Straling mobiele telefoon wel of niet schadelijk?

Algemeen 31 augustus 2017 26 Reacties
straling mobiele telefoon schadelijk?

Een aantal jaar geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de eerste keer dat gsm-straling kanker zou kunnen veroorzaken. Hierop bleek uit een studie van Interphone dat je met dagelijks een kwartier bellen het risico op een hersentumor al verhoogt. Vorig jaar verscheen er een nieuw onderzoeksrapport van het Nationale Amerikaanse Toxicologieprogramma naar de gezondheidseffecten van straling van mobiele telefoons en andere draadloze apparaten. Ook deze onderzoekers stelden dat blootstelling aan straling gerelateerd kan worden aan (het ontstaan van) kanker. Moet ons mobiele belgedrag drastisch veranderen of valt het allemaal wel mee?

Onderzoek knaagdieren

In het Amerikaanse onderzoek werden knaagdieren gedurende hun leven blootgesteld aan elektromagnetische straling. Ze werden ongeveer aan evenveel straling blootgesteld als mensen die hun mobiele telefoon veel gebruiken. Volgens de onderzoekers is dit onderzoek ‘het grootste en meest zorgvuldige onderzoek naar het effect van mobiele straling’.

Bij de knaagdieren die werden blootgesteld aan straling werden zeldzame vormen van kanker geconstateerd in hun hart- en hersencellen. Bij de controledieren (die niet werden blootgesteld) werd geen kanker gevonden. Ook ontwikkelden de knaagdieren de zeldzame vormen van kanker meer wanneer de straling sterker was. Dit onderzoek vormt sterk bewijs dat de blootstelling aan straling gerelateerd kan worden aan kanker. Toch zijn de bevindingen nog niet definitief, vanwege een aantal verwarrende bevindingen.

Straling mogelijk kankerverwekkend

De WHO heeft de straling van mobiele telefoons al eerder als ‘mogelijk kankerverwekkend’ geclassificeerd. Het besluit hiertoe volgde na een bijeenkomst van een werkgroep van het internationale agentschap voor kankeronderzoek IARC in Lyon. Deze werkgroep kwam tot de conclusie dat bij zeer grote blootstelling aan gsm-straling een verband met glioom (hersenkanker) ‘niet kan worden uitgesloten’. De WHO deelt mobiele telefoons daarom in de categorie in van ‘mogelijk kankerverwekkende’ factoren. Om dit te kunnen duiden hebben we de vijf categorieën op een rijtje gezet met voorbeelden van factoren die eronder vallen:

 • Groep 1. Kankerverwekkend: Zonnebankgebruikroken, asbest, oestrogeen-therapie
 • Groep 2 A. Waarschijnlijk kankerverwekkend: Nachtwerk, bepaalde soorten pesticiden, uitlaatgassen van de motor (diesel)
 • Groep 2 B. Mogelijk kankerverwekkend: Straling gsm’s, acrylamide (stof zit in pepernoten en ontbijtkoek), chloroform, uitlaatgassen van de motor (benzine)
 • Groep 3. Niet classificeerbaar: Cafeïne, kolenstof
 • Groep 4: Niet kankerverwekkend

Zie hier de volledige lijst van kankerverwekkende stoffen inclusief classificatie van het WHO .

Mobiele telefoon minder gebruiken

Naar aanleiding van de uitkomst van de studies, adviseerde de WHO iedereen om hun mobiele telefoons minder te gebruiken. WHO-epidemiologe Elisabeth Cardis zegt dat het risico op hersentumoren met twintig procent stijgt bij mensen die het meest aan stralingen van gsm’s worden blootgesteld. “Gebruikers van gsm’s lopen meer risico op tumoren nabij het oor, waar de gsm gehouden wordt. Degenen die gedurende zeven jaar dagelijks een kwartier hun mobiele telefoon aan hun oor hielden, vertoonden 72 procent meer kans op gliomen, aldus Cardis. Dit nieuws zou al te laat kunnen komen voor heel wat mensen. Het kan namelijk wel vijftien tot twintig jaar duren voordat de tumor zich begint te ontwikkelen.

Tegenstrijdige resultaten

Het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie sluit niet aan op eerdere adviezen en andere onderzoeken. Zo noteerde de WHO een aantal jaar geleden nog dat er ‘geen negatieve gezondheidseffecten’ van gsm-straling waren aangetoond en rapporteerde ook de Gezondheidsraad dat een verband niet is bewezen. Experts, en ook de werkgroepen zelf, geven aan dat toeval, vooroordelen en verwarring van oorzaak en gevolg niet uit te sluiten zijn.

Daarnaast spreekt een Fins onderzoek van de Universiteit van Tampere uit 2004 deze bevindingen ook tegen. De onderzoekers vonden 888 hersentumoren, maar vonden geen enkel verband tussen de locatie van de tumor en waar de gsm gehouden werd.

Veel onderzoekers vragen zich ook af hoe gsm-straling kanker zou kunnen veroorzaken. De radiostraling van mobiele telefoons is namelijk ‘niet-ioniserende straling’. Dit betekent dat de straling niet genoeg energie heeft om chemische verbindingen te verbreken of elektronen weg te slaan van hun atomen (‘ioniseren’).

Langzame ontwikkeling hersentumoren

WHO-epidemiologe Cardis gaat er van uit dat er tijdens het Finse onderzoek fouten zijn gemaakt, waardoor de resultaten niet volledig juist zijn. Ze beweert dat de meeste tumoren zich wel degelijk in de buurt van het oor bevinden. Daarom zou het volgens de epidemiologe nog te vroeg zijn om conclusies te trekken over het al dan niet verhoogde risico op hersenkanker.

Het diepere probleem bij onderzoek naar het verband tussen de straling van gsm’s en kanker is dat hersentumoren zich uiterst langzaam ontwikkelen. Zelfs als er een verband is, zou het vele jaren duren voordat dat aan het licht komt. Het Europese milieuagentschap EEA drong daarom al eerder aan op meer onderzoek.

Advies

Met al deze tegenstrijdige onderzoeksresultaten zijn er voor de mobiele beller twee vragen:

 1. Waarom heeft de WHO iedereen geadviseerd minder te bellen als het verband tussen mobiel bellen en het krijgen van een hersentumor nog niet met zekerheid is vastgesteld?
 2. Moet je het advies van de WHO wel of niet opvolgen?

Om de eerste vraag te beantwoorden moet naar de rol van de WHO gekeken worden. De organisatie is er om naar de best beschikbare data van dit moment te bekijken. Als er genoeg aanleiding tot zorg is, moet ze er op zijn minst aandacht aan besteden totdat meer onderzoek en analyse gedaan kan worden. De kans dat later onderzoek met zekerheid het verband tussen hersentumoren en mobiel bellen vaststelt, is aanwezig. Daarom acht het WHO voorzorgsmaatregelen noodzakelijk.

Op de tweede vraag bestaat geen eenduidig antwoord omdat onderzoek tot nu toe geen duidelijkheid geeft. De resultaten van verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. Heb je zorgen en stress over het krijgen van een hersentumor, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en handsfree gaan bellen. Je kunt bijvoorbeeld de luidspreker of een koptelefoon met microfoon gebruiken. De intensiteit van gsm-straling neemt volgens de WHO namelijk sterk af met de afstand. Veel fabrikanten van mobiele telefoons, waaronder Blackberry en iPhone-fabrikant Apple, waarschuwen gebruikers overigens al om de telefoon voor alle zekerheid enkele centimeters van het hoofd te houden.

Auteurs: Rachel van de Pol & Floortje Gielen
Bronnen: WHO, NRC Handelsblad, Reuters, Helium, NTP

26 Reacties

 • mobiele onthouder schreef:

  Al die telecommaatschappijen houden negatieve onderzoeksresultaten uit de media. Net als dat sigarettenfabrikanten dat vroeger deden en nu nog. Straks zitten ze ons over 100 jaar uit te lachen dat ze zich in 2011 nog geen zorgen maakten over het gevolg van straling van internet, gsm, hoogspanningsmasten. Net als dat we het nu onbegrijpelijk vinden dat mensen vroeger dachten dat roken goed voor je was. De tijd zal het uitwijzen.

 • els schreef:

  ik blijf lekker doorbellen. Ik word gek zonder mn i-phone. Dan maar over 50 jaar een hersentumor. Kan ik nu blijven bellen!

 • mobiele brigade schreef:

  Ik maak me toch wel zorgen. We kunnen niet weten wat de gevolgen van mobiele straling over 50 jaar op het menselijk lichaam zijn. Ik ga toch maar met mijn oortjes bellen.

 • jan schreef:

  Heeft de GSM uw denkvermogen nu al aangetast of was u al zo dom ?

 • John schreef:

  GSM straling is een oude standaard van de tweede generatie 2G.
  Tegenwoordig zendt en ontvangt elke smartphone ook via 3G en 4G. Wordt er nog met deze straling rekening gehouden?

 • VN-lezer schreef:

  “Dat klinkt reuze wetenschappelijk: we kunnen het tegendeel niet bewijzen, dus we houden er rekening mee. Maar de vraag is of het zin heeft om veel energie te steken in het rekening houden met zaken waarvoor geen duidelijke aanwijzing bestaat, maar waarvan het tegendeel toevallig lastig te bewijzen is.” En verder: “Uit voorzorg dus; niet omdat er serieuze aanwijzingen voor zijn.” – VN 11 juni 2011

 • Scholletje schreef:

  Oh Els……
  ‘Over 50 Jaar…’ ??
  Je wordt gek zonder je I-phone??
  Straling werkt sneller en onzichtbaar;
  de kans is groot dat je partner/geliefden over 6 jaar al zeggen “We worden gek zonder Els, had ze maar geluisterd…”

 • zbv schreef:

  Het voortdurend bereikbaar moeten/willen zijn heeft naast mogelijke lichamelijke uitwerkingen nog veel andere nadelen. Denke maar aan het denkvermogen/het geconcentreerd-zijn op het werk/de aandacaht voor de kinderen…’Mama belt de hele dag/de irritatie van medemensen in winkels en het openbaar vervoer etc. Ben ik zo belangrijk? Of ben ik ego-centrisch? Nadenken is nog steeds geen ‘schoolvak’.’Mobiele onthouder’…en wat te denken van het meeroken? de nadenker van de buurt.

 • JOKE ( S ) COLLUMN schreef:

  Kunstmatig opgewekte gepulste elektromagnetische straling stopt niet automatisch bij aankomst van het menselijk vel lezen wij op stopumts.nl

 • milieuziektes schreef:

  De adviezen van de WHO waren tot nu toe gebaseerd op de adviezen van de partijdige ICNIRP.
  Het advies van de IARC is door hen zelf uitgezocht en aan de hand van voorliggende studies beoordeeld.
  Er was zelfs sprake van 2A in plaats van 2B.
  Zie: http://www.milieuziektes.nl

 • Hatebetede schreef:

  Belangrijker lijkt me de vraag of de magnetron kankerverwekkend is. Daar zou ik graag antwoord op willen hebben, want dat lijkt me een groott gevaar.

 • W Somhorst schreef:

  Iedereen die nog twijfelt aan de schadelijkheid van (umts)straling,
  zou dringend het bioinitiatief rapport
  moeten lezen.Staat ook op stopumts.nl

  W Somhorst

 • schreef:

  Dhr.
  je vraagt je af of de magnetron ook gevaarlijk is en het antwoord hierop is Ja alleen met dat verschil dat je de magnetron over het algemeen maar enkele minuten per dag gebruikt en dat bv een DECT telefoon de gehele dag straalt en een mobieltje gebruik je waarschijnlijk meer dan een uur per dag.
  onthou dat het zogenaamde interphone onderzoek heeft uitgewezen dat een half uur per dag bellen dit 4 jaar lang de kans op hersenkanker met 50% vergroot.

 • Raia schreef:

  Het nieuwe standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie staat haaks op eerdere adviezen, lees ik.

  Ja, sommige mensen geven toe dat ze ‘fout’ zaten in hun denkpatroon! Nu de Nederlandse regering en artsen (GGD en GR) nog. Schrik niet: 50% van de Nederlanders heeft klachten gerelateerd aan straling van de mobiel en omdat ze te dicht bij de antenne- installaties wonen. Neem dat maar eens mee in de diagnose stellen!Help mensen, daar zijn artsen toch voor? Met roken stoppen wordt je geholpen, met drugs willen stoppen, wordt je geholpen, met alcohol stoppen, wordt je geholpen, daklozen? Ook die kunnen kiezen voor hulp. Mensen die reageren op straling van de mobiel van anderen? Ziek gemaakt door het wonen onder een antenne- installatie? Worden niet geholpen terwijl het niet hun schuld is! Wiens schuld is het????

 • r.hoekenga schreef:

  Niet alleen de mens, maar ook de natuur wordt ziek vanwege de invloeden van elektromagnetische straling.
  Wat veroorzaakt elektromagnetische straling:
  GSM-masten (2G, 3G/UMTS, 4G/LTE),
  GSM’s, DRAADLOOS internet
  (WiFi/WLAN, WiMax) en ‘hotspots’,
  DRAADLOZE DECT-telefoons/babyfoons enz…

  Bovendien de Gsm-straling roeit bijenvolken uit.

  Einstein;
  Als er geen bijen meer zijn, de mensheid na 4 of 5 jaar ook zal sterven.

  Bijen en straling…De Feiten

  Bron http://WWW.NIBURU.NL De ene na de andere bijenkolonie verdwijnt op mysterieuze wijze, als gevolg van Colony Collapse Disorder (CCD). Wetenschappers hebben al tientallen oorzaken bedacht, maar geen enkele bleek een sluitende of afdoende verklaring te geven. De aanwijzingen worden steeds sterker dat de straling door het gebruik van mobiele telefoons er iets mee te maken heeft. Een onderzoek van de Landau Universeit heeft immers aangetoond dat bijen niet naar hun korf terugwillen als er mobiele telefoons in de buurt zijn.

  Onderstaande artikelen geven aan dat imkers een duidelijk verband zien met de gsm-straling en hun bezorgdheid over de gevolgen hiervan wordt steeds duidelijker. Via de beleidsmedewerker Patrick van Lunteren van de SP hebben wij deze belangrijke informatie nu ook bij het Tweede Kamerlid Remi Poppe weten te krijgen.

  Intussen hebben wij ook luchtmonsters van de gesproeide stoffen aan de SP aangeboden en wachten nu af of men in Den Haag verder op onderzoek uitgaat. Bij monde van P. van Lunteren is ons verzekerd dat de SP alles in het werk zal stellen om de bijensterfte op de agenda te krijgen.

  Wij hopen dat de politiek dit oppakt… met eerlijkheid, verantwoordelijkheid en directe actie kunnen de dames en heren in Den Haag hun imago bij de burger misschien nog enigszins redden.

  Uit het AD: Imkers wanhopig om verdwijnen bijen

  De geheimzinnige verdwijnziekte houdt hevig huis onder de Nederlandse bijen. Een bijenhouder uit het Limburgse Overloon mist 60.000 insecten. Een Haarlemse imker is plotsklaps driekwart van zijn bijen kwijt. En in Drenthe klagen bijenhouders over verliezen tot 29 procent. „Ze zijn gewoon weg,” zegt bijenhouder Jan van der Vorst uit Overloon. „De ene dag waren ze er nog, de andere dag niet meer.”

  De bekende imker Henk Meulenbelt uit Nieuwleusen was vorig jaar de klos: hij verloor 150 van zijn 180 volken, naar schatting ten minste 300.000 bijen. Hij heeft net nog een rondje gebeld met imkers in Drenthe. Dat leverde verscheidene meldingen op. Onder meer van een imker die 29 procent van zijn bijen mist. „Hij heeft geen enkel idee waar ze zijn gebleven. Ik zit al ruim vijftig jaar in de bijen, dus ik weet er wel iets van, maar hier heeft niemand een antwoord op. En je weet echt niet wat je meemaakt, als het je overkomt: de tranen springen je in de ogen.”

  Verklaringen voor het verschijnsel lopen uiteen. Het zou komen door de straling van gsm-masten, door de opwarming van de aarde, of door de ziekte vuilbroed. Zowel in de Verenigde Staten als in Wageningen wordt onderzocht wat de reden kan zijn. Amerikaanse wetenschappers denken nu aan een afbraak in het immuunsysteem, waardoor de insecten wegvliegen. Maar ze weten niet waar die afbraak vandaan komt. Een wintersterfte van tien procent is normaal.

  Bron:AD.nl

  Dagblad van het Noorden: Massale bijensterfte baart imkers zorgen

  RIJSWIJK – Boomkwekers in het westen van het land vrezen grote problemen door massale bijensterfte. De bijen hebben de winter nauwelijks kunnen overleven. Honderdduizenden beestjes zijn gestorven. De bestuiving van fruitbomen wordt normaal gesproken door de bijen gedaan. Maar geen bijen betekent geen bestuiving en dus ook geen appels, peren en rode bessen.

  Bron:Dvhn.nl

  NOS Headlines:

  ALARM!!! Dit bericht stond vandaag in de telegraaf. Is helemaal offtopic, maar GEACHTE REDACTIE, waarom plaatsen jullie dit onderwerp niet? In Amerika en Europa is een massale bijensterfte aan de gang en wetenschappers zijn hard op zoek naar de oorzaak. Genetisch gemanipuleerde gewassen, of dit: (Einstein zei dat als er geen bijen meer zijn, de mensheid na 4 of 5 jaar ook zal sterven, immers, dan kunnen er geen gewassen meer bestuift worden)

  GSM roeit bij uit

  De mysterieuze terugloop van de bijenpopulatie valt volgens onderzoekers mogelijk te verklaren door de opkomst van de mobiele telefoon. De biologische radar van bijen raakt verstoord. Dat schrijven twee Engelse kranten. Ze baseren zich daarbij op verschillende onderzoeken aan de Duitse Landau Universiteit en een studie van de Amerikaanse overheid.

  In Duitsland, Engeland, Amerika en ook in ons eigen land loopt het aantal bijen stevig terug. Deze teruggang valt niet alleen te verklaren door ziektes. De opwarming van de aarde en luchtvervuiling werden al eerder geopperd, maar een eerste proef met mobiele telefoons in Duitsland bood verontrustende resultaten, zo schrijven de Daily Mail en The Independent. Bijen weigerden terug te keren naar hun bijenkorf zo gauw er mobiele telefoons omheen werden geplaatst. Het zou verklaren waarom sommige nesten ineens leeglopen en het bijenvolk gedesoriënteerd naar een wisse dood vliegt.

  De gevolgen hiervan zijn enorm, aangezien bijen in belangrijke mate bijdrage aan bevruchting van voedselgewassen en het instandhouden van het ecosysteem. Albert Einstein berekende zelfs eens dat de mens zonder bijen maar vier jaar te leven had, aldus de Engelse verslagen. De kranten schrijven verder dat eerder onderzoek in Duitsland ook al uitwees dat de bijen hinder ondervinden van hoogspanningskabels. Over de hele wereld zijn inmiddels vele honderden bijenkorven om onbekende reden abrupt verlaten. In Amerika gaat het om het verlies van zestig tot zeventig procent van de commerciële bijenpopulatie.

  Bron:NOS(c)Telegraaf

  R.Hoekenga

 • Foibos schreef:

  Ik ben al jaren bezig met de gevolgen van EMF velden en gezondheid. Het zal nog zeker jaren duren voor er een eenduidig antwoord is.

  Wel is het mij duidelijk dat een 3 tot 5% van de bevolking nu al gevoelig is voor deze velden (straling).Voor de gevolgen op langere termijn geven de eerste onderzoeken een negatief beeld voor de gezondheid. Door deze onderzoeken heeft de WHO nu een waarschuwing uit laten gaan.

  Tevens worden door onze nationale energie transporteur huizen onder hoogspanningsmasten opgekocht.De wettelijke norm is dat een woonhuis 150 meter van een hoogspanningsmast af moet staan. Dichterbij verhoogt de kans op leukemie en alzheimer. dit is een wereldwijd bekend en erkend gegeven. De velden van een hoogspanningsmast zitten in dezelfde categorie als de velden van dirty elektricity en de zenders van draadloze verbindingen.

  Ik heb een paar weken geleden in opdracht van Stichting Stralingsarm Nederland een meting uitgevoerd naar de relatie van deze velden en de plotselinge ziekt van 184 kastanje bomen in Groningen. Het is verbazingwekkend dat de meest zieke bomen in deze velden of stralings gebieden staan, en de niet aangetaste bomen een veel lager veld staan. Het hele rapport is te vinden op de site van Stichting Stralingsarm Nederland, of via de link op de site van Foibos.

  Verder voor de geïnteresseerden is er op de site van Foibos onder het kopje nieuws een documentaire te vinden die uitleg geeft over deze materie.

  Over de vraag van de magnetron, alle magnetrons lekken. Bij gebruik dus afstand bewaren en niet dicht op de magnetron blijven staan. Bij een meting bij magnetrons staat mijn apparatuur op tilt, de dosis die vrijkomt is dus vele malen hoger dan bij een mobiele telefoon. Over de invloed op de kwaliteit van het eten kan ik je helaas niet helpen.

 • BAWA.NL schreef:

  De gezondheidsrisco,s in het buitengebied worden extra vergroot vanwege de elektromagnetische straling van UMTS-zenders die zijn geplaatst op hoogspanningsmasten enz. waardoor de elektromagnetisch bestraalde fijnstofdeeltjes plakkerig worden en daardoor makkelijker in de longen neerslaan. Op 31 mei 2011 heeft het IARC (International Agency on the Research of Cancer), een officieel agentschap en onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, na een week vergaderen door 31 wetenschappers uit 14 verschillende landen in een persbericht bekend gemaakt dat zij hoogfrequente elektromagnetische velden (waar de mobiele telefonie gebruik van maakt) in gaat delen in groep 2b, mogelijk kankerverwekkend.
  Zij doet dat onder meer naar aanleiding van de onrustbarende toename van hersenkanker (in 2008 werden er wereldwijd 237.913 nieuwe gevallen geregistreerd van hersentumoren, 2/3 daarvan betrof het kwaadaardige glioom):

 • Roshana schreef:

  BSc PhD. Andrew Goldsworthy, Ere-docent Biologie aan het Imperial College in London, onderzoekt al meer dan 30 jaar de biologische effecten van elektromagnetische velden. Hij was een van de sprekers op het eerste symposium over ‘Het effect van elektromagnetische straling op bomen’ en zegt hierover het volgende: “Het is al aangetoond dan DNA van dierlijk weefsel na een paar uur blootstelling aan straling van mobiele telefonie, in stukjes uiteenvalt. Wat leidt tot mutaties, verlies van celfuncties en mogelijk celdood.”
  Deze schade aan het DNA kan ook de versnelde/ foutieve celdeling veroorzaken die tumoren vormen bij mens en dier en bastknobbels bij bomen…

  Eerder wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Leuven toonde al aan dat ratten die aan WiFi-, GSM- en antenne-straling worden blootgesteld, dubbel zo vaak sterven (aan tumoren) dan ratten die niet worden blootgesteld aan die straling. 60 procent van de ratten die werden blootgesteld aan de straling stierven een vroegtijdige dood en 16 van de 17 ratten waarop vervolgens autopsie werd gepleegd, bleek te zijn gestorven aan een tumor. Het genetisch erfgoed van ratten zou voor 90 procent overeenkomen met dat van mensen…

  Prof. Dr. Stefaan van Gool, oncoloog, gespecialiseerd in hersentumoren en verbonden aan de Universiteit Leuven, volgt de stralings-problematiek al jaren op de voet. Hij raadt in de VRT- nieuwsuitzending het gebruik van draadloze apparatuur dan ook af: “Niet alles hoeft per se draadloos te zijn, de dag van vandaag”.

  Voor alle bronnen zie: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-straling-schadelijk-voor-bomen-gewassen-en-bijen

 • Mcvdv schreef:

  Als je met oordoppen belt is er dan ook een verhoogde kans op straling. Al hou je de telefoon zelf op afstand?

 • Marie schreef:

  nu nog zorgen voor een medicijn !

 • isa schreef:

  overal vindt ik dat de straling slecht voor je kan zijn, en dat de WHO onderzoeken heeft gedaan. maar waarom is die straling zo slecht voor je en waarom kan het mogelijk een hersentumor veroorzaken? komt dit omdat de straling de celdeling beïnvloed of iets in die richting?

 • Loui schreef:

  Als je oortjes gebruikt kun je de telefoon op veilige afstand houden.

 • Rozie schreef:

  ik snap het probleem nog niet echt!!
  sorry!!
  Rozie

 • dgwnn schreef:

  als je via WhatsApp belt kan je dan ook kanker krijgen?
  en gewoon van de straling van je mobiele telefoon?
  ik zit daar al een tijdje mee, kan iemand reageren.. ?

  • Kees Meuzelaar schreef:

   Whatts app bellen geeft ook een stralingsveld, of van de wifi connectie of van de mobiele internet connectie. Het is wel een ander veld, maar welk veld het sterkst is de vraag, dat ligt aan allerlei factoren, welke telefoon, hoe ver ben je verwijderd van een mast. Bellen met een smartphone geeft minder electro magnetische velden als je dichter bij de mast staat, tenminste met de meeste telefoons.

 • Bartel Komin schreef:

  het is geen WHO maar WGO, het is Wereld Gezondheids Organisatie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *