Slapen kun je leren

Er is maar een kleine groep mensen die spontaan over slaapklachten klaagt. Wie onderzoek doet en doorvraagt over eventuele slaapproblemen krijgt echter veel hogere percentages.

“Slaapt u wel eens slecht?” Wie zal die vraag niet bevestigend beantwoorden. Zo zouden sommige deskundigen het ’s nachts wakker worden om even te plassen het liefst ook als een slaapprobleem willen definiëren. De meeste mensen die ervaren slecht te slapen weten helemaal niet wat ze van hun nachtrust mogen verwachten. Met name bij het ouder worden slaapt men nu eenmaal wat minder. Inzicht in je eigen individuele slaappatroon en de dagelijkse activiteiten die ervoor zorgen dat je gemakkelijk in slaap valt kunnen al enorm helpen. Dat valt te leren. Benzodiazepinen heb je niet nodig.

Marketingcampagne

Wie slaapmiddelen wil verkopen heeft natuurlijk niet zoveel aan mensen die leren om minder van de nachtrust te verwachten of zonder medicijn in te slapen. Vandaar dat er altijd medische onderzoekers zijn die met financiële steun van de farmaceutische industrie aan proberen te tonen hoe groot de werkelijke slaapproblemen wel zijn. In Europa wordt geprobeerd het gebruik van slaapmiddelen langer dan drie weken terug te dringen omdat we er inmiddels de nadelen wel van inzien.

In Latijns Amerika lijkt het anders te zijn. Daar verscheen pas nog een onderzoek dat uitgevoerd werd in Buenos Aires, Mexico Stad en Sao Paolo waaruit moest blijken dat er veel meer mensen met slaapproblemen zijn dan tot nu toe werd gedacht en dat dit grote risico’s met zich meebrengt. De onderzoekers adviseren ‘Grote publiekscampagnes om te zorgen dat mensen begrijpen hoe groot de risico’s kunnen zijn van slaapgebrek en training van artsen om daar adequaat mee om te gaan’. Het lijkt wel of je de marketingcampagne van een slaapmiddelenproducent aan het lezen bent.

Slaapcursus

Blijf uit de buurt van de slaapmiddelen als je problemen hebt met slapen. Die zijn echt alleen voorbehouden aan een kleine groep mensen die op geen enkele andere manier in slaap te krijgen zijn. En dan is het niet de bedoeling dat ze die meer dan een paar weken slikken. De meeste mensen zijn het beste geholpen met een slaapcursus.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd