Slaap

Het is raar maar waar, we brengen een derde van ons leven door zonder te beseffen dat we leven en niemand kan precies vertellen waarom we nu eigenlijk slapen. Een mevrouw in de verenigde Staten sliep maar een uur per nacht. Dat deed ze al zo’n jaar of vijftien en ze had er geen last van. Ze was reuzeblij met de 23 uur per etmaal die ze had voor het doen van leuke dingen.

Er zijn trouwens veel beroemde kortslapers geweest. Napoleon sliep vier uur per nacht. Meer had hij niet nodig. Einstein daarentegen had tien uur per nacht nodig, en die was toch vrij slim. Het lengterecord wakker blijven, staat op naam van een Amerikaanse jongen die meer dan 250 uur wakker bleef, maar toen ineens als een blok in slaap viel en na 14 uur weer fris wakker werd. Om hem wakker te houden, moest men van alles doen om zijn aandacht te trekken. Hij zou anders staande in slaap gevallen zijn.

Slaaptheorieën

De slaapbehoefte verschilt van mens tot mens, maar slapen doen we allemaal, elke nacht. Het is raar maar waar dat we een derde van ons leven slapend doorbrengen. Er zijn wel veel theorieën over. Het vaakst wordt gezegd dat het is om uit te rusten. Anderen beweren dat het nodig is voor ons geheugen om wat ons overkomt te kunnen ordenen. Waardoor een mens in slaap valt, weten we ook al niet zo goed. Je wordt moe, maar wat dat is, is niet duidelijk. Vermoedelijk komt het door bepaalde stoffen die zich in het bloed ophopen en die dwingen tot slapen.

Verschillende stadia

Tijdens de slaap ga je tot verschillende diepten. Afwisselend slaap je diep en ondiep. Tegen de ochtend worden de perioden van ondiepe slaap steeds langer en uiteindelijk word je wakker. Tijdens de perioden van diepe slaap droom je, maar dat kun je je niet altijd herinneren. De diepste slaap heet REM-slaap en daarbij maken je ogen snelle bewegingen heen en weer. Daar dankt het ook zijn naam aan: REM = rapid eye movement.

Ouderen

Naarmate je ouder wordt heb je steeds minder slaap nodig. Als je jong bent, moet je zenuwstelsel zich blijkbaar nog elke nacht weer herstellen. Oudere mensen slapen maar kort. Ze doen vaak overdag niet zoveel. Dus waar moeten ze moe van worden? Ze klagen dan vaak dat ze slecht slapen, maar ze hebben gewoon minder slaap nodig en beseffen dat niet.

Doorliggen

Gedurende de nacht draai je wel tien keer in je slaap om. Dat is maar goed ook, want anders zou de huid van je rug kapotgaan op de plaats waar je steeds op ligt.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd