Schimmels in huis: wat betekent het voor je gezondheid?

Schimmels in huis zijn vervelend. Vaak ontstaan ze door een vochtprobleem. Zo ongeveer zes tot zestien procent van de huishoudens in Nederland heeft last van vochtproblemen. Negen procent van de woningen heeft zichtbare schimmels in huis. Wat betekenen die schimmels eigenlijk voor je gezondheid? Dokterdokter vertelt je er alles over.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn eigenlijk een soort hele kleine paddenstoeltjes. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben. Schimmels verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht rondzweven. Elk huis heeft duizenden van die schimmelsporen, maar om een echte schimmel te worden hebben die sporen een goede ondergrond, de juiste temperatuur en vocht nodig.

Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. Ook kunnen ze een muffe lucht aan je huis geven.

Wat is het gezondheidseffect van schimmels in huis?

Blootstelling aan schimmels kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor. Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma.

Ook is bewezen dat blootstelling aan schimmels de kans op de volgende zeldzame aandoeningen verhoogt:

 • Allergische alveolitis: een ontsteking in en rond de longblaasjes en kleine luchtwegen, als gevolg van een allergische reactie op organisch stof of chemicaliën.
 • Chronische rhinosinusitis: een chronische neusbijholteontsteking.
 • Allergische sinusitis: een voorhoofdsholteontsteking als gevolg van een allergische reactie.

Hoe voorkom je schimmels in huis?

Om gezondheidsklachten voor te zijn, is het dus van belang om schimmels in huis te voorkomen. Hoe doe je dat?

 1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid: in de winter is het, het beste om een luchtvochtigheid tussen de 30 en 55 procent te hebben, in de zomer tussen de dertig en tachtig procent.
 2. Vermijd extra vocht in huis: droog bijvoorbeeld niet je wasgoed binnen, laat geen vloeistoffen lang met open deksel koken, zet het raam open tijdens of na het koken en maak waterreservoirs regelmatig leeg.
 3. Ventileer en verlucht je huis voldoende: doe dit door bijvoorbeeld het raam zo nu en dan op een kier te zetten of tijdens vochtproducerende activiteiten het hele huis even door te luchten door alle ramen of deuren wijd open te zetten.
 4. Los problemen als lekken, opstijgend grondvocht of koudebruggen op.
 5. Zorg dat de schimmels geen goede voedingsbodem hebben: bewaar het afval van groenten en fruit buiten, houd je huis schoon en vermijd tapijt in je badkamer.
 6. Zorg voor een goede temperatuur in huis: bij te lage temperaturen (lager dan vijftien graden), zal vocht sneller condenseren.

Hoe verwijder je schimmels in huis?

Heb je al schimmels in huis? Dan is het zaak om die te verwijderen. Zorg er in eerste instantie voor dat je de oorzaak van het vochtprobleem achterhaalt en aanpakt, anders komen de schimmels gewoon weer terug nadat je ze hebt verwijderd. Ook is het van belang dat een gezond persoon de schimmels verwijdert. Als je ademhalingsklachten hebt, allergisch bent voor schimmels of zwanger bent is het beter het klusje aan iemand anders over te laten. Je kunt altijd je huisarts vragen of het in jouw situatie verstandig is de schimmel zelf te verwijderen. Je kunt overigens altijd een bedrijf inschakelen dat ervaren is in het verwijderen van schimmels in huis.

Hoe pak je het verwijderen van schimmels in huis aan?

 1. Bescherm je handen en je mond. Doe handschoentjes aan en bedek je mond, zodat je zo min mogelijk schimmels binnenkrijgt. Is het schimmelprobleem groot? Dan kun je het beste ook beschermende kleding aandoen die je daarna direct weg kan gooien.
 2. Doe de ramen van de ruimte waarin de schimmels zich bevinden open tijdens het verwijderen, maar laat de deuren van de kamer dicht. Op die manier lucht de kamer, maar kunnen de schimmeldeeltjes zich niet verder door het huis verspreiden.
 3. Bevindt de schimmel zich op een glad oppervlak? Dan zijn ze meestal makkelijk te verwijderen met een vochtig doekje of een spons en een sopje van allesreiniger. Gooi de doekjes en sponsjes na het schoonmaken gelijk weg. Lukt het niet met een doekje? Probeer dan een natte borstel. Het is van belang dat de borstel nat is, anders verergert het probleem alleen maar. Als je schimmelproblemen heel erg zijn, kun je het best na een paar dagen weer een schoonmaaksessie houden.
 4. Zit de schimmel op je gordijnen of op andere stoffen? Was deze dan op een zo heet mogelijke temperatuur. Als dat niet werkt, dan zullen de stoffen moeten worden vervangen. Als je matras beschimmeld is, kun je deze het beste meteen weggooien.
 5. Schimmels op materialen als hout en gips zijn vrijwel niet te verwijderen. Het beste is om deze stukken materiaal te vervangen. Los dan natuurlijk wel eerst de oorzaak van het vochtprobleem op, anders blijf je vervangen.
 6. Droge en schoongemaakte oppervlakten kun je het beste met verf, pleister of behangpapier bedekken, daardoor komen de overgebleven schimmeldeeltjes niet in de lucht terecht.

Let op! Gebruik geen bleekwater of chloor bij het verwijderen van schimmels. Indien dit gemengd wordt met andere producten, kunnen er giftige chloordampen ontstaan. Omdat schimmelverwijderaars van de supermarkt en doe-het-zelfzaken vaak chloor bevatten, zijn deze ook af te raden. Je kan hierdoor chloordamp inademen, wat heel slecht is voor je gezondheid.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Merck Manual, RIVM, Richtlijnendatabase.nl, Gezondheidenmilieu.be, GGD

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd