Schimmels in huis: wat betekent het voor je gezondheid?

Algemeen 10 februari 2017 11 Reacties
Schimmels in huis: wat betekent het voor je gezondheid?

Schimmels in huis zijn vervelend. Vaak ontstaan ze door een vochtprobleem. Zo ongeveer zes tot zestien procent van de huishoudens in Nederland heeft last van vochtproblemen. Negen procent van de woningen heeft zichtbare schimmels in huis. Wat betekenen die schimmels eigenlijk voor je gezondheid? Dokterdokter vertelt je er alles over.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn eigenlijk een soort hele kleine paddenstoeltjes. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben. Schimmels verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht rondzweven. Elk huis heeft duizenden van die schimmelsporen, maar om een echte schimmel te worden hebben die sporen een goede ondergrond, de juiste temperatuur en vocht nodig.

Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. Ook kunnen ze een muffe lucht aan je huis geven.

Wat is het gezondheidseffect van schimmels in huis?

Blootstelling aan schimmels kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor. Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma.

Ook is bewezen dat blootstelling aan schimmels de kans op de volgende zeldzame aandoeningen verhoogt:

 • Allergische alveolitis: een ontsteking in en rond de longblaasjes en kleine luchtwegen, als gevolg van een allergische reactie op organisch stof of chemicaliën.
 • Chronische rhinosinusitis: een chronische neusbijholteontsteking.
 • Allergische sinusitis: een voorhoofdsholteontsteking als gevolg van een allergische reactie.

Hoe voorkom je schimmels in huis?

Om gezondheidsklachten voor te zijn, is het dus van belang om schimmels in huis te voorkomen. Hoe doe je dat?

 1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid: in de winter is het, het beste om een luchtvochtigheid tussen de 30 en 55 procent te hebben, in de zomer tussen de dertig en tachtig procent.
 2. Vermijd extra vocht in huis: droog bijvoorbeeld niet je wasgoed binnen, laat geen vloeistoffen lang met open deksel koken, zet het raam open tijdens of na het koken en maak waterreservoirs regelmatig leeg.
 3. Ventileer en verlucht je huis voldoende: doe dit door bijvoorbeeld het raam zo nu en dan op een kier te zetten of tijdens vochtproducerende activiteiten het hele huis even door te luchten door alle ramen of deuren wijd open te zetten.
 4. Los problemen als lekken, opstijgend grondvocht of koudebruggen op.
 5. Zorg dat de schimmels geen goede voedingsbodem hebben: bewaar het afval van groenten en fruit buiten, houd je huis schoon en vermijd tapijt in je badkamer.
 6. Zorg voor een goede temperatuur in huis: bij te lage temperaturen (lager dan vijftien graden), zal vocht sneller condenseren.

Hoe verwijder je schimmels in huis?

Heb je al schimmels in huis? Dan is het zaak om die te verwijderen. Zorg er in eerste instantie voor dat je de oorzaak van het vochtprobleem achterhaalt en aanpakt, anders komen de schimmels gewoon weer terug nadat je ze hebt verwijderd. Ook is het van belang dat een gezond persoon de schimmels verwijdert. Als je ademhalingsklachten hebt, allergisch bent voor schimmels of zwanger bent is het beter het klusje aan iemand anders over te laten. Je kunt altijd je huisarts vragen of het in jouw situatie verstandig is de schimmel zelf te verwijderen. Je kunt overigens altijd een bedrijf inschakelen dat ervaren is in het verwijderen van schimmels in huis.

Hoe pak je het verwijderen van schimmels in huis aan?

 1. Bescherm je handen en je mond. Doe handschoentjes aan en bedek je mond, zodat je zo min mogelijk schimmels binnenkrijgt. Is het schimmelprobleem groot? Dan kun je het beste ook beschermende kleding aandoen die je daarna direct weg kan gooien.
 2. Doe de ramen van de ruimte waarin de schimmels zich bevinden open tijdens het verwijderen, maar laat de deuren van de kamer dicht. Op die manier lucht de kamer, maar kunnen de schimmeldeeltjes zich niet verder door het huis verspreiden.
 3. Bevindt de schimmel zich op een glad oppervlak? Dan zijn ze meestal makkelijk te verwijderen met een vochtig doekje of een spons en een sopje van allesreiniger. Gooi de doekjes en sponsjes na het schoonmaken gelijk weg. Lukt het niet met een doekje? Probeer dan een natte borstel. Het is van belang dat de borstel nat is, anders verergert het probleem alleen maar. Als je schimmelproblemen heel erg zijn, kun je het best na een paar dagen weer een schoonmaaksessie houden.
 4. Zit de schimmel op je gordijnen of op andere stoffen? Was deze dan op een zo heet mogelijke temperatuur. Als dat niet werkt, dan zullen de stoffen moeten worden vervangen. Als je matras beschimmeld is, kun je deze het beste meteen weggooien.
 5. Schimmels op materialen als hout en gips zijn vrijwel niet te verwijderen. Het beste is om deze stukken materiaal te vervangen. Los dan natuurlijk wel eerst de oorzaak van het vochtprobleem op, anders blijf je vervangen.
 6. Droge en schoongemaakte oppervlakten kun je het beste met verf, pleister of behangpapier bedekken, daardoor komen de overgebleven schimmeldeeltjes niet in de lucht terecht.

Let op! Gebruik geen bleekwater of chloor bij het verwijderen van schimmels. Indien dit gemengd wordt met andere producten, kunnen er giftige chloordampen ontstaan. Omdat schimmelverwijderaars van de supermarkt en doe-het-zelfzaken vaak chloor bevatten, zijn deze ook af te raden. Je kan hierdoor chloordamp inademen, wat heel slecht is voor je gezondheid.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Merck Manual, RIVM, Richtlijnendatabase.nl, Gezondheidenmilieu.be, GGD

11 Reacties

 • harmen50 schreef:

  Mooi zo’n bijdrage, maar wat kunnen we er mee? Of is dit artikel alleen maar geplaatst om mensen bang te maken? Hier kun je dus helemaal niets mee, of het moet als doel hebben de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Wel goed voor de psycholoog, krijgt hij tenminste nog eens klanten!

 • Esther schreef:

  Beste Harmen,

  Het lijkt me dat deze informatieverstrekking wel nuttig is. Aan een oorlog in Libië kunnen we ook niet veel doen, maar moeten kranten er dan ook maar niet over schrijven. Straks wordt het inderdaad een probleem en zegt Harmen50, waarom heeft niemand mij hier ooit iets over verteld? Dat er nog geen remedie tegen deze schimmels is of dat het risico ervan nog niet helemaal bekend is, wil niet zeggen dat er niet over gesproken mag worden.

 • Miedo schreef:

  Ik vind het artikel over bacteriën in vaatwassers etc. erg angstig. Je zou er bang van worden.
  Je krijgt er bijna een fobie van.
  Ik stofzuig elke dag omdat ik een hond heb.
  Nee, dat is niet goed. Allerlei bacteriën en andere deeltjes worden niet goed opgezogen.
  Ik zou zeggen, schrijf het iets minder genuanceerd op zodat de mensen er niet zo bang van worden.

 • Fred schreef:

  Gewoon met de hand afwassen.

 • carolina schreef:

  Met een zeker afgrijzen dit verhaal gelezen en inderdaad, wat moet je ermee? Er zitten in onze douche af en toe zwarte plekken ,in het zwembad ( we wonen in Spanje) ook. Laten we nu ook een vaatwasmachine hebben…ik begin mij zelf in een vijandige omgeving te wanen. Buiten hoor ik een brandweerhelicopter laag overvliegen…misschien vist hij straks bij gebrek aan water in de buurt een zakje uit ons besmette zwembad …Zie je het voor je? Lekkende schimmels die ergens anders uitgestort worden.Heeft de schrijver van dit opbeurende artikel ook nog een antidood vooradig? Een ding is zeker waar van leven ga je dood maar liever niet aan een bult met invretende schimmels in de hersenpan.

 • Glorix schreef:

  Waarom alleen paniek zaaien,geef eventueel ook oplossingen aan anders moet je het niet publiceren!!! Wat kan je doen tegen deze schimmels hogere temperatuur,fungicide???

 • Sobbedeüs schreef:

  Welk een geneuzel! Laten wij er ons van bewust zijn, wij hebben niet het eeuwige leven. Dus er moet een reden zijn dat wij de geest geven oftewel de laatste adem uitblazen. Bij de één zal zijn hart er de brui aan geven, de ander zal het tegen die vermaledeide kanker afleggen, of weer een ander loopt tegen een onzer geautomatiseerde uitvindingen op. Maar ook schimmels kunnen een onverwacht gevaar betekenen. Tja, het leven bestaat uit tál van risico’s. Willen wij de aarde zó lang mogelijk met onzer aanwezigheid verblijden, dan is het raadzaam om ons dan maar te begraven én maar niet meer te “leven”!!!!!!!

 • Nick schreef:

  Ik verbaas me elke keer weer over hoe slecht mensen lezen en alleen afgaan op wat er al in hun hoofd zit. Het artikel geeft twee meningen van wetenschappers weer. De Slovenen denken dat de schimmels een risico kunnen gaan vormen voor de volksgezondheid en die Hoogt denkt dat het allemaal wel meevalt. En er zijn nog geen zieken door vaatwasmachines. Waarom mag dit niet gepubliceerd worden? Omdat de wetenschap nog geen oplossing heeft voor het probleem? Dus pas als er ergens een oplossing voor hebt, mag je het publiceren? Sorry mensen, maar gaan jullie dan maar kluizenaar worden zodat je je lekker kan afsluiten van alle mogelijke gevaren die in de maatschappij zijn. Net als wat Sobbedeüs zegt: laten we ons bewust zijn van het probleem en afwachten wat het doet. Jullie zijn degene die paniek zaaien, niet dit artikel dat simpelweg weergeeft wat er op dit moment speelt en wat de verschillende opvattingen zijn.

 • plop schreef:

  ik heb in ieder geval baat bij onderzoekende publicaties. zo selecteer ik zelf wat ik kan gebruiken om erachter te komen waaroom ik zo’n vage klacht heb gekregen …synchroon lopend aan de periode dat ik erge schimmelplekken in mijn huis heb gekregen.

 • a.v.doorne schreef:

  waar moet ik zijn , wie kan ik bellen
  mijn buurman heeft zeker 70 vierkante meter schimmel die zwart en wit is en groeit als kool op de muren .
  ik weet mijn geen raad ,het komt zelfs mijn woning binnen gedrongen door de muur .
  heb er van alles aan gedaan om het tegen te houden , maar het is sterker dan ik het is een rampen plan het luk mij niet.
  gebeld met woningbouw , nu al 4 maanden bezig om het opgelost te krijgen .
  heb zelf de politie moeten inschakelen uit nood , er zijn toen 150 vuilnis zaken met vuil uit de woning gehaald maar daar bleef het bij .
  deze woning is doorzeeft met schimmels , het vreet dwars door muren heen.
  ik ben ten einde raad .wie weet wie er echt werk van kan maken het is zo erg dat ik dit nu op internet moet mededelen.
  ik moet oppassen de schimmel en stank zijn nu zo ernstig dat ik elke dag veel slijm op hoest .
  de woning waar ik het over heb licht in Helmond ZUIDEINDE 12 .
  DAT IK NAAR WAARHEID HEB GESPROKEN KUNT U NA VRAGEN BIJ POLITIE HELMOND EN WMO DIE DE VUILNIS ZAKKEN EN NATTE VLOER BEDEKKING UIT DE WONING HEBBEN GEHAALD EN DAAR BLEEF HET BIJ.
  MAAR DE SCHIMMELS GROEIEN GEWOON DOOR.
  IK ALS PERSOON DENK DAT DIT NOG NOOIT ZO ERG IS VOORGEKOMEN IN NEDERLAND.
  DAAROM DEZE NOOD KREET

 • Jennie schreef:

  Hallo ik woon nu tijdelijk in een andere woning,omdat over een jaar mijn woning pas klaar is….deze woning zwaar ik nu woon is oud heeft veel vocht in de muren…Sinds ik daar woon heeft mijn hond heel veel klachten met jaar huid eigenlijk weet de dierenarts geen daar meer na allerlei testen en pillen en voedsel….Nu is mijn graag zou het ook voor de schimmels in de woning kunnen komen😥

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *