Q-koorts symptomen: herken jij ze?

Algemeen 15 maart 2018
symptomen q-koorts

Vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. Dit zijn drie veelvoorkomende symptomen van Q-koorts: een infectieziekte die meestal veroorzaakt wordt door besmette geiten of schapen. Besmetting gaat vaak gepaard met vermoeidheid en symptomen die lijken op die van de griep, maar de ziekte kan ook een ernstiger verloop hebben. Op Dokterdokter.nl lees je alles over de symptomen van Q-koorts zodat je weet hoe je besmetting kunt herkennen.

Wist je trouwens dat er tussen 2007 en 2011 een Q-koortsepidemie in Nederland was? Dit is tot nu toe de grootste ter wereld. Hoewel de epidemie inmiddels voorbij is, is het toch goed om alert te blijven op de symptomen van Q-koorts. Als het op tijd ontdekt wordt, is Q-koorts namelijk goed te behandelen waardoor de ziekte milder verloopt.

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. Dieren die de bacterie bij zich hebben, veroorzaken de besmetting. In Nederland zijn dat vooral besmette melkgeiten en -schapen. De meeste mensen raken vervolgens besmet door het inademen van lucht waar de bacterie in zit.

Symptomen van Q-koorts: zo herken je ze

Ruim de helft van de mensen met Q-koorts worden niet ziek en hebben geen klachten. Bij mensen die wel klachten hebben, lijken de Q-koorts verschijnselen vaak op die van griep. Een duidelijk symptoom is heftige hoofdpijn samen met een wisselend koortsverloop. Andere veelvoorkomende symptomen van Q-koorts of verschijnselen die met Q-koorts gepaard gaan, zijn:

Deze symptomen treden meestal twee tot zes weken na besmetting met de bacterie op.

Q-koorts kan ook een ernstiger verloop hebben, en uiteindelijk leiden tot:

 • Een longontsteking
 • Een leverontsteking (hepatitis)
 • Chronische Q-koorts. Dit komt voor bij 1-3% van de mensen met Q-koorts, voornamelijk bij hartpatiënten of mensen met een afweerstoornis (bijvoorbeeld door leukemie, Pfeiffer of HIV)

Q-koorts vermoeidheidssyndroom

Het Q-koorts vermoeidheidssyndroom komt in Nederland bij ongeveer een kwart van de mensen met Q-koorts voor. Zij hebben dan een jaar na het doormaken van de infectie nog steeds vermoeidheidsklachten. Symptomen van het Q-koorts vermoeidheidssyndroom zijn:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Overmatig (nacht)zweten
 • Spier- en gewrichtspijnen
 • Concentratie- en slaapproblemen
 • Hoofdpijn
 • Terugkerende verkoudheid

Diagnostiek Q-koorts

Heb je koorts en last van hevige hoofdpijn en/of hoesten? Ga dan naar de huisarts, vooral als je in een gebied woont of geweest bent waar Q-koorts voorkomt (met name in het zuiden van Nederland). De huisarts kijkt dan of bloedonderzoek nodig is om besmetting vast te stellen.

Ga zeker naar de huisarts als je verschijnselen van Q-koorts vertoont én:

 • Zwanger bent
 • Hartproblemen (gehad) hebt
 • Een afweerstoornis hebt

Q-koorts kan dan namelijk ernstigere gevolgen hebben. Wees in die gevallen daarom extra alert als je last hebt van (één van) de volgende symptomen:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Hoesten

Hoe ontstaat Q-koorts?

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. De meeste mensen raken besmet met Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Sommigen lopen besmetting op door het drinken van rauwe melk. De bacterie komt in de lucht tijdens de lammerperiode van geiten en schapen, van februari tot mei. Het vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten namelijk grote hoeveelheden bacteriën. Daarnaast kan de bacterie ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in vlees. De bacterie is niet overdraagbaar van mens op mens.

Veehouders, dierenartsen, slachthuismedewerkers of mensen die op een andere manier veel met geiten en schapen in contact komen, hebben een grotere kans op besmetting. Ook mensen die roken, lopen meer kans omdat zij vatbaarder zijn voor luchtweginfecties.

Kan ik besmetting voorkomen?

Een besmetting met Q-koorts kan vrijwel niet voorkomen worden, omdat de meeste mensen de bacterie via de lucht inademen. Zwangere vrouwen, mensen met een afweerstoornis en hartpatiënten doen er goed aan om direct contact met melkgeiten en-schapen te vermijden. Vermijd in die gevallen ook consumptie van rauwe melk of rauwe melkproducten.

Ik heb Q-koorts: en nu?

Als is vastgesteld dat je Q-koorts hebt, schrijft de huisarts antibiotica voor. Binnen drie dagen na het begin van de symptomen starten met antibiotica, kan de ontwikkeling van chronische Q-koorts mogelijk voorkomen. In sommige gevallen is een levenslange behandeling nodig, hiervoor word je doorverwezen naar een specialist met expertise op het gebied van Q-koorts.

Heb je geen Q-koorts, maar ben je wel steeds moe? Lees dan onze 7 remedies tegen vermoeidheid.

Auteur: Floor Gielen
Bronnen: RIVM, Huisarts & Wetenschap, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *