Progressieve en relapsing-remitting MS, wat is het verschil?

Algemeen 11 september 2017
Progressieve en relapsing-remitting MS

Je ziet slecht, bent vermoeid en je spieren voelen zwak en stijf. Met deze klachten breng je een bezoek aan de dokter. De diagnose is multiple sclerose (MS). Hoe ontstaat MS eigenlijk? En welke vormen zijn er? Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje.

Wat is MS?

Multiple sclerose is een aandoening van het zenuwstelsel. Onze zenuwen worden beschermd door een speciaal isolatielaagje, ook wel myeline genoemd. Dit laagje geleidt signalen door de zenuwen in het ruggenmerg, hersenen en ook de oogzenuw. Bij MS-patiƫnten is dit laagje beschadigd of verdwenen en worden de signalen niet goed meer verstuurd. Uiteindelijk zullen ook de zenuwcellen verdwijnen. Hierdoor treden er problemen op met bijvoorbeeld zien, voelen en lopen.

Hoe ontstaat MS?

Hoe het komt dat de myeline-laag beschadigt raakt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk veroorzaakt besmetting met een virus niet alleen een afweerreactie tegen het virus, maar ook tegen je eigen weefsel. Deze afweerreactie (auto-immuunreactie) breekt vervolgens de lichaamseigen myeline-laag af. Daarnaast lijkt MS voor een deel erfelijk te zijn. In 15% van de gevallen van MS heeft een naaste familielid ook MS. Tenslotte heeft het klimaat waarin je opgroeit invloed op de kans op MS. Als je in een tropisch gebied opgroeit heb je minder kans op MS dan wanneer je in een gematigd klimaat opgroeit.

Relapsing-remitting MS (RRMS)

RRMS is de meest voorkomende variant van MS. Als je deze vorm hebt wisselen periodes van toename in de hevigheid van de ziekte (relaps of schub) af met periodes van herstel (remitting phase). Hoe vaak de periodes voorkomen en hoelang ze duren verschilt per persoon. Tijdens de herstelperiode verminderen je klachten of verdwijnen ze zelfs helemaal.

Oorzaak herstelperiode

In het zenuwstelsel zitten speciale steuncellen, ook wel gliacellen genoemd. Deze gliacellen herstellen de myeline-laag rond de zenuwen. Ze zijn dan ook de oorzaak van de herstelperiodes. Bij secundaire progressieve MS zijn de gliacellen uitgeput. Ze kunnen niet langer de myeline-laag herstellen, zoals ze doen tijdens RRMS.

Secundair progressieve MS

Secundair progressieve MS is een vorm van MS die volgt na RRMS. Wanneer deze overgang plaatsvindt valt niet te voorspellen. De herstelperiodes die plaatsvinden bij RRMS verdwijnen bij secundair progressieve MS. Hierdoor zal de hevigheid van de ziekte blijven toenemen en zullen er steeds meer functies uitvallen. Omdat er geen periodes van herstel zijn, wordt de ziekte een steeds grotere handicap.

Primair progressieve MS

Als er van het begin af aan geen sprake is van momenten van herstel, heb je primair progressieve MS. Deze vorm van MS komt minder vaak voor dan de andere twee. De hevigheid van de ziekte blijft dan toenemen in de tijd. Van het begin af aan is er sprake van een snelle verslechtering. Deze vorm van MS is de meest hevige variant.

Auteur: Brenda Zaal
Bronnen: Hersenstichting.nl, Jeroenboschziekenhuis.nl, Msresearch.nl, Merck Manual, Toekomstmetms.nl

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *