Prikkelende, droge keel en hoesten? Tips bij kriebelhoest!

Algemeen 20 september 2017
Kriebelhoest

Een vervelende prikkel in je keel en constant het gevoel dat je moet hoesten? Dan heb je waarschijnlijk kriebelhoest. Dit is een droge hoest. Normaal is een hoest productief, namelijk om het slijm in de longen te verwijderen. Bij kriebelhoest is er geen slijm dat je op moet hoesten, maar heb je wel telkens die irritante kriebel. Hoe ontstaat zo’n kriebelhoest eigenlijk en hoe kun je kriebelhoest verhelpen? Dokterdokter weet raad!

Oorzaken van kriebelhoest

Bij kriebelhoest zijn de slijmvliezen in de longen geïrriteerd. Hierdoor geven ze een hoestprikkel af. Normaal is deze prikkel een natuurlijke reactie van het lichaam om slijm in de longen op te hoesten. Bij kriebelhoest is er geen slijm dat je moet wegwerken. Er zijn dan andere prikkels die de slijmvliezen irriteren. Vaak is een verkoudheid of virus de boosdoener. Is dit niet de oorzaak? Dan worden de slijmvliezen misschien geprikkeld door rook of slecht geventileerde, stoffige ruimtes.

Ligt het aan de airconditioning?

Airconditioning is niet altijd de oplossing om lucht te filteren, vooral niet als deze slecht wordt onderhouden of te koud staat. De filters van een airco moet je regelmatig schoonmaken, anders krijgen bacteriën en schimmels vrij spel. Dit komt de luchtkwaliteit niet ten goede. Het gevolg? Geïrriteerde slijmvliezen, kriebelhoest en droge ogen.

Kriebelhoest verhelpen met deze vier tips

Kriebelhoest is vervelend, met name ’s nachts. Het houd je soms de hele nacht wakker. Hoesten zorgt even voor verlichting, maar door herhaalde hoest raken de slijmvliezen nog meer geïrriteerd. De hoestprikkel keert telkens terug en de keel raakt steeds meer beschadigd. Tijd om de kriebelhoest te verhelpen met een aantal tips!

Tip 1: Drink voldoende

Het belangrijkste is dat je voldoende drinkt. Warme dranken kunnen de keel verzachten, helemaal als je er wat honing doorheen doet. Tip: drink verse brandnetelthee. Brandnetels hebben een zuiverende werking en schijnen effectief te zijn bij alle soorten hoest.

Tip 2: Smeer je keel

Je keel smeren met een zelfgemaakte hoestdrank? Kook wat water met bruine suiker en laurierdrop. Met een beetje honing erbij heb je een zoete, maar verzachtende hoestdrank. Ook kun je een ui in schijven snijden en er wat suiker overheen strooien. Als je dit een aantal uur laat staan, ontstaat er een siroop die goed helpt bij kriebelhoest.

Tip 3: Houd de luchtvochtigheid op peil

In de winter is het een stuk kouder dan in de zomer. Er zit dan minder waterdamp in de lucht en de lucht is droger. De verwarming gaat aan, waardoor de lucht opwarmt. Er komt alleen geen extra vocht bij. Dit veroorzaakt onder andere een droge hoest, keelpijn en droge ogen. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, kun je waterbakjes aan de verwarming hangen of boven de verwarming zetten. Door de warmte verdampt het water en verhoogt de luchtvochtigheid.

Tip 4: Neem een warme douche of stoombad

Neem voor het slapengaan een warme douche of stoombad met verse kamille of eucalyptus. De damp die hier vanaf komt werkt goed voor een zere keel en prikkelhoest.

Langdurig droge hoest?

Heb je een langdurig droge hoest en krijg je ook andere klachten, zoals een piepende ademhaling, ernstige benauwdheid of koorts? Raadpleeg dan een arts. Hij of zij onderzoekt je longen en bekijkt of er niet sprake is van een bacteriële luchtweginfectie.

Auteur: Iris Broerse
Bronnen: o.a. Gezondheidsplein.nl, Zelfzorg.nl

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *