Pijnlijke afte? 15 tips om aften te behandelen

Algemeen 25 augustus 2015 61 Reacties
afte_aften_behandelen

Een afte op je wang, tong of in je keel kan erg pijnlijk zijn. Het liefst wil je er zo snel mogelijk van af, of nog beter: de afte helemaal voorkomen. Helaas wordt de onderliggende oorzaak van aften zelden gevonden en ben je aangewezen op het bestrijden van symptomen.

Uitproberen

De  behandeling van aften verloopt over het algemeen moeizaam. De meeste remedies zijn gericht op pijnbestrijding, ontsmetting en het voorkomen van verdere besmetting in de mond. De behandeling van een afte is meestal een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt. Zo verdwijnt bij de één zijn afte licht versneld door te spoelen met sterke kamillethee. Bij de ander helpt het slikken van vitamine B12 supplementen. Dokterdokter heeft vijftien manieren op een rijtje gezet voor het voorkomen, behandelen en ontsmetten van aften!

Aften behandelen? 15 tips!

 1. Vermijd stress en vermoeidheid, eet gezond en slaap voldoende om je weerstand op peil te houden.
 2. Bij sommige mensen lokken specifieke voedingsmiddelen aften uit. Veel genoemde producten zijn noten, chocolade, kiwi’s, aardbeien, ananas, tomaten, groene paprika’s, bepaalde kruiden en gruyere. Vind uit of je gevoelig bent voor bepaalde voeding en vermijd dit voortaan.
 3. Blijf van aften af om erger te voorkomen.
 4. Zorg dat je voldoende vitamine B12, foliumzuur en ijzer binnenkrijgt.
 5. Zorg voor een goede tand- en mondhygiëne. Dus grondig tandenpoetsen na elke maaltijd, tanden flossen, mondbaden en aangepaste tandzorg. Dat houdt in dat je regelmatig op afspraak gaat bij de tandarts en tandsteen laat verwijderen. Zo voorkom je infectiehaarden in de mond.
 6. Poets na elke consumptie met een tandpasta met enzymen, bijvoorbeeld Zendium.
 7. Spoel een paar keer per dag met sterke kamillethee-oplossing.
 8. Spoel een paar keer per dag met een met een aftreksel van calendula.
 9. Spoel een paar keer per dag met bessensap.
 10. Spoel een paar keer per dag met zout opgelost in water
 11. Breng rechtstreeks op de afte sterke zwarte thee aan. De tannine in de thee zou pijnstillend werken, de thee neutraliseert ook de zuren die de pijn verergeren.
 12. Gebruik een aanstipvloeistof met lidocaïne om de pijn te verlichten. Vraag ernaar bij de apotheek of drogist.
 13. Gebruik ontsmettende mondspoelingen. Deze verminderen het aantal bacteriën in de mond. Daarom kunnen Chloorhexidine mondspoeling, Kamillosan of waterstofperoxide een gunstige werking op aften hebben.
 14. Breng één druppel etherische theeboomolie op de aft aan.
 15. Spoel een paar keer per dag met Molkosan.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Folder Aften, Kring Apotheek, e-gezondheid

61 Reacties

 • aftenmonster schreef:

  Ik haat aften. Ik heb er nu weer één op het puntje van mijn tong omdat ik afgelopen weekend te veel gefeest heb en niet gezond gegeten. Ik kan niet eens normaal praten of eten. Al die middeltjes van de apotheek helpen niet. Ik ga maar eens die kamillethee proberen.

  • A van der Werff schreef:

   poets met Zendium daarna kreeg ik ze niet meer terug

  • Roy schreef:

   Hallo
   Ik heb ook heel veel last van aften gehad met dezelfde klachten.
   Een half jaar geleden ben ik mijn tanden gaan poetsen met 2 verschillende merken tandpasta.. sensodyne (ochtend) en paradontax (avond) en sinds die tijd heb ik werkelijk geen last meer van de vervelende aften. Misschien heb ik geluk dat deze simpele oplossing voor mij werkt. Ik zou zeggen…. probeer het eens. Succes

 • Mirjam schreef:

  Bij mij werkt Molkosan heel goed, maar het is zoooo smerig. Er staat op de verpakking dat je het ook als frisse dressing door de sla kan gebruiken. Ik vraag me af of meneer Vogel het zelf wel eens geproefd heeft. Te ranzig!

 • Arie schreef:

  De laatste keer dat ik aft had, was die vrij snel verdwenen na 2 keer ‘spoelen’ met whiskey 😉

 • Ria schreef:

  ik heb heel vaak heel erg veel last van aften.
  Maar ik krijg ze van o.a. appels en sinaasappel en ook zomaar maar dan niet in de mond maar heel diep in de keel hoe kun je daar aanstippen.
  Heb alles al geprobeerd maar niets helpt en ze komen ook nooit alleen maar altijd met meer dan drie tegelijk.
  Ook altijs op de gekste plaatsen zoals onder de tong heel diep in de keel en op gehemelte heb nog niets ontdekt wat echt helpt ook mijn huisarts en tandarts weten het niet meer want die pijnstillende werking van sommige dingen werkt alleen als je het net gebruikt als je het langer gebruikt helpt het niet meer

 • Maria schreef:

  Aften kan je aanstippen met een wattenstaafje,
  die je eerst een beetje nat maakt en dan over een aluinstuk/blokje wrijven.
  Aluin is nog steeds verkrijgbaar in de apotheek of drogisterij. Succes!

 • Anneke schreef:

  Mocht je aften aan de binnenkant van je mond hebben of op het tantvlees doe dan na het poetsen met zendium een klein beetje zendiumtandpasta op het topje van je vinger en wrijf dit over de aften. Dit een paar maal per dag doen en na een paar dagen ben je eraf. Dit werkt bij mijn kinderen super!

 • HWTV schreef:

  Geachte lezers,
  Ik gebruik bij het ontbijt altijd een boterham met bosbessenjam, dit advies heb ik eens in een of ander blad gelezen,het werkt bij mij uitstekend.Daarbij kost het niets extra.

 • is nick schreef:

  ja een jaar die aften continue in mijn mond te hebben is het wel weer eens genoeg. Noem het op en ik heb het geprobeerd. Ehm iemand?

  • Anoniem schreef:

   Heb je wel eens gehoord van ziekte van behcet? Als ik het begrepen heb heb je er vaak last van en dit kan duiden op iets anders.

  • Diana schreef:

   Zolang ik mij kan herinneren heb ik last van aften. Soms zijn ze een tijdje weg en dan komen ze weer terug. Op mn tandvlees en ook op mn tong. Gelukkig voel ik die op mn tandvlees aankomen. Ik smeer er altijd Pyralvex op. Maar dat op he tong smeren is een beetje lastig. Wie weet wat je aan aften oo je tong kunt doen?

   • Anoniem schreef:

    IIk heb zeer veel last van aften jaar in jaar uit en ook op mijn tong.
    Het beste Van alle middeltjes die al gebruikt heb is oralmedic.
    Pijnlijk maar efficiënt en werkt ook goed op de tong.
    Ik vecht al 45 jaar tegen aften maar hier heb je zelf geen controle op.
    De grootste oorzaak van aften is vermoeidheid en stress.
    Ook heb ik ondervonden dat rauwe tomaten niet goed zijn maar als
    mijn immuunsysteem In orde is mag ik eten wat ik wil.
    Leren mee leven.

   • Roy schreef:

    Hallo
    Ik heb ook heel veel last van aften gehad met dezelfde klachten.
    Een half jaar geleden ben ik mijn tanden gaan poetsen met 2 verschillende merken tandpasta.. sensodyne (ochtend) en paradontax (avond) en sinds die tijd heb ik werkelijk geen last meer van de vervelende aften. Misschien heb ik geluk dat deze simpele oplossing voor mij werkt. Ik zou zeggen…. probeer het eens. Succes

  • Best schreef:

   Hallo ik Ken iemand die na heel veel middeltjes nu dagelijks n glaasje blauwe bessensap drinkt (Turks theeglaasje) (zuiver sap)te Koop in Nuenen en kaatsheuvel kost 4.50 per fles. Heeft Nooit Meer last van after gr best

 • Anti-aft schreef:

  Ik heb ook vaak last van aften en dan meestal op het puntje van mijn tong. Soms heb ik zo’n last dat mijn hele tong verkrampt Om alles te verzachten en ontspannen zuig ik dan op Trachitol. Dat is eigenlijk om keelpijn te verzachten, maar de verdovende werking werkt ook om de pijn van de aft te verlichten.

 • j schreef:

  Bestel bij de apotheek ‘Oralmedic’. Dit spul doet heel kort extreme(!) pijn tijdens het aanbengen, maar daarna is de pijn van de aft definitief weg. Heb wel eens de ervaring gehad dat een aft na een aantal dagen alsnog doorgroeide, je moet oralmedic dus pas gebruiken als de aft op zijn grootst is.

  Normaal duurde het altijd 2 weken (soms meer) voordat de pijn van de aft verdween. Nu is het een kwestie van wachten (pijn lijden) tot de aft groot is, dan oralmedic gebruiken, en de pijn is voorgoed weg.

  Helaas is het niet altijd mogelijk om aan te brengen, bijv bij aften achter op tong of in keel).

 • Dmd schreef:

  Ik merk dat er aften komen na het bijten op de binnenkant van je wang of bij je lip enz enz. Denk omdat de huid een stukje open gaat en er dan bacteriën in komen?

  • Loïs schreef:

   Ja, dat denk ik ook, ik bijt erg vaak op mijn lip, dat is een soort van tik van mij als ik nadenk of zenuwachtig ben, daarna heb ik altijd aften.

 • Jan schreef:

  Ik ben nu 60 en heb werkelijk vanaf mijn 18e last gehad van aften. Bijzonder pijnlijk en hinderlijk. Heb nu sinds een half jaar getest om te poetsen zonder tandpasta. En ik kan het nog steeds niet bevatten maar ik heb helemaal geen last meer van aften. Dus mijn conclusie is dat er een smerig stofje in tandpasta zit wat de weerstand van het slijmvlies verminderd waardoor elke beschadiging resulteert in een aft.
  Mijn tip is dus: Probeer het eens zonder tandpasta. Ik gebruik nog wel een paar keer per week een polijstmiddel tegen aanslag van thee of koffie.
  Groet, Jan

  • bram schreef:

   Er zit inderdaad natriumlaurylsulfaat in gewone tandpasta. Dit zorgt voor het schuimen van de tandpasta maar heeft als neveneffect dat je aften krijgt. Gebruik Meridol, paradontax of een andere tandpasta zonder het product in.

 • Anoniem schreef:

  Meteen grondig poetsen na iets geconsumeerd te hebben zal dan wel bacterien verwijderen die voor aften zorgen, maar is heel erg schadelijk voor het glazuur van je tanden. Deze beschadigd doordat je de zuren uit eten of drinken als het ware in je glazuur poetst, hierdoor slijt je gebid en ben je gevoeliger voor gaatjes! Wacht liever een half uurtje met poetsen en spoel je mond na het consumeren met een glaasje water, dat is veel beter voor je gehele mond

 • nick schreef:

  Welke polijstmiddel gebruik je jan ?? Gr

 • michelle schreef:

  Na jaren altijd 3 of meer aften te hebben gehad (helaas het hele jaar door) slik ik nu 4 x per week een l-lysine tablet. Dit werkt erg goed! Zodra ik een week minder l-lysine hebt geslikt komen de aften pas weer opzetten. En voor zolang ik daar nu mee begonnen ben ( 6 maanden) heb ik totaal geen last meer van aften

 • roelof schreef:

  Na jarenlang last te hebben zijn we er na allerlei onderzoeken achtergekomen dat bloedverdunners de oorzaak zijn .

 • Mareike schreef:

  Ik heb vanaf mijn jeugd al last van hardnekkige aften. Ik heb al veel geprobeerd. Van rabarber-extract tot Zendium. Een paar maanden geleden heb ik NBF Gingival Gel besteld. Het werkt heel goed. De pijn wordt verdoofd en de aften gaan na een paar dagen op z’n retour. Je moet de gel wel 5 x per dag aanbrengen. Ik doe het via een wattenstaafje en masseer het dan op de afte.

 • twins schreef:

  Ik gebruik het wonderpotje van Oriflame. Dat kun je ook aan de binnenkant in je mond gebruiken. Werkt prima.

 • shana van ass schreef:

  ik spoel elke dag medt roter vitamine c en ik spoel met paracetamol 500 mg htp huismerk en het werkt goed probeer maar hoor !

 • Niekje schreef:

  Bij mij werkt L-Lysine ook erg goed. Het is van het merk Orthica en je kan het bij de natuurvoedingswinkel halen!

 • Niekje schreef:

  En een tijdje vroeg naar bed natuurlijk.

 • Emmy schreef:

  oil pulling met koko’s olie (de olie na de pulling niet doorslikken)
  goed voor bijna alles 🙂
  ik zelf heb gelukkig geen last van aften maar had vd week een zeer pijnlijke koortslip die ik ben gaan insmeren met kokosolie en de volgende dag was het al een stuk minder en na 3 dagen gewoon helemaal weg,terwijl ik er normaal minimaal een week last van heb
  Google er maar eens op en dan gewoon proberen,
  hoop dat jullie er iets aan hebben!!

 • Elmo schreef:

  Sinds vorig jaar zomer ben ik geplaagd door aften . En hoe. Soms wel 5 of 6 tegelijk . Het gekke was dat ik kort ervoor gestopt was met roken. Weet nog steeds niet of dat er mee te maken had. Maar goed…knettergek werd ik er van . Van alles geprobeerd maar niks hielp . Zelfs naar een natuurgeneeskundige geweest, voor 300 euro aan korreltjes besteed en ook dat hielp niet. tot dat de dochter van mijn vriendin door gaf … probeer eens Cat’s claw. Gewoon te koop bij de iets betere drogist. Dus daar om geweest . De drogist gaf het advies om er oral-care zuigtabletjes bij te gebruiken . Dus dat gedaan . Eerst 2 x per dag een cats en savonds na het tandenpoetsen een zuigtabletje . En ja hoor …. HET WERKTE .
  De Cats-claw heb ik nu afgebouwd naar 1 per dag . En tot nu toe gaat het prima. Ik zal niet zeggen dat ik er voor 100 % vanaf ben maar mijn leven ziet er nu heel wat florisanter uit. Af en toe dat er nog 1 komt maar de pijn is heel veel minder. Ik wilde dit toch even met iedereen delen . Hoop dat er velen zijn die hier wat aan hebben .
  Gr, E. de R.

 • Lissy schreef:

  Wat fijn dat je er zo goed als van af bent Elmo. Wel ironisch dat je er last van begon te krijgen toen je was gestopt met roken! Stoppen met roken zou toch een betere uitwerking moeten hebben. ;p
  Wel goed dat je bent gestopt i.i.g.
  Ik heb sinds mijn kies is getrokken een aften dichtbij mijn wond, maar dan ver tussen mijn tandvlees en wang in… Heel gevoelig met bewegen dus. :s ik heb er eigenlijk zelden last van, maar wel typisch dat het net na het trekken van mijn kies is komen opzetten. Inmiddels al 5 dagen en het wordt er niet beter op. Nu valt mij op dat mijn tong ook wat wit is aangeslagen. Ik kon de afgelopen dagen ook mijn tanden niet goed poetsen. Ik heb nu echt het gevoel dat het is ontstaan door een slechtere mondhygiëne / mondweerstand. Zoals ik hiervoor heb gelezen is het zeer gevarieerd in wat de veroorzaker is en wat er tegen helpt. Het ontstaat en geneest bij iedereen vrij verschillend zo te zien. Wie weet zit er iets bij wat voor mij ook zal werken. Bedankt voor alle tips! Ik zal ergens beginnen. Ik weet wel dat de tip van deze site over het spoelen met zout water niet werkt voor mij. Dat heb ik namelijk vanwege de wond sowieso moeten doen. En toch is de aften ontstaan en verergerd. Succes allemaal! Groetjes Lissy

 • Nicolet schreef:

  Ik had altijd last van aften, maar sinds ik elke dag 1000 mg vitamine C slik en vitamine B complex heb ik ze nooit meer gehad. Ik was al wel overgegaan op de parodontax tandpasta. Die gebruik ik ook nog steeds.

 • Anand schreef:

  Bij mij zit een behoorlijk grote aft van bijna 1cm, precies achter de verstandskies linksboven op het vlees van de kaak. Het begon woensdag met lichte irritatie, en volgende dag (donderdag) werd het al pijnlijker en branderig bij aanraken met de tong, maar ik kon de aft zelf toen nog niet voelen. Vandaag op de vierde dag voel ik met mijn tong wel de bekende ronde kring en het putje van de aft en het hele gebied is roder en wat opgezwollen (ik maakte me daarvóór wel zorgen of het iets veel ergers zou kunnen zijn maar alle symptomen wijzen nu “gelukkig” op een aft). Hopelijk is het toppunt bereikt en begint het wegtrekken snel. Kaak bewegen, eten, en zelfs alleen slikken is een nachtmerrie, een veel ergere plek voor zo’n aft is er volgens mij niet! Heb nu al vier dagen zéér véél pijn en slik ibuprofen, heb de afgelopen dagen weinig kunnen eten. Vandaag (vierde dag) heb ik heel langzaam en pijnlijk weer een bak nasi gegeten van de Chinees, met rechts gekauwd. Ik wacht nog een week af of het minder wordt, anders toch even voor de zekerheid naar de huisarts. Het is erg vervelend, maar gelukkig heb ik er niet vaak last van. Ik zal de makkelijk uitvoerbare tips (van de 15) op deze site ook eens proberen als het niet snel beter wordt (of anders bij een eventuele volgende aanval).

  Sterkte aan iedereen die pijn lijdt!

 • Karlijn vV schreef:

  Hallo allemaal,
  Ik zie allemaal berichtjes voorbij komen met mensen die er last van hebben. Alleen ik heb helaas extreem. Ik denk dat het voornamelijk door stress komt, maar ik heb er momenteel nog 40 (!!) in mijn mond zitten. On the bright side: goed voor de lijn (eten met tranen in mn ogen van de pijn). Ik ben twee keer naar de acupuncturiste geweest die ervoor heeft gezorgd dat ze vaak wegblijven. Maar sindsdien is dit weer de grootste uitbarsting. Alle middeltjes en vitamine geprobeerd maar niks helpt. Ik denk dat ik maar weer terug ga naar de acupuncturiste! Dit helpt misschien voor jullie ook.

  • jen schreef:

   Ik heb er 25 jr mee geworsteld. Sinds ik hoge doseringen vitamines ben gaan slikken heb ik er heel sporadisch last nog van en als ik ze heb dan zijn ze binnen een no time ook weer weg. Mijn remedie was elke dag vitamines in natuurlijke vorm niet synthetisch slikken. Alles in de winkel is synthetisch! Verdiep je er maar is in. Ik slik zelf van het nerk now foods eve multivitamine
   Plantina vitamine C 1000 mg
   Visolie 2x hoge dosis van orthica epa max
   En 1000 iu vitamine D ook van now foods. In de multi zelf zit 1000 iu. Dus bij elkaar 2000 iu.

   Er zijn wellicht meer merken maar dit zijn de merken die mij het meeste aanspreken!

   Verder werkt bij mij een mondspoeling met chloorexidine 0,2% 3x op een dag het beste om een uitbraak in te perken en sneller te laten genezen.

   Sterkte!

 • Jasper vda schreef:

  Een afte kan die ook verschijnen in de mondhoek of alleen in de binnekant van je mond ??

 • Esli schreef:

  Ik heb ook regelmatig aften. Als het extreem zeer doet en ik niet meer normaal kan praten maal ik altijd een paracetamol klein en dep hiervan met een natte vinger een heel klein beetje op de aft. Even laten intrekken en dan mond spoelen. Vaak is de pijn dan wel een paar uur weg of in ieder een stuk minder.

 • Patrick schreef:

  Ik heb vaak last van aften aan de voorkant, het binnenste van m’n lippen bij m’n tanden. Ik dacht juist dat ze alleen daar voorkwamen. Maar in je keel en tong ook? In je keel, dat lijkt me naar en eng.

  Ik gebruik aftengel, dat werkt erg pijnverlichtend. Heb nu twee aften aan de binnenkant van m’n bovenlip. Een aanrader, aftengel van Evisense.

  • Elmo schreef:

   De onderkant van je tong……dat wens je helemaal niemand toe.
   Maar waar ik achter kwam….. bosbessenjam,ik heb het al diverse keren gelezen. Ik ben er ook op over gestapt met goed resultaat. Totdat weer de aardbeientijd begon en de aardbeien op brood gingen in plaats van de jam. En ja hoor, binnen de kortste keren 4 aften . 2 op de onderkant van de tong en 2 op de binnenkant onderlip. Iemand wees me er op om ze aan te stippen met echte honing. ( word ook gebruikt binnen de zorg voor wondbehandeling). Dat gedaan en ben er nog nooit zo snel vanaf gekomen. Binnen 5 dagen terwijl het anders wel bijna 3 weken duurde. Let wel…échte honing, zo van de imker. Ik moet er wel bij vermelden dat ik de aardbeien weer ingeruild heb voor de jam. nu maar uittesten of het aan de aardbeien ligt.

 • Patrick schreef:

  Oh, en de aften gel (dus geen aft-engel haha) bijt even als je het aanbrengt, maar verzacht daarna enorm. Het is een kleverig goedje dat een soort beschermlaagje is tegen bacteriën. Het beste is direct na het poetsen aanbrengen en de plek van de aften eerst zo droog mogelijk maken om de gel aan te brengen.

 • Paul schreef:

  Mijn Apotheek gaf me GUM AftaClear, dat is vernieuwd zei de apotheker en het vermindert inderdaad direct de pijn, en de volgende dag had ik al helemaal geen last meer van. Top dus. Ik kan het iedereen aanraden.

 • marion schreef:

  Had ook veel last van aften,maar sins ik met paratontax tandpasta poets heb ik er geen een meer gehad,dus probeer het.

 • Hennie schreef:

  Alles heb ik al geprobeerd, het hebben van Aften bepaalde 8 jaar mijn leven. Tot ik van de dermatoloog Triamcinolon 0,1% mondpasta FNA kreeg voorgeschreven. Zalf die je in je mond op de aft moet smeren. Mijn huisarts gelooft er niet in, maar mij helpt het. Helaas voorkomt het het krijgen van aften niet, maar ze genezen heel snel. Ik doe het voor het slapengaan op de licht drooggewreven aft en de andere dag is het al beduidend minder. Heel raar dat het zo weinig voorgeschreven wordt. De apotheek heeft het nooit in huis, het moet altijd besteld worden.

 • Daisy schreef:

  Ik heb ook aften op mijn tong helemaal links achterin bij mijn keel.
  De oorzaak er van is denk ik het happen voor een ondergebit protese ,
  daarna heb ik ze gekregen omdat dat ijzeren ding met vies spul in je mond wordt geduwd.
  Nou de pijn is verschrikkelijk , niet kunnen slikken ook geen vloeibaar
  voedsel,
  Naar de huisarts geweest en die zegt ook er is bijna niets aan te doen
  Alleen de raad gekregen om de aften met Zendium tandpasta in te smeren, maar nu ik zo veel andere middeltjes gelezen heb ga ik toch iets
  anders proberen.

 • Carmen schreef:

  Ik spoel mijn mond lauw water met zeezout na tandpoetsen . Vaarwel aften.

 • Joeri schreef:

  ik heb nu overalin mij mond openwondjes en ook een een gescheurde lip dit omdat ik dit weekend te hard heb gefeest en heel de tijd aan mijn lip etc… zat te bijten als je hier wat voor weet laat het me weten

  • Daniella schreef:

   Ik heb er wel ervaring mee had zelf ook allemaal wondjes in me mond door te hard feesten..
   Heb paar dagen gaasjes over de wondjes gedaan. Thee gedronken en elke avond spoelen en poetsen met antibacteriële mondspoeling.
   Binnen paar dagen waren me wondjes dicht en me mond ook gewoon weer gezond.

 • hessel schreef:

  mijn aften bleven weg tijdens een atkins dieet toen ik stopte had ik direct weer last volgens mijn vrouw komt dat misschien door veel vlees te eten wat veel b12 en ijzer
  bevat morgen naar de apotheek en b12 halen en afwachten

 • Els schreef:

  Bij onze dochters helpt een flinterdun schijfje verse gember op de aft leggen het allerbest. Binnen 1 – 2 dagen zijn de aften compleet verdwenen.
  Puur natuur 🙂

 • stome aften schreef:

  ik heb elke dag wel 3 aften.
  op mijn tandvlees.
  en op een dag was het heel mijn mond.
  en niets helpt kunnen jullie mij helpen?

 • Daniella schreef:

  Ik heb mijn mond afgelopen vrijdag helemaal open gebeten door te hard feesten ect.. Nu is m’n mond genezen qua m’n wang en m’n tong..
  Maar nu heb ik ontzettend veel pijn, zoals ik heb gelezen heb ik nu 3 aften op de binnenkant van me onderlip. Doet zoveel pijn..
  Ik ben caissière en moet morgen werken.. Iemand tips?! Please.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *