PCOS, een veelvoorkomend syndroom bij vrouwen

Algemeen 4 juli 2017
PCOS syndroom

Naar schatting heeft vijf tot tien procent van alle vrouwen het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Het wát-syndroom? Het is een hele mond vol, daarom noemen we het in dit artikel gewoon PCOS. Je herkent het veelal aan een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Maar wat is het precies? Hoe kun je het verder herkennen en zijn er gevolgen aan gebonden?

Wat is PCOS?

Laten we eerst die moeilijke termen ontleden, polycysteus ovarium:

  • Poly = meerdere
  • Cysten = vochtblaasjes
  • Ovarium = eierstok

Het houdt dus in dat er meerdere vochtblaasjes op je eierstok aanwezig zijn. Hoe het precies ontstaat is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Waarschijnlijk zijn er meerdere hormonen bij betrokken. Zo zou het hormoon LH (hormoon dat de eisprong opwekt) zijn verhoogd en het hormoon FSH (hormoon dat de eiblaasjes doet rijpen) een verlaagde waarde hebben.

Door onvoldoende FSH-waarde rijpen de eiblaasjes niet naar behoren, waardoor er vochtblaasjes (cysten) ontstaan. De verstoorde eiblaasjes-rijping speelt een grote rol bij de menstruatie en verklaart dan ook het meest herkenbare symptoom van PCOS: onregelmatig bloedverlies.

Erfelijkheid en overgewicht blijken oorzaken te zijn. Heb je een aanleg voor PCOS, dan ontwikkel je dit syndroom eerder wanneer je overgewicht hebt.

Heb ik PCOS?

Ben je minder of helemaal niet meer ongesteld, dan kan dit wijzen op PCOS, maar dat hoeft niet. Er zijn namelijk ook andere oorzaken van een onregelmatige menstruatie. Daarover lees je meer op de pagina ‘Onregelmatige cyclus’ op gezondheidsplein.nl.

PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Het is dan ook goed je bewust te worden van de kenmerken van het syndroom. Je kunt PCOS hebben als je minimaal twee van de volgende drie kenmerken hebt:

  • Geen of onregelmatige menstruatie. In een normale menstruatiecyclus is iemand ongeveer dertien tot veertien keer per jaar ongesteld. Bij PCOS is dit minder dan acht keer per jaar.
  • Een verhoogde testosteronwaarde en/of verschijnselen die passen bij een verhoogde testosteronwaarde. Je kan dit herkennen aan overbeharing en/of acné.
  • Via een echo (in het ziekenhuis) worden meer dan twaalf vochtblaasjes in de eierstokken gezien.

De gevolgen van het syndroom

Naast acné en overbeharing kan het op de korte termijn een verminderde vruchtbaarheid opleveren. Op de lange termijn kunnen suikerziekte, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en baarmoederslijmvlieskanker ontstaan. Deze problemen treden meestal na de overgang op. Ze hangen regelmatig samen met overgewicht en een verminderde gevoeligheid voor insuline.

Laat je tijdig onderzoeken

Denk je dat je PCOS hebt? Laat je tijdig onderzoeken, om de lange-termijn-klachten zo veel mogelijk te voorkomen. De diagnose wordt gesteld met een bloedonderzoek (om hormoonwaarden te bekijken) en een echoscopie (om de eiblaasjes op te sporen).

Wil je meer informatie over PCOS? Lees dan ook de patiëntenfolder van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Hier lees je ook een uitgebreide uitleg over de behandelingen.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, Freya (Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen)

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *