Overlevingskans slokdarmkanker is klein

Algemeen 23 oktober 2015 18 Reacties
keel

Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1500 tot 2500 mensen slokdarmkanker vastgesteld. Bij slokdarmkanker groeit een gezwel in de slokdarm. Dit gezwel kan via de slokdarm zelf naar boven of beneden groeien, of dwars door de slokdarmwand heen groeien. Hierdoor kan de tumor doorgroeien in aangrenzende weefsels of organen. Bijna 20% van de slokdarmpatiënten leeft nog vijf jaar na de diagnose. De kans dat je geneest, hangt af van een groot aantal factoren. Zoals je levensstijl, of de gekozen behandeling aanslaat en vooral in welk stadium slokdarmkanker wordt ontdekt.

Risicofactoren

Erfelijkheid speelt bij slokdarmkanker nauwelijks een rol. De ziekte heeft meestal te maken met de leefstijl van mensen. Roken en overmatig alcoholgebruik zijn in Westerse landen de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van slokdarmkanker. Maar ook je voeding heeft invloed op de kans slokdarmkanker te krijgen. Groente en fruit zijn goede beschermers tegen deze ziekte. Mensen met overgewicht hebben een verhoogde kans op slokdarmkanker. Ook geeft een chronische ontsteking van de slokdarm (een Barett oesofagus) een verhoogd risico. Barett oesofagus veroorzaakt mogelijk een verandering aan het slijmvlies van de slokdarm.

Symptomen slokdarmkanker

Kanker in de slokdarm wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Vaak wordt de ziekte pas vastgesteld als de kanker al te ver is voortgeschreden. Aan het begin van deze ziekte ervaren mensen maar weinig tot geen klachten. Op een gegeven moment zijn er wel symptomen te signaleren, waaraan je de ziekte kan herkennen. Een paar van deze symptomen zijn:

 • slikklachten
 • het gevoel dat het voedsel niet wil zakken
 • het opgeven van voedsel
 • klachten tijdens en na het eten, zoals hoesten
 • verminderde eetlust
 • gewichtsverlies
 • een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen
 • vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede
 • afwijkende ontlasting

Behandeling en onderzoek

Omdat slokdarmkanker meestal te laat wordt vastgesteld, krijgt de meerderheid van de patiënten een palliatieve behandeling. Dat wil zeggen dat de behandeling is gericht op vermindering van de klachten en/of het remmen van de ziekte. De soort behandeling hangt af van het stadium van de ziekte en de conditie van de patiënt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen. Tegenwoordig hebben patiënten soms de mogelijkheid om zich op te geven voor nieuwe, meer experimentele behandelmethoden. Hierover is meer informatie te vinden op de website van KWF kankerbestrijding.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: KWF Kankerbestrijding, de Volkskrant, Kanker.nl

18 Reacties

 • jmw schreef:

  Onlangs zijn er in De Volkskrant enige artikelen verschenen over het opvallend vaak voorkomen van slokdarmkanker bij bepaalde bevolkingsgroepen die gewend zijn om erg hete thee te drinken. Een verklaring hiervoor was er niet, maar mogelijk raakt de slokdarm beschadigd door de hitte waardoor kankercellen meer kans krijgen om zich te ontwikkelen. Het artikel staat op http://www.volkskrant.nl/action?action=login&autoInlog=true&goto=http%3A%2F%2Fwww.volkskrant.nl%2Farchief_betaald%2Farticle1178876.ece%2FHeet_en_snel_drinken_vergroot_kans_op_slokdarmkanker en is helaas alleen betaald te bekijken, het stond in De Volkskrant van 7 april j.l..

  jmw

 • Anoniem schreef:

  mijn man is rond zijn 40st levensjaar overleden aan slokdarmkanker.
  Hij rookte niet, dronk heel af en toe een biertje en was heel sportief.
  Hij heeft ook nooit last gehad van zgn. reflux: zuurbranden.
  Wat kan dan de oorzaak gewwest zijn? ( ook geeen asbest verleden)

 • Patrick schreef:

  Bij behandeling staat dat darmkanker… Misschien kan dit aangepast worden.

  Alvast bedankt!

 • Redactie Dokterdokter.nl schreef:

  Beste Patrick,

  Dank voor je oplettendheid. We hebben het aangepast.

  Met vriendelijke groet,

  Redactie Dokterdokter.nl

 • Rika schreef:

  Het is nu 2 jaar(2011)geleden dat bij mij slokdarmkanker werd geconstateerd. Na uitgebreide behandeling met bestraling en chemo en vervolgens een grote operatie waardoor ik nu een buismaag heb, gaat het verrassend goed. Ik had het geluk geen uitzaaiïngen te hebben. Natuurlijk ben ik nog vaak moe en ben regelmatig misselijk, maar ik werk weer volledig en geniet volop van het leven.

 • PAPSKE schreef:

  Bij mijn man werd 2 jaar geleden slokdarmkanker ontdent. De kanker bevond zich juist boven de maag. Zijn slokdarm en enkele klieren werden verwijderd tijdens een kijkoperatie ven 8 uur. Nu 2 jaar later stelt hij het goed. Geen bestralingen of chemo. De maag werd opgetrokken en vastgehecht aan een klei stukje slokdarm onder de keel. Hij moet nu wel op tijd stoppen met eten want anders heeft hij problemen om te verteren en is dan zeker 2 uur erg moe. Medicatie neemt hij niet meer. Soms motilium. Vitamines neemt hij wel want als hij daarmee stopt dan ondervind ik dat hij na 2 weken weer vlugger moe wordt.

 • Monique schreef:

  Bij mijn vader was slokdarmkanker geconstateerd en omdat het zo dicht bij zijn hart zat, konden ze alleen opereren (grote operatie met openklappen ribben). Hij werd daarna niet bestraald en geen chemo. Uiteindelijk is hij 12 jaar later van ouderdom overleden.

 • Jos schreef:

  ” Overlevingskans slokdarmkanker is klein” ik stoor en erger me aan dit soort teksten, met de huidige stand van zaken zitten we al 45/50% overlevingskans, zo klein is die kans dus niet en daar is mijn partner het levende bewijs van, men kan tegenwoordig erg veel!

 • Yvonne schreef:

  Hallo, ik ben een vrouw van 40 en het valt me sinds een week opeens op dat ik last heb van kriebelhoest tijdens het eten. Dacht eerst dat het gewoon toeval was (wintertijd, droge lucht), maar ook mijn ontlasting is sinds kort anders (dunner en kramperig gevoel). En afgelopen weekend werd ik ’s nachts wakker van een licht zeurend gevoel bij/achter/rondom mijn borstbeen. Echt slikklachten heb ik nog niet, mijn eetlust is prima maar heb wel het idee dat ik mijn eten meer door mijn slokdarm vóel glijden, zoals je dat wel eens hebt als je een te groot stuk eet of te snel eet. Het kan natuurlijk ook psychisch zijn, omdat ik er meer op let? Moe zijn ben ik wel geregeld, maar niet opvallend meer dan anders volgens mij. Zou een huisartsbezoek een goed idee zijn?

  • Gre schreef:

   Hallo,ja ik zou maar naar de huisarts gaan want ik had dezelfde klachtenHet bleek slokdarmkanker te zijn Gelukkig was ik er op tijd bij dus niet uitgezaaid en grote kans op genezing ,ben nu bezig met behandeling
   Gre

 • Monique schreef:

  Hoi ik heb een vraagje

  Heb al ruim 3 jaar enorme maagzuur slik 72 rennies per maand mijn huisarts zegt dat verder onderzoek niet nodig is want heb geen klachten erbij
  Ik weet mij geen raad en ben bang dat er iets anders is wat moet ik doen

  • Piet Bergsma schreef:

   Beste M. ik zie nu pas je bericht en misschien ben je al verder goed geïnformeerd.
   Ook ik heb bijna 25 jaar Rennies echt gevreten!!!!! Later Omeprazol 1 tablet per dag. Bleef last houden doch de huisarts vond het niet nodig mij door te verwijzen. Uiteindelijk ben ik via een alternatieve arts toch bij een MDL-arts in het ziekenhuis terecht gekomen en die constateerde onmiddellijk (via een endoscopie) dat ik een tumor had net boven de maag en dat actie snel geboden was. Om een lang verhaal kort te maken, ik was gelukkig precies op tijd de tumor was ingekapseld en niet door de darmwand gegroeid. Na bestraling en chemokuur volgde in december 2012 de operatie. We zijn nu bijna 5 jaar verder en buiten de ongemakken van een kleine maag met regelmatige dumpingen kan ik mij leven voortzetten en doe alles wat ik voorheen deed alleen een stuk slanker (en knapper natuurlijk). Ja ik ben een gelukkig mens en weet dat ik echt geluk heb gehad met de actieve actie van mijn alternatieve arts. Ik hoop dat het met jou alles goed is gegaan at geld ook voor Gre, trouwens hoe gaat het met je Gre?
   Grote groet,
   Piet

 • mike schreef:

  Ben onlangs geopereerd voor een buismaag.na slokdarmkanker aan ingang van de maag.alles goed verlopen.totaal geen pijn of zo.dit was in belgie.leuven.maar het herstel zal moeilijker zijn Denk ik.heb in het begin 1week wat verschillende dingen kunnen eten.maar nu 2 de week totaal geen eetlust meer.en drink ik af en toe een nutricia drankje van 300ml.dus normaal niet voldoende.heb al wat aan gewicht verloren.van 85 naar 78.in 2 weken.heb er ook nog een prikkelhoest bij gekregen pff.maar dat komt nog voor zegt men.ik hoop dat ik snel een jaartje verder ben en een iet of wat normaal leven terug kan hebben.binnen een week terug op controle in leuven.

  • Piet Bergsma schreef:

   Mike het eerste halfjaar geen eetlust en geen weet wanneer je moet of kunt eten is normaal. Bij mij is het nu bijna 5 jaar geleden dat ik geopereerd ebn en nog steeds moet mijn vrouw mij aans[oren om te gaan eten. Ik denk daar dan niet aan en heb ook geen hongerig gevoel. Wel moet ik nu nog steeds veel prakken en langzaam eten en geen mensen om me heen hebben, dan krijg ik meestal dumping,

 • Marianne Jager, vrijwilliger voor SPKS slokdarmkanker schreef:

  Weten jullie dat er een patiëntenorganisatie is, o.a. voor mensen met slokdarmkanker? Zoek maar op http://www.spks.nl. Eind januari worden er door de grote slokdarmcentra weer bijeenkomsten georganiseerd. Op de website van SPKS maken wij bekend wanneer en waar.
  Wij verstrekken via de ziekenhuizen de buismaagbrochure en het buismaagpasje. Verder geven wij een kwartaalblad uit. Het decembernummer is speciaal voor slokdarm. Misschien een idee om lid te worden?

 • H Haagmans schreef:

  Hallo ik kreeg slik problemen in februari. Bleek slokdarm kanker te zijn heb inmiddels 23 bestralingen en 5 x chemo gehad ,zit nu twee weken in herstel , heb nog veel last met slikken , maar doe mijn best lever iedere dag een eet gevecht valt niet mee , word in Catherina ziekenhuis geopereerd in Juni a s , geef me over aan deze chirurgen , hoop dat het goed komt had verder geen uitzaaiing , hoop dat het na deze twee herstel weken beter zal gaan met eten , grote opgave om positief te blijven maar als ik wil dat het goed komt zal ik er wat voor moeten doen en hopen.

 • Piet Bergsma schreef:

  Wordt je traditioneel of laparoscopisch geopereerd. Ik ben in 2012 nog traditioneel geopereerd en leef (gelukkig) nog. Een heel goede (voetbal)vriend van mij is een jaar later laparoscopisch geopereerd en die is helaas vorig jaar overleden. Kan natuurlijk niet bewijzen dat dat de oorzaak is geweest maar mijn chirurg zei dat ze de hele omgeving wilde zien en zonodig veel weefsel wilde weghalen om zejer te zijn. Tot nu toe (bijna 5 jaar later) lijkt het erop dat zij gelijk heeft gekregen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *