De onbekende gevolgen van psoriasis en artritis psoriatica

Dat psoriasis een huidziekte is weten de meeste mensen wel. Hoewel dit vaak wordt vergeleken met andere huidaandoeningen zoals eczeem, is het totaal iets anders. En artritis psoriatica? Dat heeft vast iets met reuma en psoriasis te maken, toch? Dat klopt, maar er gaat veel meer schuil achter deze aandoeningen. Dokterdokter vertelt over de minder bekende klachten bij psoriasis en artritis psoriatica.

Bekende klachten bij psoriasis en artritis psoriatica

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte die zich kenmerkt door schilferende en rode plekken op de huid. Artritis psoriatica is een vorm van reuma die ontstaat bij psoriasis. Het voornaamste symptoom bij artritis psoriatica is pijnlijke en stijve gewrichten.

Wereldwijd hebben 125 miljoen mensen psoriasis. In Nederland zijn er meer dan 500.000 mensen met psoriasis. Artritis psoriatica ontstaat bij ongeveer 20% van de mensen die aan psoriasis lijdt.

Depressie, jeuk, slaapproblemen en schaamte

Naast pijnlijke en stijve gewrichten kampen mensen met psoriasis en artritis psoriatica regelmatig met andere klachten, zoals depressie en chronische, ondraaglijke jeuk. Bovendien slapen zij slecht door de heftige jeuk en negatieve gevoelens, wat leidt tot slaapstoornissen. Maar het allerlastigst is vaak de schaamte. Velen durven zelfs niet naar de huisarts te stappen uit schaamte voor hun lichaam. Hun artsen onderschatten ook de invloed van psoriasis en artirits psoriatica. Serieuze klachten die gepaard gaan met de ziekte worden vaak weggewuifd als simpele kwaaltjes. Overigens niet alleen door de artsen, ook door hun omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat 44% van de ondervraagden geen seksuele relatie wil met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 30% en 28% geeft zelfs geen hand. Dit komt vooral door onterechte aannames over hygiëne en besmettelijkheid.

Seksualiteit

Veel mensen met psoriasis en artritis psoriatica ervaren huidproblemen aan de genitaliën. Dit heeft een negatieve invloed op hun seksleven. Zo hebben ze meer orgasmeproblemen, minder zin in seks en vaker seksuele opwindingsproblemen dan psoriasispatiënten zonder genitale klachten.

Psoriasis besmettelijk?

Artritis psoriatica en psoriasis zijn niet besmettelijk. Geen één vorm van psoriasis is besmettelijk. Helaas wordt dit nog regelmatig gedacht. Ook dit heeft effect op de gemoedstoestand van mensen met deze ziektes. Schaamte en depressie komen weer om de hoek kijken, vooral bij jongeren.

Tegenwoordig is er steeds meer intimiteit en fysiek contact tussen jongeren onderling, maar de jongeren met psoriasis worden toch nog buitengesloten. Dat bepaalt een groot deel van het zelfbeeld. Signalen van geaccepteerd worden zijn namelijk cruciaal voor een gezond zelfvertrouwen. Sommige komen zelfs in een sociaal isolement terecht door onjuiste opvattingen over hun ziekte.

Lees het verhaal 'Is het besmettelijk?' op de website van het Huidfonds, waarin Roy je vertelt over zijn leven met psoriasis. Meer weten over de behandelmogelijkheden bij psoriasis? Bekijk dan het dossier Psoriasis: welke behandelingen zijn er? op Gezondheidsplein.nl. Kijk ook eens op omarmpsoriasis.nl. Deze website is opgericht om de vooroordelen van psoriasis de wereld uit te helpen. En bekijk de video van Omarm Psoriasis:

Auteur: Jacqueline van Kuler


Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Psoriasis.nl, Journal of the American Academy of Dermatology, Celgene, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd