Neus spoelen met zoutoplossing tegen verkoudheid en allergie

Algemeen 29 juni 2017 34 Reacties
Neus spoelen met zoutoplossing

Een loopneus of verstopte neus heeft iedereen wel eens. Een vervelend maar ongevaarlijk kwaaltje. Als je echter langere tijd rondloopt met zo’n druppende neus en een stem als een smurf, ben je waarschijnlijk wanhopig om van al dat snot af te komen. Je neus spoelen met een zoutoplossing kan een effectief en veilig wapen zijn tegen een langdurig verstopte neus en de daarbij behorende ademhalingsklachten en verminderde reukzin.

Hoe raakt je neus verstopt?

Je neus kan verstopt raken door diverse redenen. Luchtwegallergie, chronische of acute neusbijholtenontsteking of een (chronische) verkoudheid, kunnen allemaal leiden tot een langdurige ophoping van slijm in je neuspassages of neusbijholten (sinussen). Sinussen zijn met lucht gevulde holten in de botten van de schedel die in verbinding staan met de neuspassages. De sinussen spelen een belangrijke rol in de bevochtiging van de neus, keel en oren.

De passages in de neus en sinussen zijn bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies kan ontstoken raken door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. Ontstoken slijmvlies zwelt op. Dit gezwollen slijmvlies blokkeert de sinussen waardoor deze niet meer goed belucht worden. Dit leidt tot bacteriegroei wat weer kan leiden tot bijvoorbeeld een bijholtenontsteking. Dat leidt tot zwelling, benauwdheid en hoofdpijn, maar ook een pijnlijke uitstraling naar tanden en kiezen.

Functie van neus spoelen

Trilhaartjes die in het slijmvlies zijn geplant, zorgen ervoor dat vuildeeltjes constant door het slijmvlies worden opgevangen, en vervolgens samen met het slijm, naar de achterkant van de keel worden gebracht, doorgeslikt, en vernietigd door de zuren in je maag. Wanneer het slijmvlies opzwelt, kunnen de trilharen hun werk niet doen. Door de neus te spoelen met nasaal spoelzout worden bacteriën en vuildeeltjes afgevoerd. Het zoute water herstelt tevens de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies met als resultaat een vrijere ademhaling en minder neusklachten.

Nog meer voordelen

Neusspoelen moet je altijd doen met nasaal spoelzout en nooit met alleen water. Je neus spoelen met alleen water is pijnlijk en irriteert. Neus spoelen met nasaal spoelzout helpt snot verdunnen, een loopneus verminderen en bacteriën en virussen uit de neus en neusbijholten te verwijderen. Neusspoelen doe je bij voorkeur met een neusdouche. Voor een optimale reiniging dien je de neus te spoelen met voldoende volume (150-250 ml per keer) en dien je de zoutwateroplossing in te spuiten met een licht positieve druk zodat ook de neusbijholten goed worden gereinigd.

Bij acute verkoudheid dien je tenminste twee keer per dag je neus spoelen. Het kan ook allergenen uitwassen die je via je neus hebt ingeademd, waarmee je irritatie van het slijmvlies voorkomt.

Blijf je langere tijd je neus spoelen, dan stapelen de voordelen zich op. Uit een studie blijkt namelijk dat het op de  lange termijn helpt om symptomen van een (chronische) bijholteontsteking onder controle te krijgen. Een andere studie wees uit dat mensen met chronische sinusproblemen die regelmatig een neusspoeling deden, hun medicijngebruik naar beneden konden schroeven. Neem in zo’n geval altijd contact op met je dokter om te bespreken wat in jou geval het beste is.

Nasaal spoelzout

Nederlandse KNO-artsen geven er de voorkeur aan dat iemand spoelt met een isotone zoutoplossing. Dat wil zeggen dat de concentratie nasaal spoelzout overeenkomt met de concentratie zout in het menselijk lichaam. Neusspoelen met een te lage concentratie doet pijn en leidt tot irritatie, een te hoge concentratie wordt vaak als ‘erg scherp’ ervaren en kan ook leiden tot irritaties. Ook het spoelen met alleen natriumchloride (keukenzout) wordt vaak als scherp ervaren. Jodium in keukenzout irriteert bovendien het gevoelige neusslijmvlies. Vandaar dat de voorkeur bij neusspoelen wordt gegeven aan een combinatie van natriumchloride (zonder jodium) en natriumbicarbonaat.

Zelf zoutoplossing maken of kant-en-klaar halen?

Zo’n zoutoplossing kun je zelf maken, maar nasaal spoelzout kun je ook in kant-en-klaar sachets kopen bij de apotheek of via internet. Voordeel van de sachets is dat je dan altijd de juiste concentratie gebruikt, het hygiënischer is en de zoutoplossing snel is gemaakt.  Bovendien zijn de zakjes makkelijk mee te nemen.

Neus spoelen

Vroeger werd voor het neus reinigen nog wel eens een spuitje (uiteraard zonder naald) gebruikt. Medisch onderzoek toont echter aan dat je voor effectief neusspoelen een neusdouche dient te gebruiken. Neusspoelen met voldoende volume, het nasaal spoelzout inspuiten met een licht positieve druk en een neusdouche die makkelijk te reinigen is, zijn de belangrijkste criteria voor een goede neusdouche. Er zijn zowel ‘knijp’neusdouches als elektrische neusdouches verkrijgbaar.

Geschikt voor jou

Neusspoelen is geschikt voor iedereen vanaf vier jaar. In het begin lijkt het een beetje vreemd, maar neusspoelen gaat echt heel gemakkelijk en geeft snel verlichting van klachten. Je staat boven de wastafel en plaatst de neusdouche in een neusgat en knijpt er zachtjes in. Wat je er via het ene neusgat inspuit, komt er via het andere neusgat uit. Wanneer je neus erg verstopt is, kan het nasaal spoelzout deels ook via hetzelfde neusgat terugvloeien. Door de neusdouche met nasaal spoelzout om en om via beide neusgaten leeg te knijpen, spoel je alle viezigheid zo uit je neus en ben je snel van je verkoudheid af.

Aan neusspoelen zitten geen beperkingen. Omdat kleine kinderen zich misschien kunnen verslikken is het algemene advies dat neusspoelen geschikt is vanaf vier á vijf jaar. Voor kinderen en mensen die het lastig vinden om in een neusdouche te knijpen, zijn er ook elektrische neusdouches verkrijgbaar. Eén druk op de knop is dan voldoende om effectief de neus(bijholten) te reinigen.

Auteur: Franka van Arendonk, in samenwerking met DOS Medical (medische producten op gebied van KNO, allergologie en dermatologie)
Bronnen: Webmd, Medical Facts, Medisch A-Z

34 Reacties

 • Evert schreef:

  Zelf een zout oplossing maken is een wat groffe aanpak. Je kunt bij de apotheek fysiologisch zout (o,9 % NaCl) kopen. Dat wordt in grote hoeveelheden in ziekenhuizen gebruikt, bijv. voor het doorspoelen van een infuus. Het is een soort eigen stof, dus volstrekt ongevaarlijk voor ons lichaam. Ik gebruik hat al 10 jaar om dreigende voorhoofdholte ontsteking in de kiem te smoren. Helpt geweldig!

  • Alexander schreef:

   Twee a 3 maal per dag spoelen met Fysiologische zoutoplossing (is een oplossing van 0,9 % NaCl (9 gram keukenzout per liter) in water) helpt bij mij de sinusitis onder controle te houden. 150 a 300 ml per keer om te starten. Zolang er slijm en bloedparticels meekomen weet je dat de sinusitus niet onder controle is. Spuit, neuskan, neusdouche alles werkt. Zeker spoelen na stoffig werk op een werf, in de tuin (grasmaaien) of stoffig magazijn . Ik heb reeds vele kuren met orale antibiotica achter de rug en 2 neusoperaties. 1 operatie op mijn 20e en een andere FIS operatie op mijn 45e. Nu gevonden wat het beste voor mij werkt. Spoelen + nadien zalf fucidin 2% zo diep als mogelijk aanbrengen in de neus. Deze methode heb ik gedurende 12 dagen 2 maal daags uitgevoerd. Nadien 5 dagen 2 maal daags met Isobetadine ontsmettingsmiddel op een wattenstaafje zeer diep inbrengen in de neus. Dat lijkt in mijn geval ook positief te hebben geholpen. Ik heb mijn sinusitus nu haast 12 maanden onder controle door verder gewoon te spoelen zonder enig ander medicijn. Momenteel spoel ik de neus nog steeds 2 maal per dag. Uitdroging van de slijmvliezen tgv van veroudering/droge lucht en opgesnoven partikels kunnen volgens mij bijdragen aan het ontwikkelen van infecties van de bijholten. Je merkt dat je na het spoelen terug kan ruiken. Ongelofelijk gevoel dat ik na jaren terug reukzin krijg. Ik kom s’ochtens buitenshuis en ruik de ochtend. Ook slapen is veel confortabeler. Had ik 30 jaar geleden geweten dat spoelen zo goed preventief helpt had ik mij tientallen kuren antibiotica kunnen besparen.

  • Anoniem schreef:

   Hee Evert …ben jij apotheeker ?

 • Jan schreef:

  Neusspoelen doe je tegenwoordig met een neusdouche. Spoelen met een spuitje, een kopje of via je hand opsnuiven is echt niet meer van deze tijd. Bovendien spoel je dan je neus niet, maar maak je alleen de binnenkant vochtig. Met een neusdouche spoel je 150 – 250 ml zoutwateroplossing door je neus. Dat is spoelen. Alle viezigheid (slijm, virussen, bacterien , maar ook pollen of huisstofmijt) spoelt dan uit je neus. Mijn KNO arts adviseerde me naar kno-winkel.nl te gaan. Ze hebben ook nog andere neusdouches, maar ik heb de Nasopur en nasaal spoelzout gekocht. Dat bevalt uitstekend. Minder last, makkelijker ademen en schoner gevoel. Klinkt misschien raar, maar via je ene neusgat gaat het zout water en via het andere loopt het er weer uit. Even een keer doen en dan is het een fluitje van een cent. Zelfs kleine kinderen kunnen het. En, zout water in mijn keel daar heb ik geen last van.
  Jan

  • Rina Wanders schreef:

   Ik doe het spoelen met de neusdouche nu sinds begin Maart,bij mij kwam het ontstekingsmateriaal uit mijn keel,dit was verschrikkelijk.Na een paar keer spoelen begon het uit mijn neus te komen,nu ben ik zover dat wat uit mijn neus komt niet meer STINKT en veel lichter van kleur is dus ik ben nu aardig opgelucht,het vervelende is dat ik nog steeds veel dikke slijm in mijn keel heb wat moeilijk is door te slikken,mijn KNO arts weet het ook niet meer.Ook 8 acupunctuur behandelingen gehad.Maar dat slijm in mijn keel is nu nog het enige vervelende.

  • Anoniem schreef:

   Hee Jan…….verkoop jij neusdouche’s ?

 • V schreef:

  Bij mij komt het langs 1 kant altijd in mijn oor en dat doet pijn. Doe ik het verkeerd? Is het slecht voor mijn oor? Ik heb al oorpijn langs bijde kanten ook zonder spoelen.

 • ikke schreef:

  Tijdens het ‘spuiten’ je mond en keel goed open houden en rustig door de mond blijven ademen. Anders bouw je druk op in je keel wat uiteindelijk zijn weg via de buis van Eustachius je oor bereikt.

 • oli4 schreef:

  Waarom mag ik de zoutoplossing niet meer tijdens een (zware) verkoudheid gebruiken? Ik loop nu twee dagen met oorpijn en een hoofd dat op ontploffen staat. Ik moet van die druk op m’n oor af…
  Groetjes.

 • Hilde schreef:

  ik ben een chronische sinuspatient met al 2 operaties achter de rug (neus) en heb de effectiviteit van het neusspoelen zeker al ondervonden: ik doe het zelf met een neuskannetje: gaat heel goed, 300 ml per keer en ik maak zelf snel 1,5l zoutoplossing die ik in de ijskast zet. Per liter water ongeveer een kleine soeplepel zout. Dat warm ik op voorhand op tot lichaamstemperatuur. Ik heb hier wel een vraag over: soms heb ik de indruk dat ik door dat neusspoelen een oorontsteking veroorzaak; zou dat mogelijk zijn?

 • Lotte schreef:

  Ik heb ook laat van chronische neusbijholte ontsteking. Via mijn kno arts doorverwezen naar kno-winkel.nl en heb daar een Nasofree neusdouche gekocht met spoelzout. Ik gebruik het 2 keer per dag en heb er echt baat bij. Zo’n neusdouche werkt zoveel keer makkelijker dan een injectienaald.

 • Anoniem schreef:

  Wat mag zulke neusdouche dan kosten v
  en kun je deze in België ergens bestellen ?

 • Hennie schreef:

  Hallo kan het zijn bij regelmatig opsnuiven van zoutoplossing dat je last kunt krijgen van hoge bloeddruk

  • jody schreef:

   Je snuift het niet op, je laat het passief via het ene neusgat je andere neusgat doorstromen. Kijk you tube filmpjes hoe het moet https://www.youtube.com/watch?v=zZVnDuAzWmA je mond open houden terwijl je het water laat doorstromen. Als je klaar bent zachtjes resterend water uit je neus snuiven met je mond open. Zo voorkom je dat het water in je voorhoofdsholte terecht komt of je oren dichtklappen

 • Gerda schreef:

  Ik gebruik nu 1 jaar de neusdouche met keukenzout. Is zeezout beter? Het enige nadeel is dat in mijn linker neusgat water blijft staan en een uur later het water ineens spontaan uit mijn neus komt lopen. Doe ik iets verkeerd?

  • Carola schreef:

   Als je speciale zakjes met zout besteld is dat beter voor je neus. Dit doordat pH is aangepast. Verder moet je in elk geval zorgen dat je zout zonder jodium hebt.
   Voor het nalekken: Na het spoelen even je hoofd naar links houden en dan naar rechts, dan kan het water uit de holtes lopen. Vervolgens snuiten en dan moet het veel beter gaan. Voor extra uitleg kijk op http://www.usamed.nl

 • Jeanet de Jong schreef:

  Iedereen die spoelt, dient het hoofd nooit achterover te houden. Daarom is de foto boven dit stuk zeer slecht gekozen en kan mensen laten denken dat je achterover moet leunen.
  Weghalen dus!

  • mikey schreef:

   Kun je uitleggen waarom? Ik ben net begonnen en hanteer deze houding….met een kleine trechter laat ik vervolgens een zelfgemaakte oplossing van lauw water en keukenzout inlopen.

   • Peter schreef:

    Hoi Mikey,

    Het is de bedoeling dat je je neus spoelt door het via het ene neusgat in en andere uit te laten lopen. Dit doe je door boven een wastafel of in een douchecabine een spoelkan op je ene neusgat te zetten. Je hoofd hou je enigszins schuin en je kin richting je borst. Ondertussen adem je via de mond. Zo spoel je het goed door en komt er geen zoutwater (met afvalstoffen) in je mond.

    Je zou even kunnen googlen naar de gebruiksaanwijzing van de rhino horn. Die is met plaatjes en maakt het duidelijk.

    Succes!
    Peter

    • Mikey schreef:

     Okay bedankt Peter.
     Ik ga het op die manier proberen. Hoewel ik het de afgelopen keer dus niet geheel goed uitgevoerd heb…..heb ik wel het idee dat het neusspoelen echt werkt. Na slechts 1x….is het neus-snoterren aanzienlijk verminderd. De afgelopen keer heb ik het met gewoon keukenzout geprobeerd…..vandaag speciaal spoelzout gehaald. Ik ben benieuwd of het verschil groot is. Er is mij door de verkoper (De Tuinen) verteld dat het speciaal spoelzout een soort “bubbels” bevat. Ik ben benieuwd.

     Thanks

 • Tim schreef:

  Himalaya zout 1 afgestreken theelepel op 200 ml lauw water aangevuld met half afgestreken theelepel met zuiveringszout allen te koop bij de tuinen of apotheek. Dit 2 maal daags doen met een neusdouche van KNO web winkel . Gewoon volhouden en je zult zien dat je langzaam van je klacht afkomt.

 • Anneke van der Sluis schreef:

  Hoewel u al eerder geattendeerd bent op de verkeerde houding van het model in dit artikel, hebt u nog steeds geen aktie ondernomen om die te wijzigen.
  Risico bij deze houding is dat het vocht in de longen loopt en zo vervelende klachten kan veroorzaken.

 • Victor schreef:

  Wij gebruiken thuis al jaren de rhino horn met zout zonder toevoegingen en dit bevalt uitstekend. Gewoon aan je neus zetten en je hoofd iets kantelen, de rest gaat vanzelf. Hiervan staat een duidelijk instructiefilmpje op youtube. Kan het iedereen aanbevelen.

 • Fitou schreef:

  Hoezo neusdouche?? Ik spoel al jaren met zout water 1eetlepel op 1 liter gekookt water, ik bewaar het in een afgesloten kan. Om te spoelen gebruik ik een laag bakje daar steek ik mijn neus in en snuif het gewoon op, natuurlijk komt het dan in je mond maar dat spuug je gewoon uit. Een paar keer herhalen en tussendoor even snuiten en ik kan er weer uren tegen.
  Ik begin altijd meteen als ik voel dat de boel gaat verstoppen, ik ben dan nog niet echt verkouden maar het lijkt of alles verstopt zit. meestal is 3 dagen genoeg en ik heb maanden geen last meer. Zout water douches zijn heel normaal het is een oud middel wat vroeger in het ziekenhuis ook werd gedaan.

 • Peter schreef:

  Ik zou het liefst enkel een oplossing, water met zuiveringszout (natriumbicarbonaat) willen gebruiken. Is dat ook een goede optie?

 • Claudia schreef:

  Natriumbicarbonaat verkopen ze ook bij de Odin-winkels.
  Deze is biologisch.

 • willem van rijk schreef:

  bakvis van 14 met dichte neus en voorhoofdholtes dicht met snot moet van de kno geopereerd worden met mogelijk volg operaties…….!!!!!! Is een oude Hilversumse kno met wetenschap van vorige eeuw, what do you want!

  Familie gelooft nog in sprookjes van vorige eeuw, arme bakvis zal zeker een trauma er aan overhouden als het niet slechter wordt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *