Neus spoelen met zoutoplossing tegen verkoudheid en allergie

Algemeen 24 maart 2015 24 Reacties
Neus spoelen met zoutoplossing tegen verkoudheid en allergie

Een loopneus of verstopte neus heeft iedereen wel eens. Een vervelend maar ongevaarlijk kwaaltje. Als je echter langere tijd rondloopt met zo’’n druppende neus en een stem als een smurf, ben je waarschijnlijk wanhopig om van al dat snot af te komen. Je neus spoelen met een zoutoplossing kan een effectief en veilig wapen zijn tegen een langdurig verstopte neus en de daarbij behorende ademhalingsklachten en verminderde reukzin.

Hoe raakt je neus verstopt?

Je neus kan verstopt zijn door diverse redenen. Nasale allergie, chronische of acute bijholteontsteking of een (chronische) verkoudheid, kunnen allemaal leiden tot een langdurige ophoping van slijm in je neuspassages of sinussen. Sinussen zijn met lucht gevulde holten in de botten van de schedel die in verbinding staan met de neuspassages. De sinussen spelen een belangrijke rol in de bevochtiging van de neus, keel en oren.

De passages in de neus en sinussen zijn bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies kan ontstoken raken door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. Ontstoken slijmvlies zwelt op. Dit gezwollen slijmvlies blokkeert de sinussen waardoor deze niet meer goed bevochtigd worden. Bacteriën kunnen als gevolg hiervan opbouwen, wat weer kan leiden tot bijvoorbeeld een bijholteontsteking. Dat leidt tot meer ontsteking, zwelling, benauwdheid en pijn.

Functie van neus spoelen

Trilhaartjes die in het slijmvlies zijn ingeplant, zorgen ervoor dat vuildeeltjes constant door het slijmvlies worden opgevangen, en vervolgens samen met het slijm, naar de achterkant van de keel worden gebracht, doorgeslikt, en vernietigd door de zuren in je maag. Wanneer het slijmvlies opzwelt, kunnen de trilharen hun werk niet doen. Door de neus te spoelen met een zoutoplossing, kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. Het zoute water herstelt tevens de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies met als resultaat een vrijere ademhaling.

Nog meer voordelen

Één keer per dag je neus spoelen met een zoutoplossing helpt snot verdunnen, de loopneus verminderen en bacteriën bij de neuspassages verwijderen. Het kan ook allergenen uitwassen die je ingeademd hebt, waarmee je irritatie van het slijmvlies voorkomt. Blijf je langere tijd je neus spoelen, dan groeien de voordelen. Uit een studie blijkt namelijk dat het op de  lange termijn helpt om symptomen van een (chronische) bijholteontsteking onder controle te krijgen. Een andere studie wees uit dat mensen met chronische sinusproblemen die regelmatig een neusspoeling deden, hun medicijngebruik naar beneden konden schroeven. Neem in zo’’n geval altijd contact op met je dokter om te bespreken wat in jou geval het beste is.

Zelf zoutoplossing maken

Schaf bij de apotheek een injectiespuitje zonder naald aan.  Hier kun je overigens ook een kant-en-klare zoutoplossing kopen, als je het makkelijk wilt doen. Zelf maak je een zoutoplossing met 1 á 2 kopjes lauwwarm water gemengd met een half theelepeltje keukenzout. Om de oplossing iets te verzachten kun je een mespuntje zuiveringszout toevoegen. Schud het mengsel goed.

Neus spoelen

Ga boven een wasbak hangen en kantel je hoofd 45 graden. Buig je hoofd zo dat één neusgat naar de wasbak eronder wijst. Buig je hoofd in ieder geval niet achterover. Plaats het injectiespuitje in je bovenste neusgat (niet verder dan de doorsnee van een vinger). Houd je mond open en knijp of spuit de oplossing in je neusgat. Blijf door je mond ademen, niet door je neus! De zoutoplossing zal door de passages van je neus lopen en uit het andere neusgat of misschien je mond stromen. Spuug in het laatste geval de oplossing uit en slik het niet in. Als er een beetje door je keel gaat, is dat niet erg. Snuit hierna je neus voorzichtig om de overgebleven oplossing te verwijderen. Herhaal deze procedure met het andere neusgat.

Geschikt voor jou?

Een neusspoeling is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar en volwassenen. Maak er echter geen gebruik van als je een ooronsteking hebt of wanneer een neusgat ernstig verstopt is en lastig om door te ademen.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Webmd, Medical Facts, Medisch A-Z

24 Reacties

 • Evert zegt:

  Zelf een zout oplossing maken is een wat groffe aanpak. Je kunt bij de apotheek fysiologisch zout (o,9 % NaCl) kopen. Dat wordt in grote hoeveelheden in ziekenhuizen gebruikt, bijv. voor het doorspoelen van een infuus. Het is een soort eigen stof, dus volstrekt ongevaarlijk voor ons lichaam. Ik gebruik hat al 10 jaar om dreigende voorhoofdholte ontsteking in de kiem te smoren. Helpt geweldig!

  • Alexander zegt:

   Twee a 3 maal per dag spoelen met Fysiologische zoutoplossing (is een oplossing van 0,9 % NaCl (9 gram keukenzout per liter) in water) helpt bij mij de sinusitis onder controle te houden. 150 a 300 ml per keer om te starten. Zolang er slijm en bloedparticels meekomen weet je dat de sinusitus niet onder controle is. Spuit, neuskan, neusdouche alles werkt. Zeker spoelen na stoffig werk op een werf, in de tuin (grasmaaien) of stoffig magazijn . Ik heb reeds vele kuren met orale antibiotica achter de rug en 2 neusoperaties. 1 operatie op mijn 20e en een andere FIS operatie op mijn 45e. Nu gevonden wat het beste voor mij werkt. Spoelen + nadien zalf fucidin 2% zo diep als mogelijk aanbrengen in de neus. Deze methode heb ik gedurende 12 dagen 2 maal daags uitgevoerd. Nadien 5 dagen 2 maal daags met Isobetadine ontsmettingsmiddel op een wattenstaafje zeer diep inbrengen in de neus. Dat lijkt in mijn geval ook positief te hebben geholpen. Ik heb mijn sinusitus nu haast 12 maanden onder controle door verder gewoon te spoelen zonder enig ander medicijn. Momenteel spoel ik de neus nog steeds 2 maal per dag. Uitdroging van de slijmvliezen tgv van veroudering/droge lucht en opgesnoven partikels kunnen volgens mij bijdragen aan het ontwikkelen van infecties van de bijholten. Je merkt dat je na het spoelen terug kan ruiken. Ongelofelijk gevoel dat ik na jaren terug reukzin krijg. Ik kom s’ochtens buitenshuis en ruik de ochtend. Ook slapen is veel confortabeler. Had ik 30 jaar geleden geweten dat spoelen zo goed preventief helpt had ik mij tientallen kuren antibiotica kunnen besparen.

 • Jan zegt:

  Neusspoelen doe je tegenwoordig met een neusdouche. Spoelen met een spuitje, een kopje of via je hand opsnuiven is echt niet meer van deze tijd. Bovendien spoel je dan je neus niet, maar maak je alleen de binnenkant vochtig. Met een neusdouche spoel je 150 – 250 ml zoutwateroplossing door je neus. Dat is spoelen. Alle viezigheid (slijm, virussen, bacterien , maar ook pollen of huisstofmijt) spoelt dan uit je neus. Mijn KNO arts adviseerde me naar kno-winkel.nl te gaan. Ze hebben ook nog andere neusdouches, maar ik heb de Nasopur en nasaal spoelzout gekocht. Dat bevalt uitstekend. Minder last, makkelijker ademen en schoner gevoel. Klinkt misschien raar, maar via je ene neusgat gaat het zout water en via het andere loopt het er weer uit. Even een keer doen en dan is het een fluitje van een cent. Zelfs kleine kinderen kunnen het. En, zout water in mijn keel daar heb ik geen last van.
  Jan

  • Rina Wanders zegt:

   Ik doe het spoelen met de neusdouche nu sinds begin Maart,bij mij kwam het ontstekingsmateriaal uit mijn keel,dit was verschrikkelijk.Na een paar keer spoelen begon het uit mijn neus te komen,nu ben ik zover dat wat uit mijn neus komt niet meer STINKT en veel lichter van kleur is dus ik ben nu aardig opgelucht,het vervelende is dat ik nog steeds veel dikke slijm in mijn keel heb wat moeilijk is door te slikken,mijn KNO arts weet het ook niet meer.Ook 8 acupunctuur behandelingen gehad.Maar dat slijm in mijn keel is nu nog het enige vervelende.

 • V zegt:

  Bij mij komt het langs 1 kant altijd in mijn oor en dat doet pijn. Doe ik het verkeerd? Is het slecht voor mijn oor? Ik heb al oorpijn langs bijde kanten ook zonder spoelen.

 • ikke zegt:

  Tijdens het ‘spuiten’ je mond en keel goed open houden en rustig door de mond blijven ademen. Anders bouw je druk op in je keel wat uiteindelijk zijn weg via de buis van Eustachius je oor bereikt.

 • oli4 zegt:

  Waarom mag ik de zoutoplossing niet meer tijdens een (zware) verkoudheid gebruiken? Ik loop nu twee dagen met oorpijn en een hoofd dat op ontploffen staat. Ik moet van die druk op m’n oor af…
  Groetjes.

 • Hilde zegt:

  ik ben een chronische sinuspatient met al 2 operaties achter de rug (neus) en heb de effectiviteit van het neusspoelen zeker al ondervonden: ik doe het zelf met een neuskannetje: gaat heel goed, 300 ml per keer en ik maak zelf snel 1,5l zoutoplossing die ik in de ijskast zet. Per liter water ongeveer een kleine soeplepel zout. Dat warm ik op voorhand op tot lichaamstemperatuur. Ik heb hier wel een vraag over: soms heb ik de indruk dat ik door dat neusspoelen een oorontsteking veroorzaak; zou dat mogelijk zijn?

 • Lotte zegt:

  Ik heb ook laat van chronische neusbijholte ontsteking. Via mijn kno arts doorverwezen naar kno-winkel.nl en heb daar een Nasofree neusdouche gekocht met spoelzout. Ik gebruik het 2 keer per dag en heb er echt baat bij. Zo’n neusdouche werkt zoveel keer makkelijker dan een injectienaald.

 • Anoniem zegt:

  Wat mag zulke neusdouche dan kosten v
  en kun je deze in België ergens bestellen ?

 • Hennie zegt:

  Hallo kan het zijn bij regelmatig opsnuiven van zoutoplossing dat je last kunt krijgen van hoge bloeddruk

  • jody zegt:

   Je snuift het niet op, je laat het passief via het ene neusgat je andere neusgat doorstromen. Kijk you tube filmpjes hoe het moet https://www.youtube.com/watch?v=zZVnDuAzWmA je mond open houden terwijl je het water laat doorstromen. Als je klaar bent zachtjes resterend water uit je neus snuiven met je mond open. Zo voorkom je dat het water in je voorhoofdsholte terecht komt of je oren dichtklappen

 • Gerda zegt:

  Ik gebruik nu 1 jaar de neusdouche met keukenzout. Is zeezout beter? Het enige nadeel is dat in mijn linker neusgat water blijft staan en een uur later het water ineens spontaan uit mijn neus komt lopen. Doe ik iets verkeerd?

 • Jeanet de Jong zegt:

  Iedereen die spoelt, dient het hoofd nooit achterover te houden. Daarom is de foto boven dit stuk zeer slecht gekozen en kan mensen laten denken dat je achterover moet leunen.
  Weghalen dus!

  • mikey zegt:

   Kun je uitleggen waarom? Ik ben net begonnen en hanteer deze houding….met een kleine trechter laat ik vervolgens een zelfgemaakte oplossing van lauw water en keukenzout inlopen.

   • Peter zegt:

    Hoi Mikey,

    Het is de bedoeling dat je je neus spoelt door het via het ene neusgat in en andere uit te laten lopen. Dit doe je door boven een wastafel of in een douchecabine een spoelkan op je ene neusgat te zetten. Je hoofd hou je enigszins schuin en je kin richting je borst. Ondertussen adem je via de mond. Zo spoel je het goed door en komt er geen zoutwater (met afvalstoffen) in je mond.

    Je zou even kunnen googlen naar de gebruiksaanwijzing van de rhino horn. Die is met plaatjes en maakt het duidelijk.

    Succes!
    Peter

    • Mikey zegt:

     Okay bedankt Peter.
     Ik ga het op die manier proberen. Hoewel ik het de afgelopen keer dus niet geheel goed uitgevoerd heb…..heb ik wel het idee dat het neusspoelen echt werkt. Na slechts 1x….is het neus-snoterren aanzienlijk verminderd. De afgelopen keer heb ik het met gewoon keukenzout geprobeerd…..vandaag speciaal spoelzout gehaald. Ik ben benieuwd of het verschil groot is. Er is mij door de verkoper (De Tuinen) verteld dat het speciaal spoelzout een soort “bubbels” bevat. Ik ben benieuwd.

     Thanks

 • Tim zegt:

  Himalaya zout 1 afgestreken theelepel op 200 ml lauw water aangevuld met half afgestreken theelepel met zuiveringszout allen te koop bij de tuinen of apotheek. Dit 2 maal daags doen met een neusdouche van KNO web winkel . Gewoon volhouden en je zult zien dat je langzaam van je klacht afkomt.

 • Anneke van der Sluis zegt:

  Hoewel u al eerder geattendeerd bent op de verkeerde houding van het model in dit artikel, hebt u nog steeds geen aktie ondernomen om die te wijzigen.
  Risico bij deze houding is dat het vocht in de longen loopt en zo vervelende klachten kan veroorzaken.

 • Victor zegt:

  Wij gebruiken thuis al jaren de rhino horn met zout zonder toevoegingen en dit bevalt uitstekend. Gewoon aan je neus zetten en je hoofd iets kantelen, de rest gaat vanzelf. Hiervan staat een duidelijk instructiefilmpje op youtube. Kan het iedereen aanbevelen.

 • Fitou zegt:

  Hoezo neusdouche?? Ik spoel al jaren met zout water 1eetlepel op 1 liter gekookt water, ik bewaar het in een afgesloten kan. Om te spoelen gebruik ik een laag bakje daar steek ik mijn neus in en snuif het gewoon op, natuurlijk komt het dan in je mond maar dat spuug je gewoon uit. Een paar keer herhalen en tussendoor even snuiten en ik kan er weer uren tegen.
  Ik begin altijd meteen als ik voel dat de boel gaat verstoppen, ik ben dan nog niet echt verkouden maar het lijkt of alles verstopt zit. meestal is 3 dagen genoeg en ik heb maanden geen last meer. Zout water douches zijn heel normaal het is een oud middel wat vroeger in het ziekenhuis ook werd gedaan.

 • Peter zegt:

  Ik zou het liefst enkel een oplossing, water met zuiveringszout (natriumbicarbonaat) willen gebruiken. Is dat ook een goede optie?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *