Neuromodulatie oplossing voor incontinentie

In Nederland lopen er zo’n 100.000 mensen rond met ontlastingsincontinentie. Ongewild ontlasting verliezen kan een grote impact hebben op je leven. Mensen met incontinentieproblemen voelen zich vaak geremd in hun vrijheid om te doen wat ze willen, uit angst voor “ongelukjes”. Er zijn verschillende oplossingen voor ontlastingsincontinentie. In dit artikel gaan we in op neuromodulatie bij ongewild ontlastingsverlies.

Wat is neuromodulatie?

Neuromodulatie staat vooral bekend als behandeling bij chronische pijnklachten, maar kan ook een oplossing bieden bij incontinentie. Bij neuromodulatie wordt er een soort pacemaker ingebracht in de onderrug. Die pacemaker geeft in een regelmatig tempo elektrische pulsjes af aan zenuwen in de rug. Bij de behandeling van ontlastingsincontinentie stuurt de pacemaker pulsjes naar de zenuwen die je bekkenbodem en sluitspier aansturen. Hierdoor krijg je meer controle over deze spieren en kan de darm weer normaal functioneren.

De overgrote meerderheid van de behandelde mensen heeft dankzij een neuromodulator tachtig procent minder problemen met ongewild ontlastingsverlies. Sommigen zijn zelfs helemaal van hun incontinentieproblemen af.

Een nieuw leven door neuromodulatie

Mensen blijven vaak lang lopen met incontinentieklachten, bijvoorbeeld door schaamte. Chirurg Ad Claassen van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT): “We zien dat problemen met de stoelgang erg vervelend zijn en vaak ten koste gaan van levenskwaliteit. Ondanks het feit dat het een enorme invloed kan hebben op het dagelijks leven, wordt uit schaamte weinig of niet over het ontlastingsverlies gesproken. Zelfs niet met de huisarts. Dat snappen we heel goed. Aan de andere kant is het goed om te beseffen dat ze niet de enige zijn met stoelgangproblemen en er vaak goede oplossingen mogelijk zijn. Het is altijd mogelijk om te zoeken naar een passende oplossing.”

Zo ook mevrouw Jansen, bij wie meer dan twintig jaar geleden ontlastingsincontinentie ontstond na een operatie. Door de verslechterde werking van haar sluitspier verloor zij dagelijks meerdere malen ongewild ontlasting, tot wel acht keer per dag. Pas zestien jaar na de operatie ging zij met haar klachten naar de huisarts. Die verwees haar naar het ZGT, waar een neuromodulator voor haar de oplossing bleek: “Mijn incontinentieklachten zijn door de neuromodulator met tachtig procent afgenomen. Er gaat nog weleens wat mis, maar dat is minimaal in vergelijking met wat mij vroeger overkwam. Gevoelsmatig is het verschil heel groot. Zelf heb ik te lang met mijn klachten rondgelopen. Ik raad anderen met dit soort problemen zeker aan om een passende oplossing te zoeken; je krijgt er een ander leven voor terug.”

Bronnen: Ziekenhuisgroep Twente, Medtronic

Pagina laatst aangepast op 22 oktober 2019