Multiple sclerose: alle MS symptomen op een rij

MS (multiple sclerose) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel met een grillig en onvoorspelbaar beloop. Multiple betekent veelvuldig en sclerose betekent verharding. MS symptomen worden gekenmerkt door perioden van verslechteringen en verbeteringen. In Nederland hebben ongeveer 79 per 100.000 mensen last van multiple sclerose. MS komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is MS (multiple sclerose)?

Het centrale zenuwstelsel bestaat onder andere uit de grote hersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. Bij MS ontstaan er verspreide afwijkingen in het centrale zenuwstelsel. Daar waar de afwijkingen ontstaan, zijn de omhulsels van zenuwceluitlopers beschadigd. Hierdoor functioneren de zenuwen niet of minder goed. In het lichaam ontstaan uitvalsverschijnselen, die heel divers kunnen zijn. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld verlammingen en gevoelsstoornissen. Hierover lees je meer onder het kopje ‘symptomen MS’.

Symptomen MS

MS symptomen kunnen per patiënt verschillen, omdat het afhangt van waar de ontstekingen in het zenuwstelsel optreden. Verder kun je MS onderscheiden in twee fases. Hieronder tref je veel voorkomende symptomen aan die daarbij horen, die zowel van korte als lange duur kunnen zijn.

Fase één van multiple sclerose

Dit zijn de MS symptomen van de eerste fase op een rijtje:

 • Oogproblemen (dubbelzien en problemen bij het zien van kleuren)
 • Prikkelingen/tintelingen in armen en benen
 • Spierzwakte
 • Stijfheid
 • Vermoeidheid
 • Blaasproblemen
 • Seksuele problemen
 • Onzekerheid of depressie (door achteruitgang van lichamelijke gezondheid)
 • Lage rugpijn

Daarnaast heb je ook symptomen die van korte duur zijn. Deze klachten kunnen aanhouden van enkele seconden tot een paar dagen:

 • Duizeligheid
 • Spierkrampen
 • Jeuk en tintelingen
 • Verlies van controle over huilen en lachen
 • Moeite hebben met spreken

Fase twee van multiple sclerose

Bij de tweede fase van MS, ook wel de progressieve fase genoemd, ervaar je meestal dezelfde symptomen als bij de eerste fase. Het kan zijn dat je afwisselend ook periodes van verbetering en verslechtering ervaart. Het vaker voorkomen van de MS symptomen beïnvloedt je lichaam negatief; de spierkracht vermindert waardoor bewegen moeizaam wordt, er kunnen problemen ontstaan bij je blaas of stoelgang en ook het risico op longontsteking verhoogt doordat je moeilijk kan ademen.

In de meeste gevallen treden deze symptomen niet allemaal op bij patiënten. Wanneer de klachten voor een langere tijd aanhouden dan kunnen de MS symptomen door behandelingen verminderd worden.

MS gevolgen

Er wordt vaak gedacht dat MS een spierziekte is, maar het is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Bij MS gaat het isolerende laagje rondom de zenuwbanen langzamerhand stuk. De zenuwprikkels worden daardoor niet meer goed geleid door de zenuwbanen. De meeste MS symptomen zijn ernstig en divers zoals je hierboven gelezen hebt. In het dagelijks leven leiden ze vaak tot problemen bij werk, beweging, zelfverzorging en hobby’s. Er kunnen zelfs verlammingsverschijnselen ontstaan.

MS kan soms erg snel verlopen, maar klachten kunnen ook voor een bepaalde tijd uitblijven of minder worden. Mensen met MS ervaren de ziekte als twee periodes; slechte en betere periodes. Ondanks het feit dat deze ziekte niet te genezen is, is deze aandoening niet dodelijk. De levensverwachting kan echter enkele jaren verkort worden.

MS erfelijk?

Het is nog onbekend wat de oorzaken zijn en hoe MS precies ontstaat, maar het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte. De combinatie erfelijkheid, een ongezonde leefstijl en bepaalde virussen kunnen de oorzaak zijn. Wanneer een ouder MS heeft, dan hebben zijn nakomelingen een kans om deze ziekte ook te krijgen. Hoe groot die kans precies is, is nog niet helemaal bekend.

Bij het aanhouden van de eerder genoemde symptomen is het beter om je arts in te lichten.

Auteur: Hanan Belkasim
Bronnen: Toekomstmetms.nl, Erfelijkheid.nl, Gezondheidsplein.nl, Multiplesclerose.nl, Hersenstichting.nl, Farmacotherapeutischkompas.nl, Nationaalmsfonds.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd