Medicijnen apps: handige hulpmiddelen bij medicijngebruik

Medicijnen juist innemen blijft lastig. De bijsluiter is net een studieboek en het innemen is ook wel erg makkelijk te vergeten. Gelukkig zijn er in dit technologische tijdperk verschillende medicijnen apps die je bij alle aspecten van medicijngebruik kunnen helpen: van het doorgeven van bijwerkingen tot het herinneren dat je je medicijnen moet innemen.

Medicijnen herinnering apps

Het moeilijkste van medicijnen blijft misschien wel het op tijd innemen. Wie is er niet weleens vergeten een pil in te nemen? Je kunt op je smartphone wel een wekker of een agenda-item zetten die elke dag een melding geeft op het moment dat je je medicijnen moet innemen, maar dit is niet voor iedereen makkelijk. Zeker als je meerdere medicijnen hebt, wordt dit misschien een uitvoerige klus. Er zijn daarom verschillende medicijnen herinnering apps die je hierbij kunnen helpen. Voorbeelden van zulke apps zijn MedApp, Medisafe, de Service Apotheek App, Thuisarts.nl en Medicijnkluis. Je voert in deze apps je medicijnen in en dan geven ze een trilling of een geluid als je je medicatie moet innemen. Je medicijnen vergeten is er zo niet meer bij!

Apotheek app

Is jouw medicijnvoorraad soms ‘ineens’ op? Medicijnen op tijd weer bestellen kan er makkelijk bij inschieten. De apps Medicijnenkluis, de Service Apotheek App, Recappt en MedApp kunnen je hierbij helpen. In deze apps kun je herhaalrecepten aanvragen bij je apotheek. Informeer bij je apotheek of zij zo’n app ondersteunen. Wanneer dit zo is, kun jij makkelijk via je smartphone of tablet een herhaalrecept aanvragen.

In sommige apps, zoals MedApp en Medisafe, kun je ook je medicijngebruik invoeren. Deze geven een melding als je medicijnen bijna op zijn. Hierdoor zal je nooit meer vergeten je herhaalrecept aan te vragen.

Bijwerking medicijnen rapporteren via app

Veel mensen hebben wel eens bijwerkingen van een medicijn, maar doen hier vaak niets mee. Toch is het belangrijk om ze door te geven aan Lareb (het instituut dat bijwerkingen bijhoudt), zodat er steeds meer bekend wordt over bijwerkingen en mensen zo beter geïnformeerd kunnen worden. Zij hebben een app, Bijwerking App, waarop je gemakkelijk je bijwerkingen kunt doorgeven. Bovendien kun je in deze app ook alle bijwerkingen van je eigen medicijnen opzoeken. Ook in MedApp kun je je bijwerkingen op deze manier aangeven. Door dit te doen, zorg je dat er meer bekend wordt over de verschillende bijwerkingen van medicijnen.

Informatie over medicijnen in een app

Ben je de bijsluiter van je medicijn kwijtgeraakt? Of wil je gewoon meer lezen over je medicijnen? Hier zijn ook verschillende apps voor. In de apps MedApp, de Service Apotheek App en Appotheek kun je bijsluiters en andere informatie over medicijnen lezen. Er is ook een speciale app die aangeeft of je met jouw medicijnen kunt deelnemen aan het verkeer: App GnmVerkeer. Bij sommige medicijnen kan dit namelijk gevaarlijk zijn.

Is de app betrouwbaar?

Er zijn dus veel medicijnen apps die je op een handige manier kunnen helpen bij medicijngebruik. Naast de apps die wij genoemd hebben, zijn er nog veel meer. Kijk zelf welke voor jou werkt en let altijd goed op of de app die gebruikt betrouwbaar is. Om je hierbij te helpen is er een checklist opgesteld door Vilans. Als je een betrouwbare app gevonden hebt, zal het je zeker helpen om je medicijnen juist in te nemen! Je kunt de apps downloaden in de Google Play Store of in de Apple App Store.

Auteur: Lotte Koemans
Bronnen: NVZA, Vilans

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd