Laxeren voor een darmonderzoek? 5 handige tips!

Algemeen 9 september 2014 7 Reacties
laxeren voor darmonderzoek

Door de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker zullen in de nabije toekomst steeds meer coloscopieën worden uitgevoerd. Nu zijn dat er nog jaarlijks 20.000, straks 66.000.

Wat veel mensen nog niet weten is dat dit darmonderzoek een zorgvuldige voorbereiding vraagt, met laxeren als belangrijkste onderdeel. Laxeermiddel nemen én klaar, zou je denken. Maar zo gemakkelijk is het niet. Reden: de grote hoeveelheid laxeervloeistof – vaak wel 3 liter of meer – en de eentonig smaak daarvan. Met de volgende 5 tips drink je de laxeerdrank zonder problemen tot de laatste druppel op.

1. Drink de laxeervloeistof gekoeld

Melk, cola en een goed glas rosé. Allemaal drink je dit gekoeld. En een glas laxeervloeistof ook. Waarom? Omdat het simpelweg lekkerder is, dan wanneer het lauw-warm is. Je kunt de laxeervloeistof van tevoren klaarmaken en in de koelkast zetten. Of je kunt een paar ijsblokje toevoegen, op het moment dat je gaat drinken.

2. Drink de laxeervloeistof met een rietje

De eerste liters gaan vaak nog wel, maar hoe meer je drinkt, hoe eentoniger de smaak zal worden. Misschien zelfs zo erg, dat het je gaat tegenstaan. De gouden tip is dan: gebruik een rietje. Hiermee breng je de laxeervloeistof verder in je mond, waardoor je dus ook minder proeft.

3. Voeg een scheutje limonadesiroop of citroensap toe

Fris mondgevoel? Een wolkje siroop of citroensap doorbreekt het eentonige smakenpalet van de laxeervloeistof. Voeg dit pas toe als je de laxeerdrank zonder niet meer te pruimen vindt. Doe je het meteen vanaf het begin, dan heeft het geen effect. Want op een gegeven moment zal het vleugje citroen of aardbei weer saai smaken.

4. Gebruik kauwgom tussendoor en tijdens het drinken

Nog zo’n tip voor een fris mondgevoel. Een kauwgompje neutraliseert de smaak van de laxeervloeistof.

5. Neem rustig de tijd om alles op te drinken

Hardlopers zijn doodlopers, zo luidt het aloude gezegde. En dat is niet voor niks. Ook bij het drinken van laxeervloeistof kun je beter gedoseerd, in een vast tempo te werk gaan. Snel, snel, snel heeft alleen maar een averechts effect: je kunt misselijk worden. Zet daarom een glas naast je neer en probeer deze elke 10 à 15 minuten leeg te drinken. Tussendoor kun je ook gerust andere – let op – heldere vloeistoffen drinken om de smaak af te wisselen. Bijvoorbeeld: water, vruchtsap zonder vruchtvlees, aanmaaklimonade, sportdranken zonder koolzuur of thee en koffie zonder melk (maar suiker mag).

Waarom is zorgvuldig laxeren eigenlijk zo belangrijk? En wat zijn de gevolgen als ik het niet goed doe? Lees hier meer over in het dossier Voorbereiding Coloscopie op onze zustersite Ziekenhuis.nl.

Auteur: redactie van dokterdokter.nl
Bron: Ziekenhuis.nl, Amphia Ziekenhuis, MC Alkmaar, RIVM

7 Reacties

 • Ruud Forsthövel schreef:

  Als reeds jarenlange “ervaringsdeskundige” met colonscopieen heb ik vele malen Klean Prep en dat soort laxansen moeten drinken. Zeer belastend qua hoeveelheid en zeker qua smaak.

  De laatste keren heb ik Picoprep gebruikt. Wat een aangename verbetering is dit. Slechts één theekopje van dit middel en de resterende hoeveelheid is water of heldere vloeistoffen. Dat is zéér goed te doen! Een significante verbetering.

 • anoniem schreef:

  Wat een goede tips, bedankt!

 • Anoniem schreef:

  Vijf jaar geleden Klean-prep gebruikt. Het was niet te doen, zo smerig. Het laxeerresultaat was ook nog niet eens voldoende waarop werd geadviseerd om een volgende keer 5 tot 6 liter te gebruiken. Na enig onderzoek op internet blijken er meerdere laxeermiddelen te zijn: o.a. Moviprep, Picoprep en sinds heel kort Eziclen. Ik heb, in overleg met de mdl arts gekozen voor Eziclen. Wat een verademing! In het doosje zitten twee flacons. De eerste flacon leng je aan tot een halve liter, deze drink je binnen het uur langzaam op. De tweede flacon drink je 10-12 uur later. Daarnaast moet je veel drinken. Eziclen is een doorzichtige drank en de smaak is goed te doen. Het laxeerresultaat was prima. Moet wel toegeven dat ik in de aanloop naar het onderzoek mijn voeding heb aangepast naar licht verteerbaar. Hopelijk hebben jullie iets aan deze tip?

 • Frank schreef:

  Onlangs eziclen gebruikt ipv cleanprep als voorbereiding op een darmonderzoek. Wat een geweldige verbetering de smaak is goed en het is niet zo veel! Dus is het erg goed te doen. Ik heb het produkt gekoeld en aangemaakt met koud water. Veel sucses ermee en mij is het meegevallen!!!!

  • Joke schreef:

   Ben het helemaal eens met je over het gebruik van dit medicijn, het is mij heel erg meegevallen, koud drinken en het lijkt inderdaad wel dropdrank en zou het iedereen aanbevelen bedankt Frank na het lezen van je reactie op het medicijn zag ik er ook niet meer tegenop

 • Ikke schreef:

  Wat als ik de laatste liter kleanprep niet meer binnen krijg. Ik moet niet anders doen dan kokhalzen en zelfs soms wat terug geven. Moet vanmiddag op onderzoek. Het loopt allerzins alwel heel goed.

 • Eline schreef:

  Kauwgom kauwen lijkt me niet zo’n goed advies, wordt in vele ziekenhuis folders duidelijk vermeld dat je geen kauwgom meer mag kauwen vanaf het moment dat je niet meer mag eten.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *