Last van pijnlijke en jeukende tepels?

Wat zeggen je tepels over je gezondheid? En wanneer kun je met klachten beter naar de huisarts gaan? Omdat pijnlijke en jeukende tepels vaak dezelfde oorzaken hebben, gaat dit artikel in op de oorzaken van beide klachten. En: hoewel vooral vrouwen er last van hebben, doen tepelproblemen zich ook voor bij mannen. Tenzij specifiek aangegeven geldt het onderstaande daarom voor vrouwen en mannen.

Wrijving en irritatie

Pijn en jeuk aan de tepels wordt vaak veroorzaakt door veel en/of langdurige wrijving. Deze wrijving kan ontstaan doordat een bepaald kledingstuk constant langs je tepel schuurt, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Ook wrijving van de tepels tijdens het vrijen kan resulteren in pijn en jeuk. Je kunt er twee dingen tegen doen: je tepels rust geven en je kleding onder de loep nemen. Draag je vooral synthetische kleding, wijde T-shirts (die schuren meer dan strakke T-shirts) bij je borsten of een verkeerde bh-maat? Dan kan pijn of jeuk ontstaan. Voordat je gaat joggen kun je je tepels eventueel afplakken met speciale pleisters of tape. Of je smeert ze van tevoren in met vaseline.

Tepeleczeem

Tepeleczeem komt zowel bij mannen als vrouwen voor en gaat vaak gepaard met pijn en jeuk. Hier geldt: hoe meer je krabt, hoe meer het gaat jeuken en hoe meer pijn het gaat doen. Niet krabben dus! Schaf eventueel een eczeemzalf of -crème aan. Er zijn tegenwoordig speciale producten voor de tepels verkrijgbaar. Lees hier meer over eczeem.

Overgevoeligheid of allergie

Tepels zijn erg gevoelige lichaamsdelen. Bepaalde producten kunnen klachten uitlokken of veroorzaken, zoals zeep, douchegel, lotion en wasmiddel. Ook het weer (warm of koud) en bepaalde kledingstukken kunnen een overgevoeligheids- of allergische reactie veroorzaken. Zoek uit waarvoor je overgevoelig of allergisch bent en probeer het – voor zover dat kan – te mijden.

Schimmel- of bacteriële infectie

Heb je naast pijn en jeuk ook zwellingen, bultjes, wondjes en roodheid rondom je tepels? Dan zou je een bacteriële infectie kunnen hebben. Witte lijntjes en stipjes in de huidplooien van de tepel en tepelhof, kloofjes, eczeem en stekende pijn in de borsten kunnen duiden op een schimmelinfectie. Om dit te behandelen moet je naar de huisarts.

Hormonen (bij vrouwen)

Naast het bovenstaande zijn hormonale veranderingen bij vrouwen ook typische oorzaken. Jeuk en pijn aan de tepels ontstaan tijdens het gebruik van de pil, de puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze en overgang. Het moment dat de klachten optreden verschilt per vrouw. Zo heeft de ene vrouw er voornamelijk last van rond haar eisprong, terwijl een andere vrouw herhaaldelijk pijn en/of jeuk ervaart zodra ze ongesteld (moet) worden of juist na haar menstruatie. Je kunt de pijn en jeuk verzachten met bepaalde crèmes en zalven, denk bijvoorbeeld aan een antijeukzalf.

Borstvoeding (bij vrouwen)

Een baby die aan je tepel zuigt: het is heel normaal, maar pijn dat het kan doen! Vooral in het begin van borstvoeding geven heeft het soms tijd nodig voordat je minder klachten hebt. Daarnaast ontstaat soms vasospasme (onvoldoende doorbloeding van de tepel) of een melkblaar (blaasje gevuld met melk op de tepel), dat nog meer pijn en jeuk kan opleveren. De keuze om door te gaan met borstvoeding ligt bij de moeder. De klachten kunnen na verloop van tijd afnemen. Is de pijn ondraaglijk? Dan is overgaan op kunstvoeding wellicht een optie. Op Gezondheidsplein.nl lees je meer over verschillende voedingssoorten voor je baby in het dossier Voedingsschema baby.

Belangrijk! Soms kunnen symptomen rondom je tepel wijzen op borstkanker, zoals een plotselinge ingetrokken tepel, schilferingen, roodheid en ongewone afscheiding uit de tepel. Bij borstkanker uiten klachten zich in bijna alle gevallen bij één tepel. Borstkanker zit namelijk zelden in beide borsten tegelijkertijd. Heb je plotseling of al langer klachten aan een tepel? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan onderzoek verrichten en je - wanneer nodig - doorverwijzen naar een specialist voor aanvullend onderzoek.

Auteur: Jacqueline van Kuler

Deze tekst is nagekeken door het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker, borstaandoeningen en erfelijkheid

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd