Lange wachttijd voor een behandeling? Zo los je het op!

Algemeen 26 september 2017
Man heeft lange wachttijd in wachtkamer

Het kan voorkomen dat je een wachttijd hebt tussen het eerste gesprek en de behandeling. Recentelijk bleek dat een kwart van de Nederlanders deze wachttijden te lang vindt (bron: Kantar Public, 2017). Hoe zorg je ervoor dat je toch zo snel mogelijk behandeld wordt?

Sneller behandeld worden

Als je zorg nodig hebt, moet je vaak wachten tot je bij een behandelaar terechtkunt. Dit noemen we wachttijd. Hoe lang je moet wachten is afhankelijk van het ziekenhuis en de soort zorg die je nodig hebt. De wachttijden voor bepaalde behandelingen kunnen sterk verschillen per ziekenhuis.

Kortere wachttijd, daar heb jij zelf invloed op! Je kunt namelijk zelf uitzoeken of je bij een andere ziekenhuis eerder terechtkunt. Een op de zes Nederlanders zoekt al zelf uit of hij/zij bij een andere zorgverlener sneller aan de beurt is (bron: Kantar Public, 2017).

Moeilijk is dat zeker niet. Je zorgverzekeraar kan je helpen een behandelaar te vinden met kortere wachttijden. Er zijn ook verschillende handige tools die je kunt gebruiken. Zilveren Kruis ontwikkelde bijvoorbeeld de Zorgverkenner. Hiermee krijg je inzicht in de indicatie van de wachttijden voor behandelingen in ziekenhuizen, maar ook informatie over vergoedingen, wat het jou kost aan eigen risico, informatie over aandoeningen en wat Zilveren Kruis kan betekenen in de voorbereiding en de fase na een behandeling. Zo kun je gerichtere keuzes maken in je zorgtraject.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis.