Lage bloeddruk (hypotensie): symptomen, oorzaken en behandeling

Algemeen 20 februari 2017 75 Reacties
Lage bloeddruk (hypotensie): symptomen, oorzaken en behandeling

Wanneer spreek je van een lage bloeddruk? Als je klachten hebt zoals duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen of als de boven- en onderdruk onder bepaalde waardes is? Wanneer is een lage bloeddruk gevaarlijk? En bestaat er een behandeling tegen lage bloeddruk? Arts Wim van Donselaar geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is precies een lage bloeddruk?

Er is geen eenduidige definitie voor lage bloeddruk (hypotensie). Eigenlijk is een lage bloeddruk gezond, mits het geen symptoom is van een onderliggend ernstig probleem, bijvoorbeeld bloedverlies. Bij een aantal mensen is het hebben van een lage bloeddruk fysiologisch. Dat wil zeggen dat hun bloeddruk altijd aan de lage kant is. Er zijn artsen die pas over een lage bloeddruk spreken als er klachten aanwezig zijn, bijvoorbeeld duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen. Anderen spreken over een lage bloeddruk als de boven- en onderdruk onder bepaalde waardes is: bij mannen < 110/70 en bij vrouwen < 100/60.

Wat is eigenlijk bovendruk en onderdruk?

De bovendruk is de druk waarmee het hart het bloed de vaten in pompt. De onderdruk is de druk op het moment dat het hart zich ontspant en zich weer vult met bloed.

Hoeveel mensen in Nederland hebben een lage bloeddruk?

Het is lastig om hier exacte cijfers over te geven. Van veel mensen zal het niet bekend zijn dat zij een bloeddruk hebben onder de bovengenoemde waardes. Bovendien bestaat er, zoals ik al zei, geen eenduidige definitie van een lage bloeddruk. Het kan per arts verschillen wat ze onder een lage bloeddruk verstaan. Hier komt bij dat onbegrepen klachten zoals vermoeidheid en duizeligheid vaak voorkomen, waarbij niet heel duidelijke afwijkingen worden gevonden. In sommige gevallen wordt dan een wat lage bloeddruk gevonden, waaraan de klachten geweten zouden kunnen worden. Maar het is hierbij de vraag of je daadwerkelijk de diagnose lage bloeddruk kan stellen.

Hoe wordt een lage bloeddruk vastgesteld?

Met een bloeddrukmeter. Vaak wordt het bij toeval gevonden als voor een andere reden de bloeddruk gemeten wordt, bijvoorbeeld bij een keuring. Dit heeft dan geen consequenties. Soms wordt gericht de bloeddruk gemeten bij klachten van duizeligheid en flauwvallen. Schaf eventueel zelf een bloeddrukmeter aan via de webshop van Viper Medical.

Wat zijn de symptomen van een lage bloeddruk?

Soms kunnen ernstige problemen aanleiding zijn voor een lage bloeddruk. De klachten die bij deze problemen horen, staan dan op de voorgrond bijvoorbeeld vochtverlies bij brandwonden, bloedverlies, hartritmestoornissen. Als aandoeningen reden zijn voor het dalen van de bloeddruk is er sprake van een ernstige situatie. Meestal zal een lage bloeddruk geen klachten geven. Klachten die kunnen ontstaan zijn duizeligheid, sterretjes zien, flauwvallen en moeheidsklachten.

Kunnen deze symptomen ook met andere aandoeningen verward worden?

De symptomen zijn weinig specifiek en kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Het gaat ook om klachten waarbij niet altijd een verklaring gevonden wordt.

Zijn er omstandigheden waardoor symptomen verergeren?

Er zijn bepaalde situaties waarbij er een verergering kan optreden. Bijvoorbeeld: orthostatische hypotensie, bij snel opstaan schiet het correctie mechanisme om de bloeddruk te verhogen even tekort: je wordt duizelig en kan zelfs flauwvallen. Verder heb je de postprandiale hypotensie wat soms bij ouderen voorkomt. Hierbij ontstaat er na de maaltijd een tijdelijke daling van de bloeddruk.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een lage bloeddruk?

Vaak is een lage bloeddruk fysiologisch en heeft het geen specifieke consequenties. Een kortdurende verlaging van de bloeddruk kan plaatsvinden bij flauwvallen. Om een bepaalde reden zetten de aders uit. Bloed verzamelt zich in deze aders, kortdurend krijgen de hersenen minder bloed en je verliest kortdurend het bewustzijn.

Een lage bloeddruk kan ook een verschijnsel zijn van een levensbedreigende situatie (shock) waarbij er een tekort aan circulerend bloedvolume dreigt. Oorzaken zijn bijvoorbeeld: ernstige hartproblemen en uitdroging. Uitdroging kan optreden na het verlies van veel vocht en zouten als gevolg van bij voorbeeld hevige transpiratie (zweten), heel hoge koorts, bloedverlies, vochtverlies door brandwonden, ernstige diarree, bepaalde medicijnen of extreme hitte.

Wat zijn de risico’s van een lage bloeddruk?

Bij een lage bloeddruk door een onderliggend probleem (shock) moet de oorzaak aangepakt worden anders kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Bij een verder onschuldige lage bloeddruk zit het risico in het optreden van letsels door vallen. Een lage bloeddruk beschermt de bloedvaten.

Bestaan er nog remedies tegen lage bloeddruk?

Bij flauwvallen moet je de persoon laten liggen en benen omhoog houden. Lage bloeddruk door shock is levensbedreigend, in zo’n geval moeten patiënten een transfusie en vochtverlies moet gestopt worden. Bij lage bloeddruk en regelmatige klachten van duizeligheid en flauwvallen kunnen medicijnen gegeven worden die de bloeddruk verhogen. Deze medicijnen worden echter weinig voorgeschreven.

Wat kun je in het dagelijks leven doen om klachten van een fysiologisch lage bloeddruk te minderen?

Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Beperk consumptie van cafeïnehoudende dranken. Drink veel water, helemaal bij warm weer of wanneer je een virale infectie hebt zoals verkoudheid of griep. Sport regelmatig. Sta niet te snel op. Verblijf niet te lang in sauna’s of hete baden. Eet niet te zwaar en rust even uit na het eten.

Auteur: Rachel van de Pol in samenwerking met arts Wim van Donselaar

75 Reacties

 • Brenda schreef:

  Ik weet wel dat een lage bloeddruk niet gevaarlijk is. Desalniettemin kan het wel vervelend zijn. Vooral bij hitte en de zomermaanden komen er weer aan. Ik kan niet opstaan zonder dat het zwart voor mijn ogen wordt en ik ben vaak slap en duizelig. Ik let daarom extra op mijn rust en voeding. Met sporten heb ik er ook erg last van. Huisartsen lijken lage bloeddruk niet echt serieus te nemen, omdat het niet echt een gevaar voor de gezondheid vormt. Maar het zou fijn zijn dat ze erkennen dat het wel degelijk je leven kan beïnvloeden.

  • Anoniem schreef:

   Hoi brenda,
   Ik ben zelf ook een lage bloeddruk, en lees dat je bij hitte daar veel last van hebt.. Tijdens warme dagen boven de 23 graden voel ik me helemaal slapjes, ik functioneer dan heel slecht, kan mijn warmte niet kwijt lijkt wel. Heb jij dat ook? Nooit geweten dat het door die bloeddruk komt
   Groetjes
   Ilse

 • hopeloos schreef:

  Ik heb alle symptomen van lage bloeddruk, maar ik heb geen afwijkende boven of onderwaarde. Had ik het maar, dan wist ik teminste wat er aan de hand is. Nu heb ik het gevoel dat ik stennis schop om niks, terwijl ik echt vaak last heb van duizeligheid, flauwvallen en ook misselijk. Ik meot echt geen sauna in hoor. Heeft iemand dit ook?

 • zoute drop schreef:

  Ik had nooit last van lage bloeddruk, maar nu wel door zwangerschap. Daar lees ik hier niets over. Maakt mij niets uit, want ik mag nu meer drop eten van me huisarts! Zout is blijkbaar goed bij lage bloeddruk.

 • kolibri schreef:

  misschien heb je last van hyperventilatie.

 • soppie schreef:

  Zoute drop: ik zou drop zonder zout nemen.. teveel zout lijkt me nou niet zo goed als je zwanger bent en je bloeddruk gaat niet alleen van zout omhoog, maar vooral ook van zoethout wat in drop zit.

 • Fanny schreef:

  Meestal krijg je last van een lage bloeddruk, zodra je het tweede trimester van de zwangerschap ingaat. Het kan ook eerder voorkomen.

  Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door twee factoren. Als eerste wordt je baarmoeder natuurlijk steeds groter. Door het groeien van je baarmoeder kan deze gaan drukken op de aorta en op de holle aders wanneer je plat ligt. Probeer zo min mogelijk op je rug te liggen en op je rug te slapen. Het tweede punt is het té snel omhoog komen vanuit een liggende of hurkende positie. Door de zwaartekracht stroomt je bloed snel weg uit de hersenen. Dit kan je voorkomen door langzaam omhoog te komen.

 • Nine schreef:

  @Fanny: Als je zwanger bent kun je sneller duizelig worden.

  Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:
  – Lage bloeddruk, als je zwanger bent kun je plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je duizelig wordt.
  Bemoeilijkte terugstroming van het bloed, door de druk van de baarmoeder op alle organen en je benen, kan het bloed moeilijker terugstromen.
  Lage bloedsuikers, als je zwanger bent moet je regelmatiger en vaker eten, als je dit niet doet kan je te lage bloedsuikers krijgen.
  Rugligging, als je op je rug ligt kan de baarmoeder een belangrijke ader naast je ruggenwervel dichtdrukken, hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort bij jezelf, maar ook bij je baby.
  Bloedarmoede

  Tip 1: als je lang moet stilstaan (wachten bij de kassa bv.) maak dan regelmatig loopbewegingen, hierdoor wordt de bloeddoorstroming bevorderd.

  Tip 2: eet regelmatig iets kleins en als je duizelig bent neem dan een energiesnoepje (bv. Dextro energie)

  Tip 3: heb je last van lage bloeddruk, neem dan regelmatig een zout dropje

  Tip 4: als je bij rugligging duizelig wordt, slaap dan met een kussentje in je rug, dit voorkomt dat je in je slaap toch weer op je rug draait.

 • BZ1 schreef:

  Ik heb ook last van een lage bloeddruk (zwanger) 100/50, moest maar een dropje eten…helpt wat (not). Zout kan inderdaad de bloeddruk verhogen, maar in drop zit glycerhizine en dit stofje kan de bloeddruk verhogen en tevens hartritmestoornissen veroorzaken. Men raadt aan niet meer dan 200 gr. drop per dag te eten. Ook wordt gesuggereerd dat het de de productie van maagzuur zou tegengaan, maar dat is niet bewezen.

  • Hayet schreef:

   Tydens mijn zwangwrschappen had ik soms zelfs een bloeddruk van 85/45……..ik was er erg naar van en duizelde me futloos door de maanden heen. Niets aan te doen werd me steeds verteld. Nu is het doorgaans 90/55. Meer drinken, bewegen en regelmatig tussendoortjes nemen helpt een beetje. Evengoed word ik soms midden in de nacht wakker omdat ik me zo futloos voel dat ik zelfs moeite heb met ademhalen…..en pak dan wat dadels of ander fruit. Zoethoutthee schijnt te helpen en ben ik ook zojuist mee gestart. Heeft er iemand mog meer tips?

 • Laag3 schreef:

  Is wit wegtrekken en misselijk ook een symptoom? Ik ben best vaak duizelig, en dan word ik helemaal wit en heb ik het gevoel dat ik over moet geven.

 • Slotov schreef:

  mijn huisarts neemt mijn lage bloeddruk gelukkig wel serieus, maar nog steeds kan ze er niets aan doen :-).
  Ze zegt: een lage bloeddruk vinden dokters echt geweldig, je kan er heel oud mee worden, maar voor de patient kan het heel vervelend zijn. Dat stukje begrip is al fijn.
  Ze zegt dat het enige wat je er een beetje tegen kan doen is veel zout eten: chips bijvoorbeeld. Dus nu ga ik op doktersrecept aan de chips!

 • CoMaria schreef:

  Mijn bloeddruk is heel laag, soms onder de (onderdruk) 40, mijn huisarts heeft mij aangeraden een kuur met Schussler zout nr: 3 van VSM te proberen. Na twee dagen ging de druk iets omhoog. Niet veel, maar genoeg om de ergste klachten tegen te gaan.

 • slash schreef:

  Goed artikel, ik snap nu beter wat er met me aan de hand is.

 • sam06 schreef:

  Ik probeer van alles op te zoeken over lage bloeddruk mijn moeder ligt in het ziekenhuis met een bloeddruk van 47/84 de artsen zijn ongerust (ik ook) en er is nog geen oorzaak gevonden, ze ligt er voor hartklachten maar het hart is prima in orde blijkt nu na een hartscan (katheterisatie)nu maar verder zoeken. Ik heb nog nooit gehoord van zo’n lage bloeddruk……………

 • Rob schreef:

  Graag wil ik van u weten hoe groot het verschil tussen diastolische,- en systolische bloeddruk mag zijn.Ik vind daar nergens vermeldingen over!

  • Anoniem schreef:

   Je ziet dat er twee jaar geen reacties zijn gekomen dus ik denk dat we ergens anders onze vraag moeten stellen .
   Ik heb een bloeddruk van 106-65 (man) zo nu een dan wat duizelig .

   Wat is het advies ?

 • Jarno schreef:

  Vandaag voelde ik mij duizelig bij het opstaan. Ik werk in gezondheidscentrum dus ik liet mijn collega mijn bloeddruk even opmeten. De bloeddrukmeter begon direct te piepen. Mijn bloeddruk was 58 om 88 ( 23 jarige man). Net als de reactie hier boven geen idee wat ik er verder mee moet

 • danique schreef:

  Heb al jaren zeer lage bloeddruk, arts en internist raden medicijn af, teveel bijwerkingen , depressie en schade bijnieren. Nu heeft UMCG fludrocortison acetaat voorgeschreven (kon geen kwaad..) heb nu recept gehaald voor 2 weken (ten einde raad), wie heeft hier ervaringen mee?

  • Jan schreef:

   Zeer lage bloeddruk plus het gebruik van fludrocortison kan wijzen op de Ziekte van Addison (schade aan de bijnierschors). Kijk maar eens op de website van de patiëntenvereniging NVACP (www.nvacp.nl). Gebruik fludrocortison zelf ook.
   Na behandelng door een algemeen internist ben ik thans onder behandeling van een internist/endocrinoloog.

 • aardling schreef:

  Hoi ik ben bijna 50 heb sinds een half jaar een lagere bloeddruk, nu 107/59 bij rustpols van 48.
  Die rustpols is al een jaar of 30 normaal door regelmatig fietsen, lopen en schaatsen in de winter.
  De bloeddruk was echter voorheen meestal in de buurt van 125/75 .
  Nu is onlangs bij een keuring een lichte Brugada hartritmestoornis geconstateerd.
  Dit zou er mee te maken kunnen hebben.
  Conclusie in samenspraak met een cardioloog was om het niet te behandelen zolang er geen klachten zijn zoals duizeligheid e.d.
  Echter wel blijven controleren met bloeddrukmeter.

 • Annie schreef:

  Mijn bloeddruk is 110/70 met een pols van 60. Tijdens zwangerschap 90/60. Sporten yoggen (laag tempo) en fietsen.
  Saunaduur op zijn hoogst 5 minuten vanwege uitblijven van transpiratie. Verplicht enige tijd op de rand van bed zitten na ontwaken. Gebruik zeezout in eigen gebakken brood en hou van gezouten soepen (ook weer niet TE zout)

 • Claudia schreef:

  Goedemorgen, ik ben al bijna 2 jaar duizelig, ontstaan door een virus op mijn evenwichtsorgaan, de duizeligheid is de hele dag aanwezig, licht duizelig gevoel, heel irritant. Ben overal al geweest neuroloog, kno arts, alternatieve geneeswijze en nu pas is er een chiropractor die mij heeft gezegd mijn bloeddruk op te gaan meten en die is inderdaad te laag, ik ga nu 2 weken iedere dag 30 minuten cardio training doen en hoop maar dat mij dit van de lage bloeddruk en de duizeligheid af kan helpen, heeft iemand hier ervaring mee (de hele dag door duizelig door een te lage bloeddruk ? emand die mij heeft gezegd mijn bloeddruk op te gaan meten

  • Woeffie schreef:

   Hallo, ik lees dit hele oude bericht maar een wereld van herkenning voor het eerst! Hoe gaat het nu met u? Evenwicht en bloeddruk hersteld of nog steeds klachten? Erg benieuwd!

 • Christian schreef:

  Hallo, ik heb me altijd gelukkig geprezen dat ik een “normale” bloeddruk had (12/8). (mijn leeftijd is 56). In verschillende kranten en magazines kon je altijd lezen dat een te hoge bloeddruk een “stille doder” is. Sinds 2 jaar stel ik vast dat mijn bloeddruk gestaag daalt : 11/7 en later 10/6. Joepie zou je zeggen, maar ik ben ondertussen toch al een paar keer flauwgevallen door te snel recht te staan, bvb uit bed of van een stoel. Ik prijs me gelukkig dat ik tot hiertoe “goed” gevallen ben, zoals eergisteren tot tweemaal toe, een verzwikte pols (diagnose nog te stellen, mogelijk gebroken) en hevige pijn in onderrug. Stel je maar voor dat je ongelukkig met je hoofd een tafelrand raakt. Mijn huisarts heb ik zes maanden geleden al op hoogte gesteld maar blijkbaar is deze aandoening niet “ernstig”. Groetjes.

 • Jan schreef:

  De onderliggende oorzaak van lage bloeddruk kan ook de Ziekte van Addison (primair) zijn. Na enkele dagen onverwachte en heftige diarrhee, waarbij ik niet de fut had om veel te drinken (achteraf stom), raakte ik in diepe bewusteloosheid met uitdroging. Dit alles was levensbedreigend en ik moest per ambulance met loeiende sirene worden afgevoerd. Gevolg: 4 weken IC, waar ik kantje boord lag. Zonder te weten wat ik mij precies mankeerde, heeft men mij er toch doorheen gesleept. Na enigszins opknappen (stabiel) werd ik naar een ziekenhuis in mijn woonplaats vervoerd. Daar had de internist die mij begeleidde de oorzaak na 3 weken boven tafel: Ziekte van Addison. Een chronische ziekte waar ik nooit meer vanaf kom, maar (in mijn geval) prima met geneesmiddelen te behandelen is.

 • Meisje 13 schreef:

  Ik ben 13 jaar en ik heb er ook heel veel last van… Ik val bijna wekelijks flauw hierdoor en dat is vooral is vooral in de zomermaanden… Ik sport erg veel maar ik kan maar beperkte oefeningen doen hierdoor, anders val ik flauw tijdens het sporten! Het is me al een gebeurd tijdens een wedstrijd. Het is niet fijn om dit op een best jonge leeftijd te hebben, ik kan niet alles doen wat ik wil doen! De dolter heeft me jammer genoeg erg weinig advies gegeven. Ik weet niet precies hoe het allemaal werkt maar bij mij begint hij te haperen bij 120 en stopt pas bij 0, bij de meeste mensen is dit 60.. Advies is altijd welkom!

 • Nicole schreef:

  Sinds ik regelmatig aan yoga en pilates doe heb ik een minder lage bloedruk. Verder gebruik ik ook schlusser celzouten nr 3 en in de ochtend floradix.

 • OpaHans schreef:

  Ik gebruik middelen volgens doktersvoorschrift tegen hoge bloeddruk; die is nu goed: rond de 140/70, zittend gemeten.
  MAAR… als ik staand werk, of een wandeling maak daalt die tot 105/66 en soms zelfs nog lager en dan moet ik beslist gaan zitten anders val ik flauw (is mij al eens gebeurd).
  Daar schijnt helaas niets aan te doen te zijn, het is óf het een, óf het ander…

 • Elma schreef:

  Heb ook deze klachten bij vlagen. Heb nu standaard een potje zoute zwart/wit poeder in mijn tas. Zodra ik het aan voel komen en bijna sterretjes ziet, eet ik van die poeder tot ik me beter voel. Doe ik dit niet dan val ik flauw.

 • Martha schreef:

  Wat kan je nu doen als de druk ´s morgens veel te laag is, b.v. 85/55 en ´s avonds bijna het dubbele b.v. 170/100.

 • Rene schreef:

  Omdat ik al enkele dagen extreem moe was, veel sliep maar doodmoe opstond, heb ik mijn bloeddruk gemeten. Te laag. Tijdens de hittegolf begin juli veel water gedronken, gesport en gezweet. Daardoor teveel natrium verloren waardoor de bloeddruk zakte. Onderdruk onder de 70 voor een man te laag. Ik kreeg klachten van uitputting, koude, geen uithoudingsvermogen. Bij wijze van proef himalayazout in water opgelost en opgedronken. Gewoon natriumzout zou ook kunnen maar hier zitten wat meer mineralen in. De volgende dag merkte ik al een verbetering.
  Dus het advies van de auteur om veel water te drinken moet worden aangevuld met voldoende zouten eten. Je plast en zweet ook veel zouten uit als je veel drinkt.

 • Alida schreef:

  De Acai bes is een vrucht die voorkomt in Zuid-Amerika.
  In die vrucht zitten vele Antioxidanten , Die antioxidanten zorgen het tegen gaan van oxidatie. Dus bij het eten van de Acai bes/ podosiri stijgt je bloeddruk.

 • Rdamse schreef:

  Mijn bloeddruk was altijd of aan de lage kant of precies goed (110/80 of 120/80). Vanavond zat ik (vrouw) rond de 95/65 en dat is laag.. Nu lees ik dat er zout in het transpiratievocht zit.. Logisch eigenlijk. Dat had ik kunnen bedenken, en vanzelf kunnen concluderen waarom mijn bloeddruk vaak zo laag is… Ik transpireer namelijk vrij snel erg veel… Overigens verklaart het ook waarom ik bijna dagelijks behoefte heb aan zout. Ik ben blij dat ik even op de site gekeken heb… Iedereen bedankt voor de informatie.

 • iemand schreef:

  Als ik opsta nadat ik een tijdje op de bank heb gelegen om water te halen of zoiets, dan wordt het zwart voor mijn ogen en wordt ik wiebelig. Het is dat ik mijn huis door en door ken dat ik gewoon naar de keuken (5 meter misschien) kan lopen. Zou het door lage bloeddruk komen?

 • Anoniem schreef:

  De lage bloeddruk kan wel degelijk gevaarlijk zijn, vooral als dit plotseling optreedt tijdens het autorijden bijvoorbeeld..

 • PM schreef:

  Sinds een aantal jaar val ik regelmatig flauw. Als 39-jarige vrouw heb ik soms een bloeddruk van 5-9. Vroeger had ik geen enkel probleem hiermee. Ik voel me misselijk worden en heb soms nog de reflex om te gaan neerliggen (niet altijd).
  Ik heb reeds op aanraden van verpleegkundigen allerlei testen ondergaan aan het hart, bloedtesten, darmonderzoeken, …
  Overal krijg ik hetzelfde te horen: meer zout eten. Er wordt gedaan of het niet ernstig is en ik loop van het kastje naar de muur. Ik loop vaak hele dagen misselijk en moe. Ik heb schrik dat ik tijdens het autorijden dit ooit zal hebben.
  Voel me soms zo radeloos. Weet niet meer waar naartoe of wat te doen om mij te helpen. Ben wel blij om al deze reacties en soms herkenbare symptomen te lezen!

  • Liz schreef:

   Hoi! Ik vraag me af hoe het nu met u gaat? Ik heb dezelfde klachten en wordt ook maar van het kastje naar de muur gestuurd.. Heeft u nog tips? Groetjes Liz.

 • ishta schreef:

  Ik slaap heel veel. Ik voel als of er geen leven is in me lichaam

 • ishta schreef:

  Zou ik een advies kunnen krijgen?

 • Anoniem schreef:

  Hallo
  Ik heb al acht jaar zware medicijnen tegen hoge bloeddruk: metroprolol 100 , diovon 160 ,niferdipine 90, pantozol 40 voor de maag.
  Maar sinds kort merk ik dat mijn bloeddruk rond de 110 / 70 ,100/60 zit ik heb hier na mijn weten geen last van maar vind het toch wel laag ik ben een man van 44

  Moet ik nu mijn medicijnen tegen hoge bloeddruk laten verlagen ?
  Ik zit heel veel heb weinig beweging ivm slechte benen na een ongeluk vroeger.
  Moet ik nu iets veranderen of in de gaten houden en als het niet lager word en ik er geen problemen van krijg het laten gaan?
  Dank alvast voor jullie hulp.
  Gr. Hypogonder

 • Anoniempje schreef:

  Hypogonder,
  Ik hoop dat je als volwassen man ondertussen zelf al contact hebt opgenomen met de behandelend arts, want alleen een arts kan beoordelen of de medicatie wel of niet verlaagd moet worden.
  Sterkte en succes!

 • Anoniem schreef:

  Hallo, ik had zelf klachten als vermoeidheid,duizeligheid, koud.Gebruik meidoorn van purasana.Werkt prima.Helpt voor meerdere klachten.

 • anoniem schreef:

  Mijn bloeddruk is 90\40 en ik ben 14 mijn hartslag is ook laag rond de 40 per minuut bij extreem sporten max 90 p minuut dit is scary ben vaak dizzy en val 3x per dag flauw echt ik wordt hier gek van alle huisartsen ja het is idd laag hier hb je pillen die nooit werken ugh diagnose aub

  • A uit Belgie schreef:

   Beste anoniem, dit zijn wel erg lage waarden. Drink je wel genoeg, en liever geen koffie want dat werkt vocht afdrijvend. Maar als je niet lijnt kan je best cola drinken, iets wat ik drink als ik ziek ben of duizelig. Maar het is de truuk om een middel te vinden wat voor jou specifiek past. Ik lees veel over meidoorn, maar heb dit niet geprobeerd.
   Zoethout, Rozemarijnthee, zoute bouillon als drank en verder voldoende water.
   En zeker geen knoflook eten.
   In Belgie zijn er geen medicijnen meer te krijgen. Vroeger nam ik Effortil, maar dat is van de markt gehaald.
   Succes!

 • Bettina schreef:

  Hallo ,
  Mijn bloeddruk is 97/69.
  Ik voel me erg ligt in mijn hoofd en heb erg last van mijn nek. Wat kan ik hier het beste aan doen?

 • Tientje schreef:

  Hallo,

  Ik heb een bloeddruk van 97/69.
  Ik voel me erg ligt in mijn hoofd en heb erg veel last van mijn nek. Heeft iemand een suggestie wat ik hiermee kan doen?

 • Veer schreef:

  Hoi!

  Mijn vader heeft deze week een bloeddrukmeter in huis i.v.m. te hoge bloeddruk. Vond het leuk om ook eens te proberen, maar wat schetst mijn verbazing? Gemiddeld (4 metingen, verdeeld op de dag) een bloeddruk van 108/67. Dit valt nog net in de categorie gezond (ben 24), maar begrijp nu wel waar mijn vermoeidheid en continue gevoel van kou vandaan komt. Ik ga gezellig meedoen met m’n pa en eens zien wat een week metingen me gaat laten zien!!

 • Gerard schreef:

  De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks vette vis te eten. Zelf weet ik door kennis en ervaring donders goed dat dit inderdaad bijzonder gezond is. Maar wat als je, zoals ik, een dodelijke allergie heb voor àlles wat uit zee komt? Mijn bloeddruk is aan de hoge kant en mijn cholesterolgehalte eveneens.

 • A uit Belgie schreef:

  Lage bloeddruk? Dit kan allerlei gevolgen geven, maar niet alle dokters zijn bereid toe te geven dat lage bloeddruk de oorzaak is.
  18 jaar geleden ben ik een deel van mijn zicht kwijt geweest. Als ik vooruit keek, was het bovenste deel van mijn zicht donker, ondoorzichtig. Dit is langzaam opgekomen in een periode van extreme lage bloeddruk, zonder flauwvallen. In eerste instantie werd gedacht aan een tumor die tegen de oogzenuw zou drukken, want de oogarts kon niks aan het netvlies zien. Maar gelukkig was dat niet het geval. Omdat ik toen zwanger werd zijn verdere onderzoeken gestaakt. En na verloop van tijd zijn de vlekken langzaam verdwenen, mogelijk omdat de bloeddruk tijdens zwangerschap stijgt. Maar diezelfde oogarts was er ook niet van op de hoogte dat zoethout ( zit in drop en stophoest) de bloeddruk verhoogt. Maar dit gebeurt bij mij in dergelijke mate dat, een uur na het drinken van 1 kop thee, mijn zicht een aantal seconden onscherp wordt. Ik heb het bij mijn huisarts mijn bloeddruk laten controleren en blijkbaar ben ik nogal gevoelig voor alles wat ik eet en drink. Omdat ik ook last kreeg van rommelende darmen en opgeblazen buik, heb ik intussen knoflook, ui en prei-wit uit mijn menu geschrapt en moet daardoor blijkbaar minder plassen. Ik hoop op die manier wat meer vocht vast te houden.
  Maar dat is voor iedereen verschillend. Je moet uit het FODMAP dieet de voeding zoeken waar je darmen het meest last van ondervinden. Dit een week strikt schrappen en je merkt het dadelijk zowel qua buikomvang als qua hoeveelheid plassen. Omdat ik nu boven de 50 ben begint mijn hart ook trager te kloppen en heb ik bij het ontwaken het gevoel dat mijn lijf moet opstarten. Soms blijft dit zwaar gevoel de hele dag in mijn hoofd hangen. Heeft nog iemand dit?

 • J. schreef:

  Jaren geleden had ik last van ernstige duizelingen, ik voelde me net een zombie ik was er wel, maar óók weer niet!. Had ontzettend veel moeite met lopen en fietsen. lezen van een boek en tv. kijken ging niet, de letters danste letterlijk voor mijn ogen en ik was héél erg moe en futloos. Na 2 weken heb ik mijn huisarts maar eens bezocht en die heeft vervolgens mijn bloeddruk opgemeten en die bleek extreem laag te zijn. Ook hij zei dat het niet ernstig hoeft te wezen en dat er in principe geen medicatie word voorgeschreven. Wel erkende hij dat de klachten erg vervelend kunnen zijn maar niet schadelijk is. Hij adviseerde mij om in dat geval meer zout te gebruiken bij het koken en regelmatig een cup-a-soepje en handje gezouten pinda’s/noten te eten. Je bloeddruk zou dan weer geleidelijk hoger worden en stabiliseren. Momenteel kamp ik weer met deze symptomen, is vooral vervelend met mijn werk als huishoudelijk hulp waarin ik veel moet bukken en draaien met mijn hoofd. Ik wil nu weleens de Schuller zout die hier in bovenstaande berichten word genoemd proberen om te kijken of dit product sneller werkt, want ik loop alweer een week lang te duizelen. Hebben jullie er soms ook weleens hoofdpijn bij? Heb ik nl. normaliter nooit zo last van.

 • lijdia schreef:

  mijn is hart patient en heeft een icd 3 weken uit het niet gevallen en weet daar niks meer van nu steeds lage bloeddruk net zweten en bloeddruk 97om66

 • Anoniem schreef:

  Ik had ook jaren extreem lage bloeddruk en trage pols. Vaak duizelig vooral bij hitte en zwangerschap. Pas in de overgang werd bij mij de diagnose trage schildklier gesteld. Misschien eens laten checken?

 • Marijke schreef:

  Jarenlang heb ik een hoge bloeddruk gehad, zo rond 150/110 overdag op mijn werk. Thuis was de bloeddruk lager. Nadat mijn broer plotseling kwam te overlijden (hartstilstand) kreeg ik bloeddrukverlagend, bloeddruk bleef hoog en thuis lager. Na drie zware burnouts ging de bloeddruk niet meer naar beneden en heb ik ook plaspillen gekregen . Ben helaas afgekeurd. Maar nu zakt mijn bloeddruk soms naar 100/60, en als ik me teveel ingespannen heb wel eens 92/60. Vaak vermoeid, maar alles voelt beter dan die druk in mijn hoofd en het gejaagd van het bloed Door mijn aderen, alleen de vermoeidheid is lastig. Ik heb als eens een lagere dosis gehad, maar daar voelde ik me ook niet goed bij. Dus ik moet ermee leren leven, vermoed ik.

 • alaa ali schreef:

  ik had vandaag de ergste dag ik wil afvallen of minstens mijn buik weg ik dacht sporten ,,,hardlopen en had ik het extreem gedaan en daarna met wat gewicht gesport ,,en toen ging ik douchen met warm water en hardgelopen in dag van 30 graden ,,,ben ik flauwgefalen..ik wist al van huisarts dat ik lage bloeddruk heb plus 28 jaar suikerziekte type 1 ,,,,ik heb mijn familie laten schrikken en ik heb lessje geleerd.

 • paul schreef:

  mijn bloeddruk is ongeveer 140/60
  De onderdruk vind ik erg laag; ben vaak licht in het hoofd; is er iets aan te doen?

 • ciska schreef:

  Hallo, ik vind jullie bloed druk nog helemaal niet laag.ik heb de boven druk meestal tussen de 60 en 80 en mijn onderdruk zit zelfs op 34.Ik heb al allerlei onderzoeken gehad.ze staan er zelfs versteld van dat ik nog nooit flauw gevallen ben.ik zie af en toe ff zwart voor mn ogen.vooral bij snel opstaan of van buk houding en weer om hoog.Ik ben altijd wel moe.maar ik slaap ook niet geweldig.mn hart enz was goed.heb wel beginnende verkalking in mn bloedvat na het hart.maar niet zo erg dat hier al wat mee gedaan moet worden.

  • gerdien schreef:

   dat kun je niet zeggen, dat je van een ander niet erg laag vind…
   elk persoon reageert er anders op, wat voor waarde hij of zij ook heeft…

   • gerdien schreef:

    ik heb van oorsprong lagen bloedruk zegt mijn arts en voel me goed, kan alles doen… maar nu is hij nog lager dal normaal, en heb last van hoofdpijn, duizelig, moe, zwakte, geen etend lust, en constant misselijk nijging tot over geven, harde op gezwollen buik, hart kloppingen, en buiten adem als je de trap op moet lopen… en we gaan vrolijk verder met ons werk, het duurt wat langer dat het afkomt, maar blijven bezig, en goed blijven drinken, sávonds pleeg zuster bloedwijn drinken, advies van huisarts, dropjes, bouillon drinken.

 • Poeketie M. schreef:

  wat is het verschil van lage zali en lage bloeddruk?
  heeft u enige informatie over lagezali?

 • Wil van den Dungen schreef:

  De laatste weken meer last, van bijna tegen de vlakte gaan, gekregen. Ik ben ’s ochtends aan het graven in de tuin. De verschijnselen ken ik inmiddels en ik ga dan meteen zitten. Nu lees ik hier dat ’s morgens je bloeddruk vrij laag is, dus het verhaal kan kloppen. De laatste tijd eet ik minder chips en pinda’s ’s avonds, omdat ik te zwaar wordt. Water drink ik de hele dag door. Door zware inspanningen wordt je bloeddruk ook nog lager. Wat ik wil gaan proberen, is ’s ochtends iets zouts te nemen.
  Ik denk daarbij aan drop en cup a soup. Weten jullie nog iets beters?

 • nicolette schreef:

  heb ook lage bloeddruk. ben 74 jaar en de laatste tijd heel veel last. zelfs flauwgevallen ,zittend in de stoel. word er angstig van! telefoon mee in de slaapkamer?extra zoutigheden: helpt niet.nu vrouwen en hartproblemen gelezen en zou dit misschien de oorzaak zijn? gebruik helemaal geen medicatie,dus zoekend.wie kan mij nog info. geven ?

 • Wil Janssen schreef:

  Wil zegt:
  heb 2 openhartoperaties ondergaan-6 omleidingen en 2 nieuwe kleppen.
  moet lage bloeddruk hebben van de cardioloog, van de neuroloog moet die omhoog!
  is nu gemiddeld 100-95/50-55. voel me soms of ik gezopen heb doch ik gebruik absoluut geen alcohol

 • Emma_xlouise schreef:

  Ik ben van kinds af aan al duizelig met opstaan en zo. (Ik ben nu 12) Ook al redelijk veel keer flauwgevallen maar daar heeft ons hele gezin last van. Blijkt sinds kort dat we allemaal een te lage bloeddruk hebben😏 (we zijn naar de huisarts gegaan)

 • Habiba schreef:

  Mijn vriendin heeft last van steken in haar hart en heeft bijna alle symptomen van een lage bloeddruk zouden die steken in haar hart er mee te maken hebben of niet?

 • Ñata schreef:

  Geval tijden een fiets tocht. Even op de grond liggen en het was over.
  Maar, achteraf het gaat over laag bloeddruk.
  Als chips eet, doe me goed voelen. Maar hoe is met koffie drinken? normale oploskoffie?

 • Thea schreef:

  Wat ook helpt tegen lage bloeddruk is witlof eten, dan niet de bittere kern eruit halen maar deze juist eten.

 • Anoniem schreef:

  Ik had 4 dagen geleden een bloeddruk van 90(sys) en 52 (dia)
  ik eet nu een paar dropjes (zoet en zout) per dag (niet meer dan een handje, verspreid over de hele dag) en mijn bloeddruk is nu 105(sys) en 64(dia).

 • Lot schreef:

  Ben 31 jaar en loop nu al ruim een jaar met klachten druk op de borst met tintelingen en doof gevoel van me linkerkant en mijn bloeddruk was altijd normaal maar nu is die 95/67 en soms nog wel lage voel me elke dag moe misselijk en duizelig ben al een paar keer bij neer gevallen en de artsen die zeggen is te laag maar ze doen er niks aan

 • Ruud Branderhorst schreef:

  Geen koffie bij lage bloeddruk ???????
  caffeine is bloedruk verhogend ( kortstondig)

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *