Insulineresistentie: wat is het en hoe herken je het?

Hormonen spelen een belangrijke rol binnen onze gezondheid. Insuline is één van onze belangrijkste hormonen en beïnvloedt elke cel in je lichaam. Daarom is het belangrijk insulineresistentie tijdig te herkennen.

De hoofdtaak van insuline is om voedingsstoffen op te slaan in je lever, spieren en vetcellen. Normaal gesproken zijn je cellen gevoelig voor insuline, waardoor je met gemak een gezond gewicht kunt bereiken en behouden. Als je ongevoelig bent geworden voor insuline is er sprake van insulineresistentie. Dit kun je ervaren als de onaangename situatie waarbij je weinig energie hebt, veel trek in zoetigheid hebt en niet tot nauwelijks kunt afvallen.

In dit artikel leer je wat insulineresistentie is, hoe je het herkent en wat de risico’s zijn. Lees hier meer over het vergroten van je insulinegevoeligheid.

Wat is insulineresistentie?

Insuline heeft als taak om de bloedsuikerspiegel te verlagen en doet dit door verschillende delen van je lichaam te bevoorraden met energie. De lever en spiercellen zijn als eerste aan de beurt. Als die voorraden vol zitten, transporteert het insulinehormoon de rest van de energie direct naar de vetcellen. Wanneer je koolhydraten eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Een te hoge bloedsuikerspiegel is gevaarlijk, dus reageert de alvleesklier hierop door het insulinehormoon te produceren.

Problemen ontstaan als je langdurig te veel enkelvoudige koolhydraten eet. Enkelvoudige koolhydraten (zoals brood, snoep, pasta, chips en suikers) worden snel opgenomen, waardoor de alvleesklier in korte tijd veel insuline moet produceren. Als je een lange tijd veel insuline aanmaakt, kunnen je cellen “doof” worden voor de instructies van het insulinehormoon. Hierdoor heb je meer insuline nodig om hetzelfde effect te bereiken en is er sprake van insulineresistentie.

Kortom: insulineresistentie is een verstoring van de hormoonbalans, waardoor de alvleesklier meer insuline moet produceren om voedingsstoffen in je cellen op te slaan.

Hoe herken je insulineresistentie?

Met een bloedtest of orale glucosetolerantietest kun je uitsluiten of je insulineresistent bent. Mensen met insulineresistentie kunnen de volgende symptomen ondervinden:

Wanneer insuline uit balans raakt, kunnen ook andere hormonen uit balans raken. Daarom kunnen veel klachten een signaal van insulineresistentie zijn. Ook wanneer je problemen hebt met afvallen of zonder reden aankomt, is het verstandig om je insulinegevoeligheid te laten testen.

Wat zijn de risico`s van insulineresistentie?

Insulineresistentie kan leiden tot diabetes type 2. Dit is wanneer het lichaam niet of nauwelijks meer reageert op de insuline die je alvleesklier aanmaakt. Buiten de gevaren en ongemakken die met diabetes gepaard gaan, zijn er nog meer risico`s verbonden aan insulineresistentie.

Zo zijn verschillende vormen van kanker gelinkt aan een verminderde reactie op insuline, zoals borstkanker. Ook kan het hartproblemen, hoog cholesterol en hoge bloeddruk tot gevolg hebben.

Bovendien zorgt een verminderde insulinegevoeligheid ervoor dat je makkelijker lichaamsvet opslaat (met name in de buikstreek). Overgewicht zorgt er op zijn beurt weer voor dat je insulinegevoeligheid vermindert, dus is het moeilijk om uit deze spiraal te komen.

Auteur: Bernard Favier, Puur Figuur Afslankcoach
Bronnen: Mercola.com, Puurfiguur.nl, Floraa.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd