Ibuprofen of paracetamol?

Je hebt griep en hoofdpijn en je wil ervanaf. Er zijn veel verschillende soorten pijnstillers die allemaal koorts en pijn kunnen verminderen. Welke kun je dan het beste gebruiken? Kun je beter paracetamol, ibuprofen of aspirine aanschaffen? Moet je ze nemen in poedervorm of als zetpil? Lees het in dit artikel!

Zijn ibuprofen en paracetamol ontstekingsremmend?

Er zijn twee groepen pijnstillers die in de winkel verkocht worden. De eerste groep zijn de non-steroidal anti-inflammatory drugs, ook wel NSAID’s genoemd. Deze pijnstillers werken zowel pijnstillend als ontstekingsremmend. Ook verlagen ze koorts. Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen en aspirine. De tweede groep is eigenlijk paracetamol in zijn eentje. Paracetamol werkt tegen koorts en pijn, maar is niet ontstekingsremmend.

Kies voor paracetamol

Weet je niet of je ibuprofen, aspirine of paracetamol moet nemen? Het beste is om te beginnen met paracetamol. Paracetamol geeft minder risico’s dan NSAID’s en het werkt goed tegen pijn en koorts. NSAID’s zijn slechter voor je maag en geven soms darmklachten. En zo zijn er nog veel meer bijwerkingen op te noemen van aspirine en ibuprofen. Er zijn overigens wel verschillen tussen de bijwerkingen van de verschillende NSAID’s. Kijk daarom altijd goed in de bijsluiter.

Heeft paracetamol dan geen bijwerkingen? Jawel, maar deze komen veel minder vaak voor. Houd je met paracetamol wel altijd aan de dosis: als je ze een langere tijd intensief gebruikt, kunnen afwijkingen aan de nieren, lever en het bloed ontstaan.

Zwanger: paracetamol of ibuprofen?

Het wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap alleen paracetamol te gebruiken. Wil je een andere pijnstiller nemen, overleg dit dan altijd eerst met je huisarts. Neem absoluut geen ibuprofen tijdens de tweede helft van je zwangerschap. Ibuprofen is in die periode schadelijk voor de baby vanwege een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Paracetamol is veilig, maar ook bij deze pijnstiller is het beter het gebruik te beperken. Slik het niet langer dan vijf dagen achter elkaar en houd je aan de maximale dosering.

Pijnstillers bij kinderen en ouderen

Voor verschillende leeftijden zijn er verschillende doseringen van pijnstillers. Zo mogen kinderen minder hoge doseringen dan volwassenen. Ook is het goed om niet de maximale dosering te nemen als je ouder dan 55 bent, omdat de nieren het medicijn dan minder goed kunnen verwerken. Aspirine kan bij kinderen in zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen geven. Dit komt vooral voor bij kinderen met waterpokken of griep. Daarom is het beter hen kinderparacetamol te geven. Boven de zeventig wordt aangeraden om maagbeschermers te nemen bij pijnstillers.

Soorten pijnstillers

Eigen merk Kruidvat of Panadol?

Er zijn veel verschillende merken die pijnstillers verkopen. Welke moet je nu nemen? Het maakt waarschijnlijk niet zo veel uit. Of je nu eigen merk Kruidvat of Etos gebruikt, of Panadol, ze hebben allemaal praktisch dezelfde stoffen en werking. Het is dus niet nodig om de duurste te nemen.

Vorm

De pijnstillers worden verkocht in verschillende vormen, zoals in bruis- en poedervorm, vloeibaar en als zetpil. Deze verschillende vormen hebben geen andere effect, maar het ene middel werkt wel sneller dan het andere middel. Je kunt kiezen wat jij het fijnste vindt. Het kan wel handig zijn om een zetpil te nemen als je misselijk bent en overgeeft.

Paracetamol met toevoegingen?

Paracetamol is in combinatie met verschillende andere stoffen verkrijgbaar. Zo is er paracetamol met codeïne, coffeïne en vitamine C.

Paracetamol met codeïne

Paracetamol met codeïne is een pijnstiller die alleen op recept verkrijgbaar is. Codeïne is een stof die de werking van paracetamol versterkt. Deze combinatie wordt vooral gebruikt als paracetamol alleen niet genoeg helpt. Het vermindert ook de hoestprikkel. Codeïne wordt daarom ook wel in hoestdranken verwerkt, die zonder recept te verkrijgen zijn.

Paracetamol met vitamine C

Er zijn ook combinaties van paracetamol met vitamine C te koop. Het is niet bewezen dat vitamine C ervoor zorgt dat paracetamol beter werkt.

Paracetamol met coffeïne

Er bestaat ook paracetamol met coffeïne. Dit is een stof die je alerter maakt. Er wordt weleens beweerd dat coffeïne de werking van paracetamol verbetert, maar dit is (nog) niet uit onderzoek gebleken. Coffeïne veroorzaakt soms juist hoofdpijn.

Houd het simpel

Het advies is dus eigenlijk: houd het simpel. Gebruik normale paracetamol in de vorm die jij fijn vindt. Pas als dit niet voldoende werkt, kun je overgaan op andere pijnstillers zoals ibuprofen. Lees altijd goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering neemt. Zo voorkom je een overdosis.

Wil je meer weten over verschillende pijnstillers en wanneer je ze gebruikt? Lees dan het dossier Pijn behandelen met pijnstillers op Ziekenhuis.nl.

Auteur: Lotte Koemans
Bronnen: Ivan Wolffers (hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur), Apotheek.nl, Farmacotherapeutisch Kompas, Ziekenhuis.nl, Lareb, Brochure Geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd