Huidirritatie door urineverlies of incontinentie

Bijna de helft van de vrouwen heeft weleens last van een geïrriteerde vagina tijdens het gebruik van maandverband of inlegkruisjes. Wanneer je last hebt van urineverlies of incontinentie heb je extra kans op huidirritatie rond je meest gevoelige huid. In dit artikel lees je waarom en wat je ertegen kunt doen.

Huidirritatie door vocht

De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag, de opperhuid, bestaat ook weer uit verschillende lagen huidcellen met elk een specifieke werking. Deze huidcellen zijn gevoelig voor vocht. Door vocht zwellen de cellen op, waardoor de structuur verandert; ze liggen niet netjes tegen elkaar en er kunnen vuil en bacteriën doorheen komen. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd.

Bij urineverlies of incontinentie heb je extra kans op huidirritatie rond de vagina. In urine zit namelijk het zuur ammoniak. Als de huid langere tijd in aanraking komt met urinevocht kan de huid hierdoor beschadigd raken.

Hoe voorkom je huidirritatie?

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om huidirritatie bij de vagina te voorkomen. Draag bij voorkeur luchtige en soepele kleding en ondergoed, bijvoorbeeld van katoen. Je zou denken dat veel wassen helpt, maar het is juist beter om niet te vaak te wassen vanwege de zuurbalans van de huid. Was altijd alleen met water en nooit met zeep. Ook parfumstoffen kunnen de huid irriteren. Was daarom je ondergoed met wasmiddel en wasverzachter zonder parfum. Verder is het belangrijk om hygiëneproducten van goede kwaliteit te gebruiken.

Wanneer je last hebt van (licht) urineverlies of incontinentie kun je incontinentiemateriaal of inlegkruisjes gebruiken. Aangezien je deze dagelijks draagt is het belangrijk om op de kwaliteit te letten. Ten eerste moet het product voldoende vocht opnemen en vasthouden. Hierdoor komt er zo min mogelijk vocht in contact met de huid, waardoor je minder kans hebt op huidirritatie. Kies daarnaast voor een zacht en ademend product, bijvoorbeeld gemaakt van 100% katoen. Dit zorgt ervoor dat de huid goed kan blijven ademen, zit comfortabel en is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door onze partners

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd