Hoofdpijn achter je oog: waar komt dat vandaan?

Hoofdpijn achter je oog kan heel heftig zijn. Soms houdt het dagen aan, en soms gaat de pijn snel weer weg. Meestal is het een symptoom van een bepaalde soort hoofdpijn of een oogprobleem. Waar wordt hoofdpijn achter je oog door veroorzaakt en wat kun je ertegen doen? In dit artikel lees je over de verschillende oorzaken en behandelingen van hoofdpijn achter het oog.

Hoe voelt hoofdpijn achter het oog?

De hoofdpijn zit vaak achter of rondom een of beide ogen. Het kan aanvoelen als een scherpe of juist verdovende pijn en het kan kloppen of branden. Hoofdpijn achter het oog kan intens en soms zelfs als explosief worden ervaren.

Oorzaken van hoofdpijn achter het oog

Hoofdpijn achter het oog is vaak een symptoom van een bepaalde soort hoofdpijn of van problemen met het oog. De verschillende soorten hoofdpijn die ook achter het oog pijn kunnen veroorzaken zijn:

 • Spanningshoofdpijn. Dit is het meest voorkomende type hoofdpijn. Het ontstaat door spanning in de nek en schouders en veroorzaakt milde tot ernstige pijn.
 • Migraine. Dit is een hersenaandoening waarbij aanvallen van hoofdpijn kenmerkend zijn. Ook misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en gezichtsuitval (niet meer goed kunnen zien) kunnen bij migraine horen.
 • Clusterhoofdpijn. Dit komt niet vaak voor, maar is een hele heftige vorm van hoofdpijn. Het is een borende of snijdende pijn die zo heftig kan zijn dat iemand het gevoel heeft te moeten rondlopen om het te verdragen (bewegingsdrang). Clusterhoofdpijn zit aan één kant van het hoofd en vaak rond het oog. Het treedt op in aanvallen die vijftien minuten tot drie uur kunnen aanhouden.

Oogproblemen die tot hoofdpijn achter het oog kunnen leiden zijn:

 • Droge ogen
 • Verslechterd zicht (als je geen bril draagt maar er wel een nodig hebt, moeten je ogen zich erg inspannen. Dat kan leiden tot hoofdpijn. Of als je een verkeerde sterkte hebt.)
 • Ontsteking aan het oogwit (scleritis)
 • Ontsteking aan de oogkas

Andere oorzaken van hoofdpijn achter het oog zijn:

 • Beschadiging aan de oogzenuw door ontsteking
 • Bijholteontsteking (Sinusitis)
 • Verandering in hormonen
 • Verlamming van zenuwen in de schedel, bijvoorbeeld door een ontsteking, een ongeval of migraine.

Wat kun je doen tegen hoofdpijn achter het oog?

Omdat er veel mogelijke oorzaken zijn van hoofdpijn achter het oog, zijn er ook veel mogelijke behandelingen. Allereerst kun je proberen de pijn te verlichten door beweging. Een wandeling of een stuk fietsen kan helpen. Het gebruik van alcohol en roken lokt soms migraine of clusterhoofdpijn uit.  Sommige voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op hoofdpijn, denk bijvoorbeeld aan bewerkt vlees. Sojaproducten kunnen hoofdpijn uitlokken door de grote hoeveelheid plantenhormonen die in deze producten zitten. Door deze voedingsmiddelen te vermijden kun je hoofdpijn voorkomen.

Wordt de pijn achter de ogen veroorzaakt door verslechterd zicht? Bezoek dan een opticien. Door een bril of lenzen aan te meten hoeven je ogen zich minder in te spannen. Daardoor zal de hoofdpijn verminderen.

Pijnstillers die zonder recept bij de drogist of apotheek te verkrijgen zijn kunnen de hoofdpijn ook verlichten. Vraag om advies over welke pijnstiller het best bij jouw klachten past. Ook massage, acupunctuur en andere ontspanningsmethoden helpen mogelijk tegen de hoofdpijn.

Werken bovenstaande tips niet? De verschillende soorten hoofdpijn hebben verschillende behandelingen. Bekijk daarom ook de pagina’s van spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Wanneer naar de huisarts?

In de volgende situaties is het verstandig om naar de huisarts te gaan:

 • De klachten houden meerdere dagen aan.
 • De klachten verdwijnen niet met medicijnen van de drogist of apotheek.
 • Je vermoedt dat de klachten voortkomen uit een andere aandoening.

Deze tekst is goedgekeurd door Hans van Burik, gepensioneerd arts

Auteur: Rianne de Ridder
Bronnen: Newhealthguide.org, Webmd.com, Hersenstichting.nl - migraine en clusterhoofdpijn

Pagina laatst aangepast op 15 juli 2019


Gerelateerd