Holteronderzoek: wat zijn de voor- en nadelen?

Heb jij hartklachten, zoals een te snelle of juist te trage hartslag? Bij een vermoeden van hartproblemen kan je arts besluiten dat een hartritmeonderzoek zinvol is. Een Holteronderzoek is één van de verschillende onderzoeken die je dan kunt ondergaan. Hoe gaat dit onderzoek precies in zijn werk? En wat zijn de voor- en nadelen van een Holteronderzoek ten opzichte van andere hartonderzoeken? Dokterdokter beantwoordt je vragen.

Wat is een Holteronderzoek?

Tijdens een Holteronderzoek wordt je hartritme minimaal 24 uur lang in de gaten gehouden. Ondertussen doe je (bijna) alles wat je normaal ook zou doen. Achteraf kan je arts aan de hand van de resultaten precies zien hoe vaak en onder welke omstandigheden je hartproblemen voorkomen.

Wanneer krijg je een Holteronderzoek?

Heb je last van hartkloppingen? De oorzaak kan liggen bij een hartritmestoornis. Dat geldt ook voor wat moeilijker verklaarbare klachten, zoals duizeligheid, flauwvallen en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen wijzen op onder andere:

  • Een te lage hartslag (bradycardie)
  • Een te hoge hartslag (tachycardie)
  • Hartoverslagen
  • Boezemfibrilleren
  • Boezemflutter

Meestal is een hartritmestoornis niet gevaarlijk. De symptomen gaan binnen een paar uur vanzelf weg. Gebeurt dit niet of keren de klachten vaker terug? Dan kan er toch meer aan de hand zijn. In overleg met de huisarts onderga je dan een onderzoek, zoals een ECG, een Holteronderzoek of een onderzoek met een implanteerbare hartritmemonitor. Welke onderzoeksmethode het best bij jou past, is onder meer afhankelijk van hoe vaak de klachten optreden.

ECG, Holteronderzoek of implanteerbare hartritmemonitor?

Het belangrijkste verschil tussen een ECG, Holteronderzoek en onderzoek met een implanteerbare hartmonitor is de duur van het onderzoek. Zeker bij klachten die soms plotseling komen opzetten en daarna langere tijd niet meer, kan het verstandig zijn om langere tijd de hartslag te monitoren.

ECG

Een ECG, ook wel bekend als een hartfilmpje, is een korte momentopname. Dit onderzoek wordt in het ziekenhuis uitgevoerd en duurt nog geen tien minuten. Bij klachten die niet altijd aanwezig zijn geeft een ECG dus geen duidelijk resultaat. Toch onderga je vaak als eerst een ECG-onderzoek als je hartklachten ervaart. Zo kunnen hartklachten die constant plaatsvinden worden opgespoord en kan worden gezien of je hart misschien te groot is of dat je eerder een hartinfarct hebt doormaakt.

Holteronderzoek

Een Holteronderzoek meet je hartslag over een langere periode. Dit onderzoek duurt minimaal 24 uur, maar kan ook 48 of 72 uur lang duren. Gelukkig hoef je die tijd niet in het ziekenhuis door te brengen. Tijdens dit onderzoek draag je een klein kastje bij je dat verbonden is aan plakkertjes op je borst. Dit kastje meet constant je hartslag. Ondertussen houd je zelf in een dagboek bij van wat je aan het doen bent en welke klachten er optreden. De laborant kan achteraf precies zien hoe vaak je klachten had en of er een verband is tussen een bepaalde activiteit, zoals traplopen of sporten.

Implanteerbare hartritmemonitor

Heb je soms meer dan een week lang geen klachten maar komen ze uiteindelijk toch weer terug? Dan kan het verstandig zijn om een langdurige onderzoeksmethode in te zetten. Klachten zoals flauwvallen zijn vaak onschuldig, maar kunnen ook ernstige gevolgen hebben. De oorzaak moet daarom in ieder geval worden achterhaald, zodat je tijdig een passende behandeling kunt ondergaan.

In dat laatste geval kan een implanteerbare hartritmemonitor (looprecorder) uitkomst bieden. Dit kleine apparaatje wordt vlak onder de huid van je borst ingebracht en kan tot wel drie jaar blijven zitten. Je merkt in het dagelijks leven vrijwel niets van het apparaatje. Je kunt alles doen wat je gewend bent, waarbij de hartritmemonitor ondertussen je hartritme registreert. Je kunt deze gegevens delen met je behandelend arts of ze worden automatisch doorgestuurd. Wanneer je dan wél last krijgt van je klachten, kan de arts precies aflezen hoe je hartslag voor, tijdens en na de klachten verliep. Dit speelt een belangrijke rol bij het stellen van de diagnose.

Voor- en nadelen van een Holteronderzoek

Een Holteronderzoek kent twee belangrijke voordelen ten opzichte van een ECG. Doordat je tijdens het Holteronderzoek gewoon in je eigen omgeving bent en je normale activiteiten onderneemt, blijkt hieruit ook onder welke omstandigheden je klachten optreden. Komen je klachten alleen voor tijdens inspanning? Dan is de kans groot dat ze tijdens een ECG helemaal niet kunnen worden opgespoord, aangezien je tijdens een ECG rustig op een onderzoeksbank ligt.

Daarnaast wordt tijdens een Holteronderzoek gedurende een langere tijd gemeten dan tijdens een ECG. Het kan maar zo dat je tijdens het ECG even geen afwijkingen in je hartritme ervaart. Tijdens het Holteronderzoek wordt tussen 24 en 72 uur gemeten, waardoor de kans dat er afwijkingen kunnen worden geregistreerd een stuk hoger is.

Langere monitoring bij onregelmatige klachten

Echter, ook bij het Holteronderzoek kan de beperkte duur van het onderzoek een nadeel vormen. Sommige hartproblemen komen zeer onregelmatig voor met grotere tussenpozen. Een implanteerbare hartritmemonitor biedt dan meer zekerheid: ruim driekwart van de mensen die last hadden van onverklaarbaar flauwvallen konden dankzij een hartritmemonitor de juiste diagnose en behandeling krijgen. Dit bleek uit een onderzoek naar het succes van een implanteerbare hartritmemonitor.

Wat voor sommige mensen ook als nadeel wordt gezien, is dat je tijdens een Holteronderzoek niet mag douchen, in bad mag gaan of mag zwemmen. Ook moet je ondertussen constant in een dagboek bijhouden wat je aan het doen bent. Deze nadelen zijn niet aanwezig bij een onderzoek met een implanteerbare hartritmemonitor.

Kortom, bespreek jouw klachten goed met je arts zodat jullie samen de juiste keuze voor hartritmeonderzoek kunnen bepalen. Meer weten over hartritmemonitoring? Lees dan ook eens het dossier op Ziekenhuis.nl over de hartslag meten.

Auteur: Emma Veldhuis
Bronnen: Hartstichting, UMC Utrecht, Gezondheidsplein, Ziekenhuis.nl, Medtronic

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd