Hoe ziet een tekenbeet eruit, en hoe behandel je het?

Algemeen 29 maart 2016 3 Reacties
Hoe ziet een tekenbeet eruit, en hoe behandel je het?

Het is oppassen geblazen met een tekenbeet. Teken zijn vervelende kleine beestjes die moeilijk te vinden zijn op je lichaam. De gevolgen van een tekenbeet kunnen erg vervelend zijn, en zelfs tot de ziekte van Lyme leiden. Belangrijk dus om alle ins en outs over teken te weten. Wat zijn teken? Hoe ziet een tekenbeet eruit? Hoe verwijder je een teek? Dokterdokter geeft je alle informatie.

Wat is een teek?

Een teek is een klein beestje dat behoort tot de spinachtigen. Het beestje is één tot drie millimeter groot, bruin/zwart en spinachtig. Een teek kan niet springen of vliegen, alleen kruipen. Teken vind je vooral in struiken, hoog gras, bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Na een bezoek aan het bos of iets soortgelijks is het dus goed altijd even te controleren op teken.

Teken houden van een vochtige omgeving en je vindt ze vooral in de maanden maart tot en met oktober. Ze kruipen op voorbijlopende mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Teken plaatsen zich het liefst op warme plekken op het lichaam, zoals de oksels, liezen, knieholtes of bilspleet. Bij kinderen kan een tekenbeet ook op het hoofd of achter de haargrens en oren terechtkomen.

Eenmaal op je lichaam vastgebeten leven teken door bloed op te zuigen. Daardoor worden ze ook steeds groter en kunnen ze groeien tot wel een centimeter groot. Na een paar dagen zal de teek vanzelf weer loslaten. Sommige teken dragen bacteriën, welke ze kunnen overdragen (bijvoorbeeld de bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme kan overbrengen). Wanneer je een teek gelijk verwijdert, is de kans heel klein dat je besmet bent geraakt.

Tekenbeet symptomen: hoe ziet een tekenbeet eruit?

Een tekenbeet is vaak lastig te vinden. Meestal vind je een tekenbeet doordat je een zwart puntje op je huid aantreft: een teek. Naarmate de teek er langer zit, wordt hij groter en dus ook makkelijker te vinden. Het is echter beter om een teek op je lichaam zo snel mogelijk te vinden, om besmetting met bacteriën te voorkomen.

Een tekenbeet is naast lastig zichtbaar vaak ook pijnloos, wat hem nog lastiger maakt te detecteren. Op de plaats van een tekenbeet ontstaat vaak wel snel een rood plekje, die zich kan uitbreiden tot ongeveer twee centimeter. Na verwijdering van de teek zal dat plekje binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Het plekje kan wel gaan jeuken.

Tekenbeet behandeling: hoe verwijder je een teek?

Bij een tekenbeet is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Daarvoor is het wel belangrijk dit goed te doen, zodat er geen delen van de teek achterblijven. Tips bij het verwijderen van een teek:

 • Verwijder de teek met een speciale tekentang (deze kun je gewoon bij de apotheek of drogist kopen). Doe dit met één rechte beweging. De tekentang of het pincet plaats je zo dicht mogelijk om je huid om de teek vast te pakken. Daarna trek je de teek voorzichtig uit je huid
 • Een teek die niet volgezogen is met bloed kan ook met plakband of kleefpleisters worden verwijderd
 • Zorg dat de hele teek is verwijderd en er geen resten meer overblijven, dat kan ontstekingen veroorzaken
 • Schrijf de datum van de tekenbeet en de plek op het lichaam waar de tekenbeet zit op
 • Wanneer er in de eerste week na een beet een abnormale huidverandering voordoet, neem je contact op met een arts
 • Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddelen of andere producten om de teek te doden. Gebruik zeker niet een brandende sigaret of lucifer om de teek te verwijderen: daardoor spuit de teek juist gif in de wond
 • Wanneer de teek is verwijderd is het wel verstandig het overgebleven wondje te behandelen met alcohol of jodium

Let de maanden na een tekenbeet op je gezondheid. Bij de volgende klachten neem je altijd contact op met een arts:

 • Een grieperig gevoel met koorts en spierpijn
 • Dubbelzien of scheef zien
 • Een rode vlek op de huid die groeit (groter dan vijf centimeter)
 • Pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen
 • Gewrichtsklachten

Ook wanneer het je niet lukt de teek zelf te verwijderen, is het belangrijk dezelfde dag nog langs een huisarts te gaan. Heb je een teek verwijderd waarvan je vermoedt dat hij er al meer dan 24 uur heeft gezeten, is het ook het beste om de huisarts te informeren.

Tips over het voorkomen van een tekenbeet lees je hier.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Rode Kruis, Thuisarts

3 Reacties

 • The Leader schreef:

  Er wordt gesteld dat de teek “een klein insectje” is, maar behoort de teek in plaats van tot de insecten (6 poten) niet juist tot de arachnidae (8 poten)? Zo komt het artikel niet langer over als een betrouwbare bron van medische informatie.

 • berend schreef:

  ik heb ook ee teken beet het stront vervelen ik weeet wat het beTEKENt

 • Mvr van Beeren Overmars schreef:

  IK ga morgen naar de huisarts ik ,had eerst een bultjes later een zwart wondje en de ring vormde zich om het zwarte wondje ,dacht totaal nietwaar een teek het zit op de binnen kant van mijn pols ,ik had het afgelopen weekend diare en hoofdpijn daarnaast ook pijn in mijn gezicht elleboog en over de lengte pijn in mijn onderarm en ja ik ben doodmoe

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *