Hoe reuma ontstaat

Algemeen 12 oktober 2015
reuma

Chronische aandoeningen ontstaan vaak als gevolg van een combinatie van factoren. Dat geldt ook voor reumatische aandoeningen. Het gaat bij reuma niet alleen om de oorzaken, maar ook om de omstandigheden die een ongunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Hier volgen oorzaken en omstandigheden waardoor reuma kan ontstaan.

Verstoring van het immuunsysteem

Het immuunsysteem maakt stoffen die niet in het lichaam thuishoren onschadelijk en voert ze af. Als het immuunsysteem ernstig verstoord is, kan het zich ook tegen het eigen lichaam gaan richten en ontstaan er bijvoorbeeld ontstekingen in de gewrichten. In dit geval spreken we van reuma. Het immuunsysteem reageert op deze ontstekingen in de gewrichten met schadelijke antistoffen. Hierdoor kunnen de klachten erger worden. Bij Reumatoïde Artritis, de ziekte van Bechterew en Juveniele Chronische Artritis is sprake van een verstoord immuunsysteem.

Aanleg

Bij de verstoringen in het immuunsysteem kan erfelijkheid een belangrijke rol spelen. Erfelijke aanleg is echter nooit alleen de oorzaak van een reumatische aandoening. Het ontstaan of ontwikkelen van reuma hangt altijd ook van andere omstandigheden af.

Virussen en bacteriën

Het immuunsysteem kan ook door een virale of bacteriële infectie ontregelt raken. Acute reuma is hiervan een voorbeeld dit kan ontstaan na een streptokokkeninfectie in de keel, als gevolg van de ziekte van Lyme.

Lichamelijke belasting

Wanneer het lichaam verkeerd wordt belast kunnen reumatische klachten erger worden. Overgewicht betekent bijvoorbeeld extra belasting voor de gewrichten. Ontstoken gewrichten moeten worden ontzien.

Stress

Ook geestelijke belasting kan het verloop van de aandoening negatief beïnvloeden.

Vroege diagnose

Het is van groot belang om bij reuma zo vroeg mogelijk de diagnose te stellen. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (2010) blijkt dat beginnende reuma beter behandeld kan worden in de eerste twaalf weken van de klachten. Bij een groep van 1650 patiënten met gewrichtsontstekingen werd er gekeken naar de tijd tussen het ontstaan van de klachten, en de start van de behandeling. Slechts 31 procent van deze groep mensen met reuma was binnen twaalf weken behandeld. De mensen die binnen twaalf weken werden behandeld hadden na zes jaar bijna voor de helft minder schade aan de gewrichten. Daarnaast hadden zij bijna twee keer zoveel kans om zonder gebruik van medicijnen geen last meer te hebben van de ziekte.

Vanwege dit onderzoek is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een inloopspreekuur gestart: Early Arthritis Recognition Clinic (EARC). EARC heeft als doel om mensen met reuma vroegtijdig te herkennen.

Meer weten over reuma?

Wist je dat bijna driekwart van de vrouwen met reuma dagelijks pijn lijdt? Lees hier meer over dagelijkse pijn bij reuma.
Er zijn verschillende soorten reuma met elk hun eigen verschijnselen. Meer weten over reumasoorten? Lees hier meer!
De symptomen van reuma verminderen met beweging? Dat kan. Lees hier meer over reuma en beweging.

Auteur: Ayla Versteegh
Bronnen: Reumapatiëntenbond, Gezondheidsplein, ArtsenAphoteker, Leids Universitair Medisch Centrum

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *