Hoe herken je het prikkelbare darm syndroom?

Buikpijn, winderigheid en een opgezette buik: op het eerste gezicht lijken het onschuldige kwaaltjes. Toch kunnen ze je enorm belemmeren in het dagelijks leven. Vooral als je het prikkelbare darm syndroom (PDS) blijkt te hebben. Er komen dan vaak meer maag- en darmproblemen bij kijken die langdurig aanhouden of steeds terugkeren. Wat zijn deze klachten? En hoe ga je om met de beperkingen als gevolg van het prikkelbare darm syndroom?

Maag- en darmproblemen

Het prikkelbare darm syndroom kenmerkt zich met name door maag- en darmproblemen die langer dan drie maanden bestaan. Voorbeelden zijn buikpijn- en kramp, winderigheid, een opgezette buik, slijm bij de ontlasting en loze aandrang. Daarnaast kun je last hebben van diarree en/of juist obstipatie hebben waardoor je minder dan drie keer per week ontlasting hebt.

Heb je deze klachten eens in de zoveel tijd, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar mensen met PDS hebben deze klachten niet voor even. Ze kunnen elke dag weer terugkeren. Soms treden ze alleen op tijdens een bepaald dagdeel, maar ze houden ook vaak de hele dag aan. De klachten kunnen wekenlang wegblijven, om vervolgens weer maandenlang terug te keren.

Invloed op sociale leven

De problemen die PDS oplevert, kunnen zodanig ernstig zijn dat je urenlang krom ligt van de pijn. Of je voelt plotseling aandrang en kunt je diarree niet langer dan een paar seconden ophouden. Hierdoor zijn mensen met PDS vaak op hun hoede. Want kun je wel even weglopen om naar de wc te gaan tijdens de biologieles of die belangrijke vergadering? En als je weggaat van huis, is er dan wel een toilet in de buurt? Al is het alleen om wat lucht te lozen, zodat het hevige opgeblazen gevoel weggaat. En wat zeg je tegen je kersverse date die je meevraagt naar een bioscoopfilm van twee uur? Ga je liever niet mee vanwege de mogelijk vele toiletbezoeken of waag je de gok?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Naast bovenstaande situaties komt het vaak genoeg voor dat mensen met PDS thuisblijven van werk, school of andere verplichtingen. En dat niet alleen: een verjaardag, uitgaansavond of andere leuke gelegenheid wordt ook weleens afgezegd. Niet omdat hij of zij er geen zin in heeft, maar omdat diegene zich simpelweg te slecht voelt om weg te gaan van huis.

Vaak buikklachten? Onderneem actie!

Heb jij vaak buikklachten en belemmert je dat in het dagelijks leven? Wuif het dan niet weg als iets onbelangrijks. Zorg dat je de dingen kunt blijven doen die jij leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van je voedings- en bewegingspatroon.

Neem contact op met je huisarts en vertel duidelijk wat je klachten zijn en waar je tegenaan loopt door de maag- en darmproblemen. De huisarts kan jou helpen een diagnose te stellen, een behandeling te kiezen of door te verwijzen naar een deskundige die bij jou past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een diëtist, MDL-arts, hypnotherapeut, en noem maar op. Voor sommige specialisten heb je overigens geen verwijsbrief nodig, zoals de diëtist.

Breng klachten in kaart met de prikkelbare darm syndroom test

Weet je niet zeker of je het prikkelbare darm syndroom hebt? Doe dan hier de PDS-test. De uitslag kun je meenemen naar je huisarts, zodat deze een goed beeld krijgt van je klachten.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019