Herken de symptomen van longkanker

Je spreekt van longkanker wanneer er een kwaadaardige tumor aanwezig is. Dit kan zowel in de long als in de luchtpijp zijn. Afhankelijk van de grootte van de tumor kan er ook sprake zijn van uitzaaiingen in het lichaam.

De bekendste oorzaak van longkanker is roken. Bij negen van tien mensen met longkanker is roken de reden van de ziekte. Zelfs wanneer je niet rookt maar veel in rokerige ruimtes aanwezig bent, loop je meer risico tot het ontwikkelen van longkanker.

In Nederland wordt er jaarlijks bij ongeveer 12.000 mensen longkanker vastgesteld. Bij mannen komt dit het meest voor tussen 65 en 80 jaar, bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar.

Wat zijn de symptomen van longkanker?

Helaas wordt longkanker vaak te laat ontdekt omdat de eerste symptomen van longkanker redelijk onschuldig kunnen overkomen. Zo kan hoesten een belangrijke indicator van een ernstige aandoening zijn, maar wordt dit vaak niet als alarmerend beschouwd. Overige symptomen van longkanker zijn:

Bloed ophoesten of hemoptoë

In het beginstadium komt er bij het hoesten vaak nog geen bloed mee en is er sprake van een hardnekkige en langdurige prikkelhoest. Pas als er ook bloed meekomt gaan de alarmbellen rinkelen bij de meeste mensen. Dat er uiteindelijk vaak bloed wordt opgehoest bij longkanker heeft te maken met de tumor die steeds groter wordt in de luchtwegen. Als de tumor een bepaalde grootte heeft bereikt dan bloedt hij steeds makkelijker. Dit bloed komt vervolgens mee met het slijm wat je normaal gesproken ophoest.

Vochtophoping of pleurale effusie

Vochtophoping of pleurale effusie kan zich voordoen bij longkanker doordat de kankercellen zich vermenigvuldigen in het longvlies. De vochtophoping is moeilijk te bestrijden omdat het zich razendsnel ophoopt in de longen. In sommige gevallen wordt de borstholte gedraineerd zodat het vocht weg kan. Vochtophoping herken je zelf niet gemakkelijk. Kortademigheid en benauwdheid kunnen gevolgen zijn van vochtophoping.

Kortademig zijn

Veel mensen met longkanker ervaren ook een toenemende mate van kortademigheid en benauwdheid. Dit komt vaak pas voor wanneer de tumor al een tijdje aanwezig is en dermate gegroeid is dat hij het ademhalen in de weg zit. De tumor begint namelijk vaak in de luchtwegen en naarmate de tumor groter wordt, is het steeds lastiger om normaal te ademen. Hierdoor ontstaan kortademigheid en benauwdheid.

Heesheid

Met name bij patiënten die de tumor in de linkerlong hebben kan heesheid een rol gaan spelen. Dat komt omdat de longkanker dan in bepaalde zenuwen in de hals ingegroeid is, waardoor de stembanden uiteindelijk worden aangetast. Op het moment dat de stembanden zijn aangetast, kan heesheid optreden.

Vermoeidheid door behandeling van kanker

Veel mensen met longkanker ervaren extreme mate van vermoeidheid. Kenmerken van vermoeidheid bij longkanker zijn:

  • Erg plotseling. De vermoeidheid steekt ineens de kop op zonder dat er een inspanning is geleverd.
  • Langdurig: De vermoeidheid houdt lang aan en het herstellen duurt aanzienlijk langer.
  • Extreem: De vermoeidheid bij longkankerpatiënten is vaak zo extreem dat ze zich totaal uitgeput voelen tot zelfs misselijk aan toe.

De belangrijkste oorzaak van deze vermoeidheid is het feit dat door behandeling van kanker naast de kwaadaardige cellen ook goede cellen vernietigd worden. Je lichaam wil deze goede cellen weer herstellen wat extra energie kost. Andere oorzaken van vermoeidheid kunnen zijn: slechte slaap door de stress, onzekerheid en mentale belasting.

Daarnaast kunnen ook algemene klachten ervaren worden, die niet direct naar de longen te herleiden zijn. Denk hierbij aan verminderde eetlust en ernstige hoofdpijn. Overigens heeft niet iedereen met longkanker last van bovenstaande klachten.

Wat te doen bij deze klachten?

Bij deze klachten geldt; vertrouw je het niet, breng dan altijd een bezoekje aan je huisarts. Zeker wanneer je weet dat je een verhoogd risico loopt op het krijgen van longkanker.

Behandeling van longkanker

Wanneer je (beginnende) longkanker vermoedt, is het raadzaam dit te bespreken met je huisarts. Deze zal een eerste onderzoek doen, en indien nodig je doorsturen naar een longarts. De longarts zal een lichamelijk- en bloedonderzoek uitvoeren om vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van longkanker. Ook kan een aanvullende longscan nodig zijn om meer te weten te komen over de oorzaak van je klachten.

Bij een operatie kan een deel van de tumor verwijderd worden, alleen is de ziekte meestal ongeneeslijk. De longkanker heeft zich dan meestal al te ver uitgebreid. Wanneer longkanker vastgesteld wordt is er daarom qua behandeling vooral aandacht voor pijnbestrijding van de ziekte.

Als longkanker op tijd wordt ontdekt, kan één op de tien patiënten hiervan wel genezen.

Is longkanker erfelijk?

Longkanker is niet erfelijk, hoewel sommige factoren ervoor zorgen dat sommige rokers wél longkanker krijgen en andere rokers niet. Vaak wordt gedacht dat longkanker erfelijk is, omdat het in bepaalde families vaker voor komt. Dit is echter bijna altijd te verklaren door het feit dat er in bepaalde families veel gerookt wordt. In sommige gevallen wordt er dan bijvoorbeeld binnen gerookt waardoor de rest van de familie (ook al roken ze niet) ook een verhoogd risico heeft op longkanker.

Heb je zelf nooit gerookt, maar is er bij jou in huis wel gerookt? En ben je nu nieuwsgierig geworden of er een verhoogd risico is? Dan zou je kunnen kiezen voor Preventief Medisch Onderzoek (PMO) in de vorm van een bodyscan. Onder andere Prescan biedt deze scans aan.

Auteur: Marijn ten Bulte Dit artikel is gecheckt op waarheid door arts Tim van der Beek

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd