Heb ik een trage schildklier?

Een trage schildklier verstoort de balans van je hormonen. In het begin levert dat weinig of geen symptomen op, maar na verloop van de tijd kan een onbehandelde trage schildklier gezondheidsproblemen veroorzaken. Lees daarom hier wat de symptomen zijn en wat je kunt verwachten.

Wat is een trage schildklier?

Een trage schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Dit houdt in dat je schildklier weinig schildklierhormoon aanmaakt. Dit hormoon wordt thyroxine genoemd. Een traag werkende schildklier kan verschillende oorzaken hebben. Er moet vaak onderzoek gedaan worden naar de onderliggende oorzaken van schildklierproblemen.

Hierbij kunnen we denken aan een tekort aan jodium in de voeding. Verder kan thryreoïditis, een auto- immuunziekte waarbij het lichaam afweerstoffen maakt tegen de eigen schildklier, de oorzaak zijn van een lage hormoonproductie. Een trage hormoonproductie kan ook het gevolg zijn van een aangeboren afwijking genaamd cretinisme. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde medicatie ervoor zorgen dat de activiteit van de schildklier verlaagd wordt. Helaas zijn deze oorzaken niet altijd makkelijk te achterhalen.

Symptomen van een trage schildklier

Schildklierhormoon zorgt voor een verhoging van de stofwisseling in ons lichaam. Als er in ons lichaam te weinig thyroxine wordt geproduceerd, zal de stofwisseling ook verlagen. Dit heeft de volgende symptomen tot gevolg:

Is het een aangeboren afwijking?

Het kan zo zijn dat je de aangeboren vorm van hypothyreoïdie hebt. Dit wordt cretinisme genoemd. Deze vorm van hypothyreoïdie ontstaat tijdens de zwangerschap door een verminderde jodiumopname.

Bij cretinisme zijn de symptomen als volgt:

  • Typische bol gezicht
  • Dwerggroei
  • Gezwollen ogen
  • Geelzucht
  • Dikke tong
  • Mentale achterstand
  • Navelbreuk

Cretinisme kan vaak vroegtijdig worden opgespoord en is goed te behandelen.

Wanneer naar de huisarts?

Mocht je meerdere symptomen uit het lijstje hierboven herkennen neem dan contact op met je huisarts. Hypothyreoïdie komt vaak voor bij zestigplussers en het vooruitzicht is meestal uitstekend als het tijdig en juist behandeld wordt.

De symptomen zijn omkeerbaar en reageren goed op de toediening van het schildklierhormoon. Echter is het wel belangrijk om de behandelingen goed op te volgen en de medicatie op tijd in te nemen. Onbehandelde hypothyreoïdie kan namelijk op lange termijn tot een coma lijden, vooral bij zestigplussers.

Lees op Gezondheidsplein meer over de aandoening hypothyreoïdie.

Auteur: Fatima Zandi
Bronnen: Schildklier.org, Nederlandse Huisartsen Genootschap, Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd