Goed geïnformeerd, gezondere patiënt

Mede dankzij internet, helpen patiënten hun eigen toestand verbeteren. Men weet steeds meer en eist het recht op om over belangrijke zaken mee te beslissen. Zeker waar het aandoeningen als aids en kanker betreft is dat positief. En eveneens als het om chronische klachten gaat is het belangrijk. Er wordt ook wel beweerd dat het beter gaat met patiënten die goed over hun toestand geïnformeerd zijn. In het British Medical Journal staat bijvoorbeeld een artikel waarin alle onderzoeken die gedaan zijn naar effecten van onderwijsprogramma’s voor mensen met reuma zijn bekeken.

Gedrag aanpakken

Er zijn verschillende manieren om een patiënt over zijn klachten te informeren. In het onderzoek maakte men onderscheid tussen programma’s die alleen informatie geven, programma’s waarin daarnaast ook begeleidende gesprekken (counseling) gehouden worden en programma’s waarin men ook het gedrag probeert aan te pakken. Met name de programma’s waarin men instructies gaf voor gedrag en men mensen leerde omgaan met hun handicap bleken een duidelijke verbetering te geven.

Het gaat meestal om bescheiden verbeteringen: 4% minder pijn vergeleken met mensen die niet in de programma’s zitten, 10% minder last van de handicap dan mensen die niet in het programma zitten, 12% minder depressie. Maar men kan natuurlijk ook niet verwachten dat de reuma door informatie verdwijnt!

Er zelf iets aan doen

Jammer genoeg blijven de verbeteringen niet op de lange termijn (langer dan twaalf maanden). Maar er zijn eigenlijk geen behoorlijke onderzoeken bekend waarbij men ook lange termijn programma’s had. Meestal probeert men het met wat sessies en dat moet dan voor eeuwig effectief zijn. Naïef natuurlijk. Chronische ziekten blijven en dus moet de begeleiding er ook blijven. Blijvend op de hoogte gehouden worden van kennis op het gebied van je aandoening is zinvol. Je blijft daardoor zelf actief betrokken bij beslissingen en hebt minder het gevoel dat het je allemaal overkomt en dat je er helemaal niets aan doen kunt.

Van andere chronische aandoeningen is ook bekend dat goede, op de behoefte van de gebruikers van zorg afgestemde informatie een enorme steun betekent bij goed volgen van de behandeling en het omgaan met de behandeling.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar Cultuur en Gezondheidszorg VU medisch centrum
Bron: British Medical Journal

 

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019