Gevoelige tanden? 9 mogelijke oorzaken

Je zet je tanden in een zure appel. Ineens krijg je een korte scherpe pijnscheut die tot diep in de wortels van je tanden lijkt door te lopen. Waarschijnlijk heb je gevoelige tanden. Hier kunnen onschuldige, maar ook ernstige oorzaken aan ten grondslag liggen.

Zo'n 45% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van gevoelige tanden. Hierbij reageren je tanden gevoelig op koude, warme, zure of zoete voeding of drank omdat het tandbeen (dentine) bloot is komen te liggen. Dat wordt normaal bedekt door glazuur of tandvlees. Dokterdokter vertelt je wat het beschermende jasje om je tandbeen aanvalt.

Oorzaak 1: teruggetrokken tandvlees

Een bekende oorzaak van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees. Hierdoor komt tandbeen bloot te liggen. Tandbeen is minder hard en heeft een minder dichte structuur dan glazuur. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanalen - tubuli genoemd - welke richting zenuwen lopen. Door teruggetrokken tandvlees, kunnen de tubili geprikkeld worden door aanraking met iets kouds, warms, zuur of zoets. Terugtrekkend tandvlees kan meerdere oorzaken hebben. Naarmate je ouder wordt, heeft tandvlees de natuurlijke neiging zich terug te trekken. Het kan ook versterkt worden door niet goed of te hard te poetsen. In meer ernstige gevallen liggen parodontale aandoeningen er ten grondslag aan.

Oorzaak 2: zure voedingswaren

Kun je niet genoeg krijgen van tomaten, sinaasappels, fruitsapjes en andere zure goedjes? Je tanden wel. Door de chemische inwerking van zuren - erosie genaamd - verdwijnt de glazuurlaag van tanden en kiezen, waardoor het dentine bloot komt te liggen. Wees dus matig met onder andere fruitsappen en zuur fruit, frisdranken zoals cassis, cola of sinas, jam, limonadesiroop, mayonaise, slasaus, sportdranken en wijn. Als je jouw favoriete zure voeding niet kan laten staan, beperk dan in ieder geval de schade door erna een glas melk te drinken. Dit helpt de schadelijke zuren te neutraliseren.

Oorzaak 3: bleekproducten of bepaalde tandpasta

Bijna iedereen wil graag een stalend wit gebit. Maar sommige mensen krijgen gevoelige tanden van bleekproducten en tandpasta op basis van peroxide. Deze gevoeligheid is in de meeste gevallen tijdelijk. Het gaat weg als je stopt met het gebruiken van het product. Wil je toch je tanden bleken? Overleg met je tandarts wat de beste optie voor jou is.

Oorzaak 4: te vaak met mondwater spoelen

Houd jij je adem graag fris met mondwater? Pas op, meerdere keren per dag met mondwater spoelen kan gevoelige tanden in de hand werken. Sommige soorten mondwaters bevatten zuren. Dit is helemaal funest voor mensen die al kampen met gevoelige tanden. Oplossing: vraag je tandarts naar neutraal mondwater.

Oorzaak 5: te hard poetsen

Hoe harder je poetst, des te schoner je tanden? Bespaar jezelf voortaan de inspanning. Te hard poetsen of een te harde tandenborstel hanteren, kan voor terugtrekkend tandvlees zorgen. Het kan ook je tandglazuur aantasten, waardoor het tandbeen bloot komt te liggen. Zachter poetsen dus.

Oorzaak 6: recent bezoek aan de tandarts

Dit klinkt tegenstrijdig, regelmatig naar de tandarts gaan is toch goed? Soms kan het werk dat de tandarts verricht, tijdelijke gevoeligheid van de tanden veroorzaken. Het gebit reinigen en polijsten, kronen vervangen of het restaureren van tanden kunnen allemaal leiden tot tijdelijke verhoogde gevoeligheid van tanden. Praat met je tandarts bij zorgen hierover.

Oorzaak 7: gebarsten tanden

Op een ijsblokje kauwen, in hard snoep bijten of grote vullingen; het kan allemaal leiden tot gebarsten of zelfs gebroken tanden. Barstjes in tanden zijn niet altijd zichtbaar, zelfs niet op röntgenfotos. Maar het kan wel leiden tot pijn tijdens het kauwen en gevoeligheid voor koude en hete etenswaren en dranken, en zelfs voor hete en koude lucht. Deze symptomen worden in de loop van de tijd vaak erger. Een gebarsten of gebroken tand of kies moet zo snel mogelijk worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen. Soms is een wortelkanaalbehandeling of extractie noodzakelijk. Als het glazuur en het tandbeen gebarsten zijn, is een kroon vaak de beste oplossing.

Oorzaak 8: knarsen en kiezen op elkaar klemmen

Glazuur is het sterkste materiaal van je lichaam, maar niet opgewassen tegen de kracht van tandenknarsen of het op elkaar klemmen van tanden, ook wel bruxisme genoemd. In de loop van de tijd doet deze (onbewuste) gewoonte het glazuur slijten, waardoor de zenuwen in je tanden en kiezen kwetsbaarder worden. Om de schade te beperken is het belangrijk dat bruxisme zo snel mogelijk vastgesteld en behandeld wordt. Informeer bij je tandarts naar de mogelijkheden.

Oorzaak 9: tandbederf

Geleidelijk tandbederf (cariës) stelt de wortel van je tand bloot aan allerlei irriterende factoren zoals warmte, koude, snoep en zelfs lucht. Een goede mondhygiëne, goed eten en regelmatig de tandarts bezoeken zijn de beste manieren om tandbederf tegen te gaan en je gebit in goede vorm te houden.

Bronnen: WebMD, Tandarts.nl, Kiesbeter.nl Auteur: Rachel van de Pol

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd