Gehoorbescherming baby, kind en volwassenen belangrijk!

Het is haast iedereen wel een keer overkomen: een harde piep in je oor na een avondje stappen of het bezoeken van een concert. Maar wat is er dan precies aan de hand? In dit artikel lees je meer over het beschermen van je gehoor. Naast je eigen gehoor wil je natuurlijk ook dat van je kroost beschermen. Is gehoorbescherming voor een baby of kind nodig? En zo ja, welke gehoorbescherming voor een baby of kind is dan het beste?

Hoe komt die piep in je oor?

In je binnenoor zitten duizenden trilhaartjes, die in beweging gebracht worden door de geluidsgolven die je oor ontvangt. Deze haartjes zetten de geluidsgolven om in een signaal dat naar je hersenen gaat. Je hersenen herkennen deze informatie als geluid. Bij de harde geluiden raken de trilhaartjes overbelast door de geluidsgolven en kunnen ze kapot gaan. Beschadigde trilhaartjes geven nog steeds een signaal door aan je hersenen, maar dit signaal klopt niet meer met de werkelijkheid. Je hersenen ervaren deze informatie vervolgens als die vervelende piep in je oor.

Je trilhaartjes kunnen al tijdelijk beschadigd raken door geluiden harder dan 80 decibel. Dit is te vergelijken met het geluid van een föhn, zwaar verkeer of een fluitketel. Autorijden op de snelweg heeft een geluid van ongeveer 100 decibel. Het geluidsniveau bij een pop- of rockconcert wordt vaak geschat op ongeveer 120 decibel. Bij zo’n 135 decibel ligt de pijngrens van de meeste mensen. Hierboven wordt geluid dusdanig gevaarlijk dat het permanente gehoorschade kan opleveren.

Geluid harder dan 80 decibel kan dus een vervelende piep in je oor geven. Deze beschadiging hoeft echter niet permanent te zijn. De volgende ochtend is de piep meestal weer verdwenen. Wanneer je de trilhaartjes echter te vaak blootstelt aan harde geluiden kun je permanente gehoorschade oplopen. De piep in je oor kan blijven bestaan of je wordt zelfs slechthorend doordat je niet meer genoeg trilhaartjes hebt om de geluidssignalen door te geven aan je hersenen.

Concertoordoppen als gehoorbescherming

Gelukkig kun je op relatief eenvoudige manieren je gehoor beschermen tegen beschadigende geluidsgolven. Denk er bijvoorbeeld aan om je muziek niet te hard te zetten als je een koptelefoon op hebt of in de auto rijdt. Ook kun je tegenwoordig bij veel concertlocaties speciale oordopjes kopen die het geluid van een concert dempen tot een veiliger niveau. Deze oordopjes bevatten een speciale muziekfilter, waardoor de muziek alleen gedempt en niet vervormd wordt. Zo kun je nog steeds van je favoriete artiest genieten.

Oordoppen van de audicien

Nog beter kun je oordoppen laten aanmeten bij de audicien. Bij audiciens zijn oordoppen beschikbaar voor verschillende situaties, zoals concerten, in het verkeer of op het werk. Net als bij de goedkopere concertoordoppen, hebben oordoppen van de audicien speciale filters. Hierdoor worden de hardste geluiden gedempt, maar kun je nog wel een gesprek voeren met je bijrijder op de motor of met je collega op de bouwplaats. Deze oordoppen zijn een stuk duurder, maar worden dan ook op maat gemaakt. Hierdoor sluiten ze je gehoorgang perfect af en lekt er geen geluid langs. Zo ben je optimaal beschermd tegen gehoorschade in luide situaties. Lees voor meer informatie ook ons artikel over oordoppen op maat.

Gehoorbescherming voor baby en kind

Gehoorbescherming voor baby’s kinderen is minstens net zo belangrijk. Helemaal nu kinderen steeds vaker mee gaan naar festivals of concerten. Maar ook wanneer je in een lawaaierige omgeving woont of je kind erg gevoelig is voor harde geluiden, kan gehoorbescherming een uitkomst bieden. Er zijn verschillende opties om het gehoor van je baby of kind te beschermen.

Er zijn voor kinderen speciale oordoppen op de markt, die dezelfde werking hebben als die voor volwassenen, maar simpelweg wat kleiner zijn. Zo passen de oordoppen beter in de gehoorgang van een nog niet volgroeid kind. Er zijn ook speciale wateroordoppen verkrijgbaar voor tijdens het zwemmen. Deze kunnen uitkomst bieden voor kinderen die snel last hebben van een oorontsteking (door water in hun oor). Zo bescherm je je kind niet alleen tegen gehoorschade door te hard geluid, maar ook door de gevolgen van een ontsteking.

Ook bestaan er speciale geluiddempende koptelefoons. Deze koptelefoons zijn de ideale gehoorbescherming voor een baby of kind. Vooral voor erg jonge kinderen, waarbij verstikkingsgevaar nog groot is met het gebruik van kleine oordopjes. De schelpen van de koptelefoon passen geheel om de oren, waardoor deze goed aansluiten aan het hoofd. Zo kunnen ook de kleinste kinderen goed en veilig beschermd worden tegen de hardste geluiden. Nog leuker: ze zijn in veel verschillende leuke kleuren en prints verkrijgbaar!

Wat als je toch gehoorschade hebt opgelopen?

Gaat de piep in je oor niet meer weg? Heb je jarenlang zonder oordoppen in de kroeg gestaan en merk je dat je niet meer zo goed hoort? Of heb je zelfs door een enkel voorval al permanente gehoorschade opgelopen, zoals door te dichtbij ontploffend vuurwerk te staan? Laat je gehoor dan eens testen bij een audicien. Bij de audicien vind je verschillende oplossingen die kunnen helpen bij blijvende gehoorschade. Zo zijn er speciale hoortoestellen die de piep in je oor kunnen overstemmen waardoor je er minder last van hebt. Of misschien ben je gebaat bij een gehoorapparaat dat past bij jouw wensen en behoeften. 

Auteur: Alieke de Greeuw
Bronnen: Hoorstichting, Hoorzaken, Oorcheck

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd