Gehoorapparaat: kleiner en onopvallender dan je denkt!

Versta je je gesprekspartner steeds vaker niet op een feestje? Of heb je een blijvende piep in je oor? Dan heb je misschien wel last van gehoorverlies. Een gehoorapparaat kan dan uitkomst bieden. Maar wat komt er allemaal kijken bij het aanmeten van een gehoorapparaat? Dokterdokter dook in de wereld van de hoortoestellen en audiciens.

Gehoorapparaat laten aanmeten bij de audicien

Een gehoorapparaat kun je laten aanmeten bij een audicien. Een audicien is een expert op het gebied van het gehoor. Eerst krijg je een gehoortest om te bepalen in hoeverre je gehoor is verslechterd. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in ons artikel Hoor je slechter? Doe een gehoortest! Uit de verschillende gehoortests kan de audicien soms ook afleiden wat de oorzaak is van slechthorendheid. Daarna ga je samen met de audicien op zoek naar een gehoorapparaat dat past bij jouw wensen en behoeften.

Soorten gehoorapparaten

De audicien zal het hoortoestel altijd instellen op een manier die past bij jouw vorm van gehoorverlies. Zo kan het gehoorapparaat bijvoorbeeld hoge of juist lage tonen meer versterken naar jouw behoefte. Op deze manier vult het gehoorapparaat je gehoor op de beste manier aan. De meeste gehoorapparaten hebben een vergelijkbare werking: het versterken van geluid en dat uitzenden in de gehoorgang. Toch zijn er veel verschillende soorten gehoorapparaten, passend bij de verschillende wensen en behoeften van de drager.

Gehoorapparaat achter het oor

De bekendste vorm van een gehoorapparaat is het AHO-toestel. AHO staat voor ‘achter het oor’. De apparatuur zit dus achter het oor, waarvandaan het versterkte geluid via een slangetje in de gehoorgang wordt uitgezonden. Vroeger had je met een AHO-toestel een erg groot en opvallend kastje achter het oor, maar door steeds betere technieken zijn deze gehoorapparaten tegenwoordig een stuk kleiner en onopvallender dan vroeger. Ook komen AHO-toestellen in veel verschillende soorten en maten, gebaseerd op de mate van gehoorverlies en je persoonlijke wensen. Zo kan het oordopje de gehoorgang volledig afsluiten of nog enkele omgevingsgeluiden doorlaten. Ook zijn er gehoorapparaten in verschillende kleuren verkrijgbaar, passend bij je haar- of huidskleur. Voor kinderen kan een hoortoestel soms ook juist geleverd worden in hun lievelingskleur of met een leuke print.

Gehoorapparaat in het oor

Wil je een zo onopvallend mogelijk hoortoestel, dan is een IHO-toestel vaak een goede keuze. IHO staat voor ‘in het oor’. Deze soort gehoorapparaten zijn heel klein, zitten geheel verstopt in de gehoorgang en vallen daardoor nauwelijks op. Doordat IHO-toestellen heel klein zijn, zijn deze vaak wel minder krachtig. Ze kunnen geluid minder goed versterken en zijn daarom niet geschikt voor ernstig gehoorverlies.

Hoortoestel met app

Tegenwoordig zijn er ook verschillende gehoorapparaten te koop die je kunt koppelen aan je smartphone. Je kunt via een app zelf de instellingen van je hoortoestel aanpassen naar de situatie waarin je je bevindt. Zo kun je verschillende programma’s instellen voor het luisteren naar muziek, een één-op-één gesprek, of juist een feestje. Door het gehoorapparaat aan te passen aan de verschillende omstandigheden wordt je gehoor optimaal aangevuld. Zo kun je in elke situatie optimaal genieten, luisteren of een gesprek voeren.

Hoorprotocol: welke categorie hoortoestel wordt vergoed?

Blijkt uit de gehoortest dat je gehoor niet meer optimaal is, dan moet je een vragenlijst over je gehoor invullen. Deze vragenlijst is onderdeel van het zogenoemde hoorprotocol waar alle audiciens in Nederland zich aan dienen te houden. De vragenlijst wordt gebruikt om vast te stellen welke categorie hoortoestellen voor jou wordt vergoed. Je geeft in deze vragenlijst aan hoe goed je bepaalde dingen hoort. Enkele vragen zijn:

  • Kun je iemand verstaan die je aanspreekt op een verjaardagsfeest of een receptie?
  • Kun je thuis de deurbel horen?
  • Versta je de nieuwslezer op de radio bij een normaal volume?
  • Hoor je buiten de vogels fluiten?

Uit je antwoorden blijkt vervolgens in welke categorie van één tot vijf je valt. In categorie één heb je genoeg aan een eenvoudig hoortoestel, terwijl in categorie vijf de meest geavanceerde gehoorapparaten worden vergoed. Online vind je verschillende rekenhulpjes die je vertellen hoeveel je zorgverzekeraar precies vergoedt per hoortoestel. Vaak moet je namelijk een eigen bijdrage leveren en moet je rekening houden met je eigen risico.

Het is belangrijk dat je de vragenlijst zo kloppend mogelijk invult, om je gehoorsituatie zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Je audicien kan je op basis van alle verzamelde informatie advies geven over verschillende soorten hoortoestellen en het door jou gekozen gehoorapparaat op de juiste manier instellen.

Wil je meer weten over gehoorapparaten? Lees verder op Gezondheidsplein in het dossier Gehoorapparaten: soorten, functies en kosten.

Auteur: Alieke de Greeuw
Bronnen: Hoorwijzer.nl, Nationale Hoorstichting, Stichting Hoormij, Widex

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd