Geen zin in seks: lijd jij aan FSIAD?

Geen zin in seks zit niet tussen je oren. Er zijn verschillende aandoeningen die een verminderd seksueel verlangen kunnen verklaren. De oorzaken zijn zowel psychisch (HSDD) als lichamelijk (FSAD) te vinden. Een relatief nieuwe aandoening is FSIAD, een aandoening die het psychische en lichamelijk aspect van een verminderd seksueel verlangen combineert.

Hypoactive Sexual Desire Disorder (HSDD)

Wanneer je last hebt van Hypoactive Sexual Desire Disorder (HSDD), heb je last van persoonlijk leed als gevolg van minder zin in seks. Het gaat om een verminderd seksueel verlangen zonder dat er sprake is sprake is van een duidelijke oorzaak, zoals een ziekte of medicijnen. HSDD draait niet zozeer om het verminderd seksueel verlangen op zich, maar om het persoonlijke leed en de relatieproblemen die hierdoor kunnen ontstaan.

Het is heel normaal voor vrouwen om van tijd tot tijd minder zin in seks te hebben. Je libido kan schommelen als gevolg van dingen als stress, emotionele gebeurtenissen of zwangerschap. Geen zin in seks is in principe geen probleem. Het is vervelend, maar het kan gebeuren. Pas wanneer het een terugkerend en doorzettend fenomeen is, je gaat inzitten over het feit dat je minder zin hebt in seks,  het een groot probleem in je dagelijks leven is en er bijvoorbeeld relatieproblemen ontstaan heb je last van HSDD.

HSDD is een aandoening waar ongeveer veertig procent van alle vrouwen wel eens mee te maken heeft in haar leven. Bij vijf tot vijftien procent is dit een blijvend probleem.

Female Sexual Arousal Disorder (FSAD)

Female Sexual Arousal Disorder (FSAD) is het lichamelijke aspect dat komt kijken bij minder zin in seks. Het is het blijvende of terugkomende onvermogen om de vochtigheids- en zwellingsreactie die je normaal gesproken bij seksuele opwinding hebt, te behouden. Ook is het gebied rond je clitoris een stuk minder gevoelig en heb je een verminderd seksueel verlangen.

Net zoals bij HSDD geldt dat pas van FSAD wordt gesproken wanneer een vrouw er persoonlijk leed onder bevindt. Het draait hier echter meer om het fysieke aspect dan bij HSDD.

FSAD komt voor bij zo ongeveer twintig procent van volwassen vrouwen. De meest voorkomende oorzaken zijn chirurgische ingrepen (deze kunnen de bloedregeling verstoren) of de menopauze.

Seksuele Interesse/Opwindingsstoornis (FSIAD)

Relatief nieuw is de aandoening Female Sexual Interest/Arousal Disorder (FSIAD). In het Nederlands wordt het wel seksuele interesse/opwindingsstoornis genoemd. Het is een samenvoeging van HSDD en FSAD. De klachten van HSDD en FSAD gaan namelijk vaak met elkaar samen. FSIAD wordt gedefinieerd als een gemis aan (of erg gereduceerde) seksuele interesse of opwinding. Wanneer je leed ondervindt aan deze klachten, heb je last van FSIAD.

FSIAD oorzaken

FSIAD heef een wijd spectrum aan oorzaken. Die oorzaken zijn zowel fysiek als psychisch te vinden. Op psychisch gebied kun je denken aan:

 • Angst
 • Het gemak waarmee seks wordt besproken in jouw omgeving
 • Relatieproblemen
 • Depressie
 • Negatieve seksuele ervaring(en)
 • Stress

De lichamelijke oorzaken verschillen per oorsprong van FSIAD: HSDD heeft andere lichamelijke oorzaken dan FSAD. FSIAD is een overkoepelende aandoening, dus een combinatie van oorzaken is mogelijk.

Lichamelijke oorzaken van HSDD:

 • Overgang of andere hormonale veranderingen
 • Leeftijd
 • Medicijngebruik
 • Chronische pijn

Lichamelijke oorzaken van FSAD

FSIAD symptomen

FSIAD uit zich op verschillende manieren. De diagnose FSIAD wordt gesteld wanneer (minimaal) drie van onderstaande symptomen gedurende tenminste zes maanden aanwezig zijn:

 1. De vermindering of afwezigheid van interesse in seksuele activiteiten
 2. De vermindering of afwezigheid van seksuele of erotische gedachten of fantasieën
 3. Geen of minder initiatief nemen tot seksuele activiteiten, of niet openstaan voor het initiatief daartoe van je partner
 4. Geen of verminderd seksueel genot of opwinding tijdens 75 tot honderd procent van alle seksuele activiteiten
 5. Geen of verminderde seksuele interesse of opwinding in reactie op elke in- en externe erotische cue (denk ook aan geschreven, verbale of visuele cues)
 6. Geen of verminderde genitale of niet-genitale sensatie tijdens seksuele activiteit of in bijna elk geval (75 tot honderd procent)

FSIAD behandeling

Aangezien FSIAD een relatief nieuwe aandoening is, is er nog niet veel bekend over de behandeling. Wel zijn er wat trucjes om je zin in seks weer een beetje terug te krijgen:

 • Educatie: veel vrouwen die aan FSIAD lijden, kennen hun eigen lichaam op het gebied van seksualiteit niet goed. Met behulp van een spiegeltje kan een seksuoloog de anatomie van je eigen lichaam bespreken. Experts kunnen je uitleggen wat normaal is om te ervaren tijdens seksuele activiteiten, en wat niet.
 • Seksuoloog/gedragstherapie: een seksuoloog of gedragstherapeut kan je ook verder helpen je psychische of fysieke problemen te verhelpen. Indien nodig wordt er medicatie voorgeschreven
 • Eros Clitoral Therapy Device: dit technische snufje helpt de bloedtoevoer naar je clitoris op gang te brengen. Het is een apparaat die vrouwen zelf thuis kunnen gebruiken
 • Een gezonde leefstijl: eet gezond, vermijdt schadelijke producten als alcohol en nicotine en beweeg genoeg. Dat alles kan bijdragen aan een verhoogd libido
 • De slaapkamer: haal alles uit je slaapkamer dat kan afleiden. Televisies of fitnessapparaten kan je het beste niet in je slaapkamer zetten
 • Qualitiy time: zorg ervoor dat je genoeg tijd met je partner doorbrengt, en blijf geduldig. Druk leggen op presteren werkt averechts

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Omnia Education, Emotionalbrain.nl, Zininseks.nl, Minddisorders.com, Sexhealthmatters.org, Hystersisters.com

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd