Een TIA, herken de symptomen

Algemeen 13 december 2016 46 Reacties
Een TIA, herken de symptomen

Er zijn een paar symptomen die wijzen op een TIA, een beroerte van voorbijgaande aard. Plotseling een scheve mond hebben bijvoorbeeld, of dubbel zien.

Een TIA (Transient Ischaemic Attack) is een beroerte van voorbijgaande aard. De bloedvoorziening naar een deel van de hersenen is bij een TIA tijdelijk gestokt. Het gevolg is: problemen met de spraak of verlammingsverschijnselen in het gezicht of de ledematen. Een TIA duurt maximaal 24 uur. Houden de symptomen langer aan, dan is sprake van een beroerte of CVA. Omdat bij de TIA de verschijnselen weer verdwijnen, verzuimen veel mensen om naar de dokter te gaan. Dat is gevaarlijk, want zonder behandeling krijgt één op de drie mensen binnen vijf jaar na een TIA een beroerte.

Hoe herken je een TIA?

Bij een TIA ontstaan plotseling uitvalsverschijnselen, doordat een deel van de hersenen niet goed functioneert. Deze verschijnselen duren meestal maar een paar minuten, en meestal niet langer dan twintig minuten. Als ze langer dan 24 uur aanhouden, is er sprake van een beroerte of CVA (zie woordenlijst onderaan dit artikel).

De bekendste symptomen van een TIA:

 • Het zicht aan één oog is plotseling wazig
 • Het gezichtsveld valt aan één kant plotseling weg
 • Je mond trekt ineens scheef
 • Praten met dubbele tong, niet meer op de juiste woorden kunnen komen of wartaal uitspreken
 • Geen kracht of gevoel meer hebben in een arm, of ook aan een been aan dezelfde kant van je lichaam.

Bel bij één of meer van deze verschijnselen altijd direct 112 en wacht niet tot de klachten vanzelf overgaan.

Risicogroepen

Mensen boven de 65 lopen het meeste risico. Je verhoogt de kans op een TIA onder meer als je rookt, als je veel alcohol drinkt, diabetes hebt, last hebt van hoge bloeddruk of te kampen hebt met overgewicht. Ook jongere mensen kunnen een TIA krijgen, bijvoorbeeld als een bloedvat is ontstoken of als er een scheurtje ontstaat in de binnenwand van de bloedvaten.

Verschil tussen TIA met migraine

De verschijnselen die gepaard gaan met een TIA lijken op die van een aanval van migraine. Maar er zijn een paar grote verschillen:

 • Een TIA begint en eindigt plotseling, migraine kondigt zich aan door hoofdpijn
 • Bij een TIA komt hoofdpijn zelden voor
 • Bij migraine is vaak sprake van tintelingen in handen en voeten en misselijkheid. Bij Een TIA zie je deze symptomen vrijwel nooit.

CVA, TIA en beroerte

 • TIA = Transient Ischaemic Attack. voorbijgaande beroerte
 • Beroerte = Verzamelnaaam voor herseninfarct en hersenbloeding
 • CVA = Cerebro Vasculair Accident, betekent hetzelfde als beroerte
 • Herseninfarct = Beschadiging van de hersenen door een blijvende afsluiting van een slagader
 • Hersenbloeding = Door een scheurtje in de wand van een slagader stroomt er te weinig bloed naar een deel van de hersenen

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Medisch A-Z, Hartstichting

46 Reacties

 • Yara schreef:

  Hallo,
  eind 2004 en begin 2005 heb ik 2 maal een CVA gehad.
  Ben 1 1/2 uur buiten bewustzijn geweest, had rechtszijdig uitval in armen en benen en had rechts gezichtsuitval. Na ongeveer 2 uur trok dit weg.
  Zoals u het beschrijft zou het een tia geweest zijn, maar later bleek dat ik wel degelijk hersenbeschadiging had opgelopen (NAH).
  Zelfs zo, dat ik volledig arbeidsongeschikt benverklaard.
  NAH wordt vaak miskent, maar is net zo goed een beperking als gevolg van een CVA.. Alleen is het vaak minder zichtbaar!!
  En zo ver ik weet is het een CVA als er BLIJVENDE schade is opgetreden.
  Vriendelijke groeten, Helga Bruggink.

 • klaas schreef:

  Heb binnen 5 dagen een tia gehad.
  De eerste was een klien beetje schevend en vandaag dubbel ,zeker 5 minuten.
  Wat moet ik nu doen? ben erg bang, mijn vrouw(geen bezit) is twee jaar aan een herseninfarkt overleden.
  ik heb nu problemen met het zien van de leters op het toetsenbord

 • Redactie dokterdokter schreef:

  Beste Klaas,

  Ga met dit soort verschijnselen onmiddelijk naar de huisarts. Meestal zal de huisarts u op korte termijn doorverwijzen naar de neuroloog. De neuroloog zal naar uw verhaal luisteren, u vragen stellen en u neurologisch onderzoeken. Daarna zal hij onderzoeken afspreken om alle risicofactoren voor een TIA in kaart te brengen.

  Met vriendelijke groet,

  Redactie dokterdokter.nl

 • M schreef:

  Hallo, ik werd vanmorgen wakker en kon 15 minuten lang bijna niet praten, wist wel precies wat ik wilde zeggen maar kon het niet. Sommige woorden wel. Ik had ook een ‘doof’ gevoel in mijn wang. Daarna was het over, kreeg wat steken links in mijn hoofd. Een uur later was het helemaal over. Nu enkel als ik voorover ga hangen een soort van druk achter mijn oog.
  Ik dacht zelf aan migraine, de huisarts ook n.a.v. een paar testjes (neus aanraken met ogen dicht, in de ogen kijken etc.) Ik kreeg meteen medicijnen mee voor als het nog een keer voorkomt (die ik gezien de bijwerkingen in de bijsluiter niet van plan ben te gebruiken.)
  Maar hoe weet je nou zeker of dit migraine was en geen Tia? Puur door de hoofdpijn die even optrad? Vind het toch best een beetje angstig eerlijk gezegd. Was ook beetje verbaasd door de medicijnen. Deze mag je overigens bij een tia juist niet gebruiken…alleen dat vind ik al eng.

 • meisje schreef:

  Hallo ik ben 24 jaar!
  En nou had ik vanavond terwijl ik naar me man keek een raar iets, ik zag iets voor mijn zicht een vlekje en het bewoog en was niet doorzichtig.
  nu heb ik dit wel eens eerder gehad, maar na vanavond schrok ik best wel, moet ik hier wat mee???
  Groetjes meisje.

 • Inet schreef:

  Vorig jaar in augustus werd vastgesteld dat ik 2x een tia heb gehad. Een in het rechter gedeelte van de hersenen en een in de hersenstam. Van een van de twee heb ik niets gemerkt. Op een zondagmiddag wilde ik inloggen op een site waar ik regelmatig op kijk en wist niet wat ik met de eerste pagina (gebruikersnaam en wachtwoord) moest doen. Het was alsof ik die pagina voor het eerst zag. Na een paar minuten wist ik het weer. Een paar uur later wilde ik een video bekijken die ik had opgenomen. Ik pakte wel de afstandsbediening maar wist vervolgens niet wat ik er mee moest doen. Daarna was er nog iets met een apparaat wat ik niet thuis kon brengen en de volgende ochtend moest ik een collega bellen en wist niet meer hoe de telefoon werkte. Twee dagen later ben ik naar de huisarts gegaan en doorgestuurd naar de neuroloog die dus na een aantal onderzoeken de twee tia’s vaststelde. Ik lees steeds over verlammingen en niet kunnen spreken, dat heb ik dus (gelukkig) niet gehad!! Ik slik nu Persantin Retard 150 en tot nu toe gaat het goed met mij, maar als ik erover nadenk vind ik het wel een beetje eng. Dat zo iets zomaar ineens komt zonder voorafgaande waarschuwing.

 • Helena1975 schreef:

  Ik (vrouw, 35 jaar) heb 15 maart een black-out gehad op mijn werk, althans zo noemen mijn collega’s het. Het begon met afasie (niet meer uit mijn woorden komen) en dat ging toen door in wazig zien met 1 oog. Ik raakte in paniek, want dacht gelijk aan een TIA. Op de MRI-scan die vorige week is gemaakt was echter niets te zien. Deze was “vlekkeloos” aldus de neuroloog. De neuroloog denkt aan “oog migraine”. Zelf twijfel ik aan deze diagnose, want ik heb geen moment hoofdpijn gehad of een aura gezien o.i.d. Ik heb diverse risicofactoren voor een TIA: hoge bloeddruk, hoog cholesterol, jarenlang gebruik van anticonceptiepil en 30 kg overgewicht. Kan het stiekem toch geen TIA zijn geweest? 1 voordeel: ik ben acuut gezond gaan leven. De schrik zit er goed in.

 • Monique schreef:

  Beste…
  Ik ben na een stoeipartij met mijn dochter met mijn hoofd onderste boven terecht gekomen waardoor ik een enorme druk in mijn hoofd kreeg was alsof mijn hoofd ging ontploffen. De volg dag hoofdpijn. Draagbaar maar toen ik de volg dag ging werken kreeg ik zo erge hoofdpijn dat ik echt naar huis moest. Ik kon de zon niet verdragen en ook geen stemmen horen. Wilde zelf niet meer praten op een moment alsof ik er moeite voor moest doen. Volgens mijn collega’s stonden mijn ogen ook niet echt helder. Ik naar huis en naar bed gegaan en mijn ouders zijn nu beetje ongerust heb nl nog lichte hoofdpijn. Wat is het voor mij. Ria of gewoon migraine iets wat ik nog nooit heb meegemaakt
  Gr. Monique

 • charlot schreef:

  Ik heb het afgelopen jaar tig TIA’s gehad (oorzaak: ontsteking in mijn hart) en ben DUS zeer vaak in het weekend op de eerste hulp geweest in De Gelderse Vallei. Daar zou uw info erg nuttig zijn. De policy is daar van dag tot dag verschillend, maar in de meeste gevallen mag je eerst 3 uur wachten in de huisartsenpost. Die zeggen vervolgens, het zal wel migraine zijn, maar voor de zekerheid (4 uur later) mag je dan bij de gratie gods naar de eerste hulp, waar ze constateren dat mijn hartritme ook heel gek is en dan weten ze het helemaal niet meer. Het is dus migraine en dan krijg ik van de neuroloog medicijnen tegen de migraine mee, die – zo staat met grote letters op de bijsluiter – beslist niet gebruikt mogen worden als er sprake is van TIA’s of CVA. Maakt niet uit of je als patient duidelijk zegt dat ze de gegevens van een eerdere scan, waaruit een cva blijkt, toch tot hun beschikking hebben. Maakt niet uit of de patient duidelijk zegt géén hoofdpijn te hebben en al 60 jaar migraine-vrij is. Op de eerste hulp in een Frans ziekenhuis werd dezelfde fout gemaakt. Erger is nog dat zelfs Neurologie (TIA-poli) Nieuwegein constateerde dat ‘ze niks konden vinden’en het niet nodig vonden om mij ‘dus’ door te sturen naar de cardioloog.
  Het heeft van juni tot half oktober geduurd, voordat een inval-cardiologe eindelijk de conclusie trok dat er sprake zou kunnen zijn van endocarditis. (Toen had ik al zker 15 Tia’s gehad.) Twee dagen later werd ik op het nippertje geopereerd aan weer zwaar lekkende hartklep + inderdaad endocarditis.

 • Edith schreef:

  Hoe kan je het verschil herkennen tussen een TIA en een migraine zonder hoofdpijn en misslijkheid, maar waarbij wel gedeeltelijk aan 1 oog het gezichtsveld wegvalt nadat er fel licht is gezien en er tintelingen zijn in handen en voeten?

 • Tanja schreef:

  Ik ben in augustus plotseling niet goed geworden op een verjaardag. Het begon met flitsen in mijn rechteroog net alsof ik te lang in de zon had gekeken en later zag ik de hele rechterkant van mijn gezichtsveld niet meer. Daarna werd ik heel licht in mijn hoofd en ben ik een paar seconde weg geweest. Er was een behoorlijke paniek daar op die verjaardag dus is de ambulance gebeld. Ik had een enorme bloeddruk, maar de conclusie was dat ik hyperventilatie had. Nu heb ik gisteren weer hetzelfde gehad. Maar ik twijfel aan hyperventilatie. Zou ik een tia kunnen hebben?

 • sil schreef:

  Ik heb dat de laatste tijd ook dikwijls. Net zat ik op de laptop, en zag alles in een punt naar beneden en dubbel. Ook een raar gevoel in mijn hoofd. Soms heb ik ook dat ik een felle plek op mijn pupil zie, net alsof je recht in een felle lamp hebt gekeken. Ik word er gewoon bang van! Durf haast niet alleen weg te gaan, bang dat ik het in de auto krijg of zo. Wat kan dat toch zijn?

 • jeanet schreef:

  ik heb in 1 week tijd problemen gehad met de ogen de 1e keer aan mijn rechteroog daar was ik een stuk zicht kwijt het woord winkeldief kon ik alleen maar winkel lezen en dief niet de 2e keer waren het allebei de ogen net of je hokjes en golfjes zag heel apart naar de huisarts geweest en zijn diagnose was migraine daar twijfel ik aan want ik had geen knallende koppijn ik ben hier toch niet gerust op wat moet ik doen?

  • Anoniem schreef:

   Beste j,

   Wat jij beschrijft heb ik jaren geleden ook gehad. Later bleek ik MS te hebben. In mijn geval was het waarschijnlijk een ontsteking van de oogzenuw, iets waardoor MS zich vaak manifesteert in de beginfase.
   M vr gr jacques dorenbos

 • AK schreef:

  Migraine met aura begint met lichtflitsen/blinde plek in beeld. Dat kan best een tijd duren voordat de hoofdpijn komt. Soms komt die helemaal niet. Je kunt dan ook spraakgebrek krijgen; dat je wel weet wat je wilt zeggen, maar dat er iets heel anders uit komt. Wat hier staat in dit artikel klopt niet: dat migraine zich altijd aankondigt met hoofdpijn. In mijn ervaring krijg je dus EERsT die rare verschijnselen en soms pas na een half uur hoofdpijn. Daarom vind ik het ook altijd n beangstigende ervaring, omdat je nooit zeker weet of t migraine of wat anders is. Hyperventilatie is het iig NIET! Hooguit kreeg u dat omdat u zo schrok van de verschijnselen dat u meteen paniek kreeg. Daar ga je dan inderdaad van hyperventileren.

 • Chantal schreef:

  Hallo,
  Ik ben Chantal en ik zit met een iets op mijn maag. Mijn vader sprakZaterdag 3 maar wartaal uit, kon niet eens meer het woord sok zeggen en liet zo een sigaret uit zijn hand vallen en kon het niet vast pakken als mij moeder het terug gaf. Hij was ook afwezig keek voor zicht uit en maar toen wilde hij wat drinken pakte hij de asbak inplaats van het glas. Wat nu? Ik ben erg bang dit nu al voor de tweede keer dat dit gebeurt. Een bzorgte dochter Chantal

 • madremars schreef:

  mijn man had onder het auto rijden ineens dat zijn ogen scheel schoten hij schrok zich rot. Hij deed zijn bril op maar dat gaf nie veel verschil.
  Wie herkent dit

  • Paul schreef:

   Dit herken ik. Twee jaar geleden, ook tijdens autorijden en zonder aankondiging. Keek met het rechteroog in de linker buitenspiegel en met het linkeroog op de zitting van de bijrijdersstoel. Direct gestopt. Na 5 seconden alles weer normaal. Geen na verschijnselen. Wel werd er tijdens die 5 seconden hard aan m’n oogspieren getrokken.

 • jays schreef:

  Vanmiddag is mij iets heel rara overkomen, ik zit in de kamer en van het ene op het andere moment zie ik heel wazig aan beide ogen, volgens mijn man werd ik spierwit. Na enige tijd herstelde het. Het begon met een raar licht gevoel achter in mijn hoofd en toen nam mijn zicht af. Ik ben behoorlijk gebruiken omdat mijn vader bekend is met een hersenbloeding en een aantal tia’s. Moet ik mij zorgen maken en maandag contact opnemen met mijn huisarts. Ik weet wel dat dit geen migraine was want dat voelt heel anders en begint bij mij altijd op dezelfde manier.

 • Noor schreef:

  Graag wil ik even reageren op het kopje ‘verschil tussen een migraine aanval en een TIA”.

  Een migraine aanval hoeft zich absoluut niet aan te kondigen met hoofdpijn. Vaak krijg ik een aura, zonder enige hoofdpijn vooraf. Wél is het zo dat ik spraak uitval heb. Ook gaat het motorisch niet altijd zoals zou moeten!

 • Corwin schreef:

  allen bij mijn oog is het tijdelijk aan een kant wazig heb verder nikslast van symtomen

 • bas schreef:

  gisteren wakker geworden en kon me vingers niet meer bewegen(linkerhand)..drong eigenlijk pas door omdat me mobiel steeds op de grond viel…
  dacht dat ik erop had geslapen of zo..en maakte me eigenlijk verder gereed om naar het werk te gaan…
  werd eigenlijk niet beter..eerder slechter,
  en zag opeens in de spiegel dat me mondhoek naar beneden hing.
  ik ging dit aan me vrouw vertellen..die nog lag te slapen..maar de tekst kwam raar uit me mond..verstond zelf niet echt wat ik zei 🙂
  die belde meteen het ziekenhuis en na 10 minuten mocht ik mee met de ambulance..
  heb vandaag een mri gehad en over 2 dagen bespreek ik dat met de neuroloog.
  nu houden ze het op een tia.
  Ik ben trouwens een man van 41 jaar oud.
  de verschijnsel;en in het gezicht verdwenen trouwens al naar 5 minuten of zo,het niet bewegen van de vingers(linkerhand) duurde wel 2 uur denk ik..
  vandaag(een dag later dus) liet ik nog wel van alles uit me linkerhand vallen..alsof ik niet doorheb dat ik daar iets vassthoud ?
  kan wel alles wqeer goed bewegen,was sosms een beetje wankelig vandaag.
  pfff..dscht toch echt dat dit oudere mensen gebeurde.
  ben benieuwd wat me allemaal te wachten staat nu.

 • Suzan schreef:

  Graag stel ik een vraag aan de redactie van dokterdokter.nl

  Kan een Tia ook een lichaam in zijn geheel tijdelijk (±15 min.) verlammen? Ofwel, beide armen en benen kunnen niet meer goed gebruikt worden. Staan en normaal bewegen lukt niet meer. Beide mondhoeken (i.p.v. één) trekken naar beneden. De spraak is moeizaam, met dubbele tong. Het denken en herinneren gaat zeer traag. Geen tintelingen, hoofdpijn of duizeligheid. Even daarvoor is de persoon wakker geworden met een angstig naar gevoel en het bijna zwart worden voor de ogen (gevoel van wegvallen). Later merken dat het lopen en bewegen raar gaat, waarop de persoon op de grond viel en voor 15 min. niet meer kon lopen. De arts zegt: hyperventilatie. Er zijn nu geen klachten meer.
  Eerder is het lichaam een keer van top tot teen geheel gevoelloos geweest.
  Ik hoor het bijzonder graag of deze symptomen inderdaad door hyperventilatie kunnen ontstaan.

 • joey schreef:

  Beste mensen ik was vanmiddag aan het werken met me vader ik kwam thuis we gingen even koffie drinken hij ging eventjes zoals gewoonlijk beetje sleutelen aan stuk gereedschap vervolgens hoor ik hem zeggen kut mijn veer is weg maar heel brabbelig met dubbele tong en liep kwijl uit zijn mond dus mijn vriendin en ik zeggen tegen mijn vader gaat het Wel? Hij zegt niks aan de hand heel erg met dubbele tong ik moest 2 keer vragen wat hij zei precies ik zeg tegen hem ga even zitten op de bank hij ging zitten en 3 min later ging het wel weer ze mond hing niet scheef maar hij haat het om Naar het ziekenhuis te gaan maar hij is snoeihard altijd ik ging ook een keer met hem hout hakken sloeg hij ze knie door bijna die hing aan 2 pezen nog en wilde alsnog niet naar het ziekenhuis.. ik maak me erg zorgen nu nog maar hij zat na 5 min gewoon weer normaal te praten tegen me en zit nu met hem op de bank heb hem hele avond in de gaten gehouden en vroeg of hij wazig zag enzo maar hij zegt zelf als ik weet dat het niet goed zit ga ik wel naar dokter toe maar ik maak me best zorgen om hem hij heeft wel gewoon 2 biertjes gedronken nog en heb meerdere malen gevraagd aan hem hoe het gaat hij zegt voel me gewoon normaal zoals altijd hij zegt nu ook dat hij bezig was en dat hij daarom zo raar praten omdat hij gefocust was maar ik ken mijn vader natuurlijk maar heb dit nog nooit meegemaakt bij hem nogmaals hij zegt dat er niks aan de hand was maar ik maak me wel zorgen mijn moeder is ook ziek en wil niet dat ik straks alles moet runnen in me ééntje wil niet nog meer dierbaren verliezen groetjes

 • cindy schreef:

  Zou wel fijn zijn als er überhaupt iemand reageert op de vragen….jezus

 • Daphne schreef:

  Hallo mensen,

  Ik zit met een probleem en bij de huisartsen post konden ze me niet helpen of gerust stellen. Ik ben overgens 18 jaar en het volgende probleem is zo:
  – afgelopen maand heb ik 2 keer een aanval gehad waardoor mijn zicht verdween (werd steeds zwakker) en waardoor ik geen controle meer had over mijn lichaam.
  – Afgelopen zaterdag ( 5 dagen geleden) Voelde ik weer zo’n aanval opkomen, maar dit keer werd het niet helemaal zwart voor me ogen. Maar het zat dus net aan het randje. Mijn zicht is zwart wat heletijd weg beweegt. Dit heb ik nu al 5 dagen lang en ik vraag me nu wel af wat het is en of het nog weg gaat? Het is niet minder geworden

  Symphtonen:
  -constant wegvallen ( gevoel)
  – Zwart zien
  – af en toe hoofdpijn op de dag
  – druk op mijn voorhoofd
  – alles voelt draaierig en zie wazig

  symphtonen van de aanval:
  – stuiptrekkingen
  -shaken
  – zwart zien
  – pupillen die groot zijn
  – zelf bezering

  Hier bij moet ik ook zeggen dat ik gewoon goed heb gegeten en me slaap ritme ook oke is. Is er iemand die weet wat het is en wat ik ermee aan moet?

  Groeten

 • Frans schreef:

  Hallo, ‘K heb een Aorta hartklep-prothese, en gebruik hierom dus antistolling/ bloedverdunning.
  VRAAG: Herkend iemand dit:
  Heb een keer of 4 een extreem rot gevoel in m’n hoofd gehad:
  Het lijkt op zo’n moment alsof er ‘vloeistof’ in m’n hoofd, heel snel van boven naar beneden zakt. De gedachte die dan opkomt is dat je elk moment dood – of bewusteloos gaat neer vallen. (Huisarts, Cardioloog en Neuroloog komen er niet uit.)
  Herkent iemand dit?
  Laats weer zo’n extreem rotgevoel, waarna ik meteen m’n INR waarde heb gemeten, die te laag bleek te zijn nl. 1,9 (bij streefgebied 2,5-3,5)
  ZOU DIT EEN ‘BIJNA-TIA’ GEWEEST KUNNEN ZIJN?
  Is er iemand die dit herkend en misschien later echt een tia of beroerte kreeg?

  Heb ook wel ’s een paar keer ± 5 minuten OOGUITVAL gehad aan m’n linkeroog, waarbij de vraag over bleef of het een OOGTIA was, OOGMIGRAINE of HYPERVENTLATIE. (Na onderzoek niet duidelijk geworden) Soms ook dubbel zien, gedurende ± 5 minuten

 • de Graag schreef:

  Herken een tia, je leest er veel reclame over, Ik herkende de tia bij mijn moeder, gelijk naar het olvg, niets te zien op de scanner, maar spraak verwarring en een bloeddruk van 200, de spraak verwarring herstelde, moeder mag naar huis………… nee antwoorde ik, u moet de oorzaak proberen te vinden, het is al de 2e keer deze week. Huisartsen herkennen geen Tia internisten herkennen geen tia. om een lang verhaal korter te maken, mijn moeder bleef in het ziekenhuis, de volgende dag onderzochten ze niets. smiddags kreeg ze een zware hersenbloeding. 30 minuten later is ze overleden. Oftewel internisten en doktoren zijn klootzakken

  • Anoniem schreef:

   Mijn moeder heeft ziekte van meniere.gaat gepaard met duizelingen evenwichtsstoornis. Nu Viel Mijn Moeder GISTER Zomaar op de grond zonder enige waarschuwing vooraf.ze weet zelf niet wat er gebeurde. Ze stond daarna weer gelijk op en 5 minuten daarna gebeurde het weer.weet iemand of deze symptomenen bij meniere horen.ze voelde haar daarvoor niet ziek alleen ze heeft wel een stressvol jaar gehad en mijn moeder is van nature erg druk en gespannen.

 • Tinus schreef:

  Wat heeft vragen voor zin als niemand het antwoord weet? Geeft?
  Over en sluiten!

 • henry schreef:

  Heb de laatste tijd veel pijn in mijn nek en deze pijn straalt uit naar mijn hoofd.
  Dit gaat gepaard met “zeer” lichte druk pijn op de borst. (net of iemand licht op mijn borst drukt) Mijn conditie is gewoon goed voor mijn leeftijd (46 jaar)
  Ik ben nog niet naar de dokter geweest, want het gaat steeds weer weg.
  Heeft iemand een idee wat dit kan zijn, want ik maak me toch enigszins ongerust.

 • Annie schreef:

  Hallo,
  Annie is mijn naam en ik ben 16 jaar, nou denk ik niet dat ik een tia heb. Maar migraine is een mogelijkheid. Heb al heel lange tijd last van mijn nekwervels, schouders en onderrug, vaak ook last van duizeligheid en vlekjes in mijn gezichtsveld, mijn handen en voeten tintelen soms ook. Het is gewoon erg vervelend en ik ben er eigenlijk al aan gewend. Maar het zou erg fijn zijn als iemand mij zou kunnen vertellen wat er is. (Mijn huisarts is een goeie huisarts, maar mij naar de fysio sturen helpt maar een paar uur)

  Alvast bedankt.
  Groetjes Annie.

 • Meisje 15 schreef:

  Beste allemaal,
  Ik heb een klein probleempje, of nouja meer een vraag. Een jaar geleden kreeg ik een aanval, uit het niets. Mijn been en arm voelde zwaar en ik kon niets meer normaal vasthouden, ik zat op school en mijn pen is toen tig keer uit mijn handen gevallen. Na de eerste les verdween het zware gevoel in mijn arm en been (rechterkant trouwens) maar mijn gezichtsveld ook rechts verdween. Ben me toen ziek gaan melden, maar kon niet uit mijn woorden komen terwijl ik mijn verhaal in mijn hoofd al klaar had. en na 20 minuten kwam mijn moeder me ophalen. Niet misselijk maar in de auto uit het niets overgegeven. Thuis aangekomen heel moe en gelijk in slaap gevallen. De hele dag geslapen en nog een paar keer overgegeven, geen hoofdpijn. Dat kwam pas toen ik me weer wat beter voelde. Die avond alles uitgelegd aan mijn moeder en de volgende dag gelijk naar de dokter. Die zei dat het een tia kon zijn en verwees ons dus naar het Sofia kinderziekenhuis. Daar allemaal onderzoekjes gedaan wat wees op migraine. Wij opgelucht naar huis. Twee maanden later gebeurde het weer. Hetzelfde maar dan aan de linker kant. Weer naar de dokter (een andere dit keer, want mijn vaste dokter was op vakantie) die zei dat het hyperventilatie was. Wat mij erg raar leek aangezien ik vakantie had en nog in mijn bed lag en me nergens druk om had gemaakt. Afijn weer naar huis. Een tijde gebeurde er niets, maar in de meivakantie kreeg ik weer een aanval. Weer relaxed bij de manicure in een ander land. Ik kreeg het opeens heel erg warm. Gevraagd of ik even naar het toilet mocht, maar ik kreeg een boos gezicht terug wat op ren nee bleek te wijzen. Mijn blikveld werd langzaam kleiner, en ik viel flauw. Na een paar minuten weer bijgekomen en met mijn meder naar huis gegaan. Thuis aangekomen weer spugen en een klein beetje hoofdpijn. Hierna njet meer naar de dokter gegaan gewoonweg geen tijd voor gehad en al vaker een onduidelijke diagnose gekregen en daar geen zin in had. Sindsdien heb ik het nog 1 keer gehad tijdens diezelfde vakantie terwijl ik op de bank tv zat te kijken. Ik sluit voor mijzelf de hyperventilatie uit, omdat ik alle keren relaxed was en ik nooit hyperventilatie aanvallen heb gehad. Migraine en tia baren mij echter wel zorgen, herkent iemand deze symptomen, Plz help mij als jij wel duidelijkheid hebt. Ik begin me zorgen te maken, en begin ook aan hersentumoren te denken, ik ben pas 15. Het zit me niet zo fijn, en als je weet wat dit zou kunnen zijn vertel het me. Alvast bedankt. 15 jarig meisje

  • Beau schreef:

   Ik herken dit ook niet als hyperventilatie. Als ik jou was zou ik blijven aandringen op verder onderzoek in het zh. Scans en ecg’s desnoods. En laat je bloed prikken op vitamines en mineralen om eventuele tekorten aan te tonen. Bloeddruk meten enz. Sterkte.

 • Louis schreef:

  Hallo ik kreeg plotseling hevige hoofdpijn, leek wel of ik met mijn hoofd tussen een bankschroef zat.zag ook even helemaal niets en daarna een min of 5 wazig. Schijnt dat ik 5 a 10 min met mijn handen tegen mijn slaap aangedrukt te hebben vanwege de hevige pijn en reageerde op niemand (hoorde het niet ) dag erna veel geslapen en ben nu nog wel moe. Wat zou dit kunnen zijn ? Het zijn niet de sint omen van een tia.

 • cobie schreef:

  ik heb voor een paar jaar terug door dat ik zo moe was even op de bank gelegen, toen ik lag kreeg ik een scheve mond en links voelde ik niks meer, en kon heel slecht praten.
  nu ben ik naar de neuroloog geweest er zijn foto’s gemaakt maar ze konden niks zien.
  vanaf die dag kan ik niet meer tegen drukte ,kan niet veel onthouden meer en weet soms niet meer waar ik ben als ik onderweg ben, de artsen op de eerste hulp zij dat het hyperventilatie was zou dat kunnen vind het heel raar.
  nu eindelijk krijg ik testen om tekijken wat er aan de hand is maar zou toch graag willen weten of ik dan toch een tia gehad heb. graag wacht ik op antwoord.
  cobie

 • A.Trouwborst schreef:

  Ik heb de laatste weken 2 x een tia gehad bij deze tia’s valt het gevoel in mijn rechter voet geheel weg!.Ik heb steeds pijn in mijn rechter bovenbeen!.Als ik ga lopen ook!.De uitval van de voet was gelukkig steeds van korte duur ongeveer 5 a 10 minuten!. Ik gebruik hiervoor al bloedverdunners en ben in het ziekenhuis onderzocht!.Maar ik blijf toch steeds last houden!.In totaal heb ik nu al 5 x een tia gehad!.Is hier iets aan te doen?.Mijn leeftijd is 74 jaar.

 • Vincent schreef:

  Afgelopen maandag het ik ’s nachts op het werk bij één oog wazig zien. Dit kwam geleidelijk op tot het hele oog wazig was. Alsof je onder water zwemt en naar boven kijkt waar het water beweegt. Gebeurde in 15 – 20 minuten. Verder geen verschijnselen. Als ik mijn oog dicht deed zag ik het niet.
  Het ging binnen 20 seconden opeens helemaal weer weg.
  Daarna niets meer aan de hand en ik voelde me ook weer goed.
  Volgende morgen naar de huisarts gegaan, deed het af als “storing in het oog” en mogelijk vermoeidheid omdat ik nachtdienst had, terwijl ik toch vermoed dat het vanuit de hersenen kwam… nou ja, ik ben ook geen arts, maar volgende keer bel ik toch maar 112.

 • Marjolein schreef:

  Hoi Vincent
  112 bellen is uitsluitend en alleen voor levensbedreigende situaties. Als je toch belt met de melding dat je wazig ziet, dan komt er echt geen ambulance.
  Sterkte ermee.

 • M schreef:

  Vincent, sorry ik had het artikel nog niet gelezen, nu wel. Ok 112 bellen mag dus in deze situatie.

 • Kris schreef:

  Ik heb de laatste 5 jaar rond januari, terug kerende hoofdpijn. Wat soms niet meer te verdragen is. Ik heb dit laten onderzoeken omdat het 2 jaar geleden zo erg was geworden dat ik 4 maanden lang niet meer goed heb kunnen zien, en de pijn ondraaglijk was. Gelukkig is dat weer langzaam helemaal goed gekomen, het zicht. Ik zag alles dubbel en kon geen meter van me af kijken. Na een MRI scan konden ik en de artsen zien dat ik aan 1 kant van me hersen geen aders meer heb lopen, dat het niet is zo als het hoort te zijn. Ik heb zelf nooit ergens last van gehad en heb me altijd gezond en sterk gevoeld, wat nou niet meer is. Ik geloof zelf dat ik een hersenbloeding heb gehad, maar de artsen kunnen niet met zekerheid zeggen of ik hiermee ben geboren of dat het recent is gebeurt. Wel weet ik dat ik nog nooit in me leven zoveel pijn heb gevoeld en dat in me hoofd, en dat bij de eerste hulp niet sireuz naar was gekeken. Zo hevig pijn had dat ik me zelf geen houding meer kon aanhouden en af entoe bijna een Black out kreeg. Mijn woorden schatting is sinds dien veel minder kom niet meer zo snel op de juiste woorden. Ben niet meer fit ondanks ik regelmatig sport heb ik ook veel last van me rug. Af entoe lijkt het net of ik te weinig zuurstof krijg in me hoofd. Ik ben een jonge vader van 35 jaar heb een dochter van 6. Ik ben 1.82 en weeg 60 kilo terwijl ik goed eet en meer woog. De artsen nemen het niet echt sireuz en zeggen dat het chronische hoofdpijn is of het kan door stress komen. Ik heb het altijd rond deze tijd van het jaar en ben niet gestrest en leid niet aan depressie. Ik word er wel steeds banger van aangezien dat ik een paar jonge mannen heb gekent met de zelfde symptomen. Die de pijn ook soms niet meer konden verdragen en die 112 of naar eerste hulp of ziekehuis mee zijn gegaan. Maar gewoon weer terug naar huis worden gestuurd met de mededeling van dat ze de pijn moeten uitzitten, pijnstillers en medicijnen voor hood pijn krijgen. Die later thuis zijn overleden door een hersenbloeding. De artsen en huisarts en neuroloog weten ook niet wat het is en wat ze ermee moeten. En hebben onderzoeken gedaan maar hebben geen echte diagnose. Ook voel ik me laatste tijden plots beroerd en bloed bij ontlasting. Wat ik allemaal eerder niet had. Ik probeer met sporten en probeer aan te komen. Maar takel steeds meer af. Herkend iemand dit en wat kan ik hier aan doen.

  Mvg,
  K Toelaram

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *