Een goed matras is een wijze investering

Stijf, rugklachten, een gevoelige nek of hoofdpijn na een nacht slapen? Wellicht heb je een matras dat niet bij je past. Dokterdokter geeft tips waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw matras.

Er zijn weinig dingen zo belangrijk voor je gezondheid als voldoende slaap. Een verstoorde nachtrust kan dan ook tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Achter slaapproblemen schuilen vaak psychische of medische redenen. Maar je matras kan ook wel eens de oorzaak zijn van die wallen onder je ogen.

Variatie
Een matras gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Ervaar je bij een minder oud matras al klachten als pijnlijke spieren en gewrichten, woelen, slapende armen en benen of de neiging je benen op te trekken? Dan is het aan te raden je matras te vervangen. Het lastige bij het aanschaffen van een goed matras, is dat er ten eerste zoveel keuze is. En dat het ten tweede per persoon verschilt wat voor matras het meest geschikt is. Gelukkig zijn er wel een aantal basisregels te noemen waar je rekening mee kunt houden.

Hard of zacht matras?
Experts zijn er over uit dat een stevig matras over het algemeen de beste optie is. In ieder geval stevig genoeg om de normale S-curve van de rug te ondersteunen en je gewicht goed te verdelen. Bij te weinig ondersteuning kan je schouder gaan doorhangen of je heup te ver doorzinken, met als gevolg dat je opstaat met pijn of stijfheid. Voor mensen boven de 80 kilo is het sowieso aan te raden extra aandacht te besteden aan de stevigheid van hun toekomstige matras. Ook voor mensen met rugklachten is een stevig matras aan te raden. Kun je hier niet mee uit de voeten, dan kan een topmatras eventueel uitkomst bieden. Daarmee wordt het stevige matras zachter, zonder iets aan ondersteuning te verliezen.

Testen
Wil je testen of een matras genoeg ondersteuning biedt, dan moet je de tijd nemen. Zon 15 à 20 minuten per matras. Probeer verschillende slaaphoudingen uit. Controleer ook het volgende: ga op je zij liggen. Wanneer je schouders en heupen in het matras zakken, of als je voelt dat je wervelkom geen ondersteuning krijgt, dan is het matras waarschijnlijk te zacht. Als je daarentegen pijn of ongemak voelt, is het matras waarschijnlijk te hard. Ondersteuning is belangrijk, maar als een matras niet lekker ligt, krijg je nog steeds geen goede nachtrust. Het is dus een kwestie van de juiste balans vinden.

Lengte en breedte
Het is voor de hand liggend, maar toch belangrijk om te noemen. Zorg ervoor dat handen en voeten ruimschoots binnenboord gehouden kunnen worden. Let er daarom op dat een matras minstens 20 tot 25 cm langer is dan je zelf bent. En kies je matras ook niet te smal. Vooral als je samen met je partner slaapt, is een breed matras een stuk comfortabeler en prettiger. Let er ook op dat de matras 20 tot 25 cm breder is dan je zelf bent.

Aanpassen aan contouren
Sommige mensen vinden matrassen van latex of traagschuim comfortabel liggen. Deze materialen reageren op de warmte en druk van je lichaam, waardoor ze zich aan de vormen van je lichaam aanpassen. Volgens fabrikanten worden hierdoor alle lichaamsdelen op de juiste manier ondersteund. Dit biedt echter niet voor iedereen slaapcomfort. Als je veel beweegt, kan het een nadeel zijn dat een matras je lichaamshouding onthoudt. Het duurt dan weer even voordat het matras zich aan je nieuwe slaappositie heeft aangepast. Voor mensen die veel zweten, zijn matrassen van latex af te raden. Door de hoge dichtheid van het materiaal latex, kan het matras niet optimaal ademen waardoor het warmer aan zal voelen.
Mensen met gevoelige gewrichten ten gevolge van artritis of andere aandoeningen, hebben juist weer wel baat bij matrassen die zich aan het lichaam aanpassen, omdat de tegendruk op het lichaam bij dergelijke matrassen minimaal is.

Prijs
Het is niet alleen het matras dat je ligcomfort bepaalt, maar ook de bodem van het matras. Een lattenbodem of boxspring als bodem kan veel verschil maken. Het is allemaal een kwestie van uitproberen. Over één ding zijn de Consumentenbond en slaapexperts het echter eens: een goed matras betekent niet automatisch dat er een duur prijskaartje aan hangt. Zo kwam bij de Consumentenbond bij een vergelijking van pocketveringmatrassen een matras van 100 euro beter uit de test dan een matras van 500 euro. Laat je dus niet te snel verleiden door marketingslogans en ga af op je eigen gevoel. Bij sommige fabrikanten kun je een matras 30 dagen testen. Zo weet je helemaal zeker of je de juiste keuze heb gemaakt.

Slaap zacht en stevig!Redactie: Ine Mulder


Bronnen: Consumentenbond, WebMD

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd