De ultieme hulpmiddelen bij stoppen met roken

Nicotinepleisters, acupunctuur, laserbehandelingen en nog véél meer: Dokterdokter zet de handigste middelen op een rij om te stoppen met roken. Door te stoppen met roken heb je naast nicotinepleisters natuurlijk ook veel doorzettingsvermogen nodig. Maar het is oh zo slim, want roken heeft enorme schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Lees daarom snel verder en kies jouw ultieme hulpmiddel om die sigaretten voorgoed weg te gooien.

Nicotinepleisters, -kauwgom, -tabletten en de e-sigaret

Nicotine is het meest verslavende onderdeel van een sigaret. Nicotine activeert namelijk een deel van de hersenen dat gevoelens van plezier opwekt; het zogenoemde ‘beloningspad’. Nicotine geeft je dus het goede gevoel dat je krijgt tijdens en na het roken van een sigaret. Stoppen met roken kan daarom makkelijker worden met nicotinevervangers; producten die het effect van nicotine nabootsen. Nicotinevervangers zijn er in vele soorten en maten.

Nicotinepleisters

De nicotinepleister vermindert het verlangen naar een sigaret doordat het een constante en gereguleerde dosis nicotine afgeeft. De nicotinepleister werkt 24 uur lang. De pleister is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Na een aantal weken kun je de dosering van de pleister langzaam afbouwen, tot je de pleister én de sigaret niet meer nodig hebt!

Nicotinekauwgom

Door te kauwen op een nicotinekauwgompje, komt er nicotine vrij. Deze nicotine zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken minder heftig zullen zijn. De kauwgompjes zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en smaken.

Nicotinetabletten

Je kunt nicotine ook innemen met tabletten. Er bestaan onder andere zuigtabletten, minitabletten en microtabletten. Ook deze tabletten zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes.

Lees hier meer over het gebruik van nicotinepleisters, -kauwgom en -tabletten.

E-sigaret

Een andere welbekende nicotinevervanger is de e-sigaret. Hoewel de oplossing ideaal lijkt, wordt dit middel door sommige instanties sterk afgeraden. Volgens hen gaan er namelijk veel misleidende of niet bewezen claims rond over de gezondheidseffecten van de e-sigaret. Ook is de e-sigaret nog niet lang genoeg op de markt om gedegen onderzoek te doen naar de nadelen van de e-sigaret. Daarbij komt dat er kankerverwekkende stoffen in zijn gevonden.

Andere instanties raden juist wel een e-sigaret aan, omdat het volgens hen stukken beter voor je gezondheid is dan een normale sigaret. De e-sigaret bevat namelijk niet het giftige verbrandingsproces van tabak. Het bevat helaas wel andere schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol en kankerverwekkende stoffen.

Acupunctuur: stoppen met roken op een natuurlijke manier

Acupunctuur is niet voor de mensen die op de harde feiten afgaan. Toch blijkt het vaak heel effectief. Door het plaatsen van naaldjes op de juiste plaats kunnen de volgende dingen gebeuren:

  • Je wilskracht om te stoppen met roken verhoogt
  • Je gaat de smaak van tabak als vies ervaren
  • Je ontwenningsverschijnselen nemen af

Vaak schrijft de acupuncturist naast de behandeling nog een of meerder homeopathische middelen voor. Drie behandelingen binnen twee weken zouden vaak al de truc moeten doen om jou te laten stoppen met roken.

Laserbehandeling: roken weg laten laseren

Laserbehandeling is een alternatief op acupunctuur. Het is erg succesvol gebleken en ook wetenschappelijk bewezen effectief te zijn. In plaats van naalden, wordt er bij lasertherapie gebruik gemaakt van pijnloze lasers.

De laser wordt op tientallen punten op je lichaam gericht, op welke plekken vervolgens endorfine vrijkomt door de lasers. Endorfinen zijn lichaamseigen stofjes die pijn verminderen en helpen bij het creëren van een geluksgevoel. Ze verminderen bijkomende stress van stoppen met roken en onderdrukken ontwenningsverschijnselen. Daarbij verminderen ze ook nog eens je trek in een sigaret!

Kortom: genoeg hulpmiddelen om je op weg te helpen bij het stoppen met roken. Ga ervoor!

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: RIVM.nl, Psychologytoday.com, Rookvrijookjij.nl, Ikwilstoppenmetroken.nu, Nationalezorggids.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd