De oorzaken van gehoorverlies en -beschadiging

Gehoorbeschadiging kan aangeboren zijn maar ontstaat vaak ook op latere leeftijd door lawaai, hoofdletsels en ziektes. De laatste jaren is het aantal mensen dat aan gehoorverlies lijdt sterk gestegen, met als voornaamste oorzaak te harde muziek. We spreken van slechthorendheid wanneer je aan je beste oor een gehoorverlies hebt van 20 tot 90 decibel. Bij gehoorverlies vanaf 90 dB ben je doof. Een normaal gesprek is ongeveer 60 decibel. Zowel externe als interne factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor verlies van het gehoor.

Tijdelijk en permanent gehoorverlies

Er zijn twee verschillende vormen van gehoorverlies: geleidings- en perceptief gehoorverlies. Geleidingsverlies is het gevolg van een probleem in het uitwendige gedeelte of in het middenoor. Bij dit type komen alle geluiden zachter aan bij het slakkenhuis. Daardoor worden geluiden minder goed waargenomen. In veel gevallen is een geleidingsverlies een tijdelijk gehoorverlies en kan door de arts behandeld worden.

Een perceptief gehoorverlies is het gevolg van een probleem in het binnenoor. De geluiden klinken dan niet alleen zachter, maar ook de duidelijkheid en helderheid van het geluid is anders. Dit gehoorverlies is niet te verbeteren of te verhelpen. Het enige hulpmiddel is een hoortoestel. Het is erg belangrijk om je op het gebied van je oren goed te laten informeren! Lees op Gezondheidsplein.nl meer over gehoorapparaten.

Lawaai

Gehoorschade door lawaai kwam vroeger voornamelijk voor bij volwassen met een luidruchtige werkomgeving. Nu zijn er jaarlijks ook duizenden jongeren die gehoorschade oplopen door te harde muziek. Dit wordt veroorzaakt door zowel het horen van te harde muziek in clubs als door een te hoog volume bij het muziek luisteren met oordopjes of koptelefoon. Veel mensen worden in hun beroep aan hoge geluidsniveaus blootgesteld, bijvoorbeeld door machines of motoren. Door blootstelling aan deze geluiden lopen mensen een verhoogd risico op permanente gehoorschade, die vaak eerder optreedt dan ouderdomsslechthorendheid.

Bij langdurige blootstelling aan geluid hoger dan 80 decibel is de kans op gehoorschade al behoorlijk groot. Een gemiddelde club produceert al ongeveer 110 decibel. Het dragen van oordoppen in clubs wordt gelukkig steeds normaler. Schade door blootstelling aan lawaai is niet omkeerbaar of te genezen.

Ziekte en letsel

Zware hoofdletsels kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken, wanneer de beentjes in het oor zijn beschadigd. Maar ook bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn. Dit effect stopt niet altijd wanneer de medicatie niet meer wordt genomen. Daarnaast zijn er ook enkele kinderziektes die kunnen leiden tot (tijdelijk) gehoorverlies, zoals waterpokken en de mazelen. Ook het plaatsen van buisjes bij een oorontsteking kan tot hoorschade leiden. Deze procedure wordt regelmatig toegepast bij kinderen waarvan de ontstekingen langdurig zijn of blijven terugkomen.

Bij een oorontsteking raakt het middenoor (achter het trommelvlies) ontstoken en loopt vol met vocht. Door een buisje in het trommelvlies te plaatsen, hoopt het vocht niet op in het middenoor en kan het weglopen door het buisje. Dit verhelpt meestal het tijdelijke gehoorverlies dat voorkomt bij ontsteking van het middenoor. Een trommelvliesbuisje blijft enkele maanden tot ongeveer een jaar zitten. Bij het plaatsen van een buisje wordt er een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt, hierdoor kan er een klein litteken op het trommelvlies achterblijven. Als er meerdere malen buisjes worden geplaatst, kan dit in enkele gevallen tot blijvende hoorschade leiden.

Verder zijn er nog enkele gehoorziektes zoals de ziekte van Ménière. Dat is een aandoening aan het binnenoor die draaierigheid, gehoorverlies en oorsuizen veroorzaakt. Daarnaast kun je last hebben van oorsuizingen, ook deze kunnen het gehoor aantasten. Een suizing is een hinderlijk geluid dat in veel vormen kan voorkomen. Bijvoorbeeld fluitend, suizend, hoog of laag, hard of zacht.

Ouderdom

Ouderdomsslechthorendheid is de meest voorkomende oorzaak van een verslechterd gehoor. De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Ouderdomsdoofheid treedt meestal op vanaf het vijftigste levensjaar, maar het kan ook al eerder beginnen.

Het is duidelijk dat gehoorverlies en gehoorschade veel verschillende oorzaken kunnen hebben. De ene is behandelbaar, de andere is permanent. Hoortoestellen zijn de laatste jaren enorm verbeterd en beïnvloeden vooral bij een hoog gehoorverlies de kwaliteit van leven positief.

Er zijn in Nederland ongeveer 1500 verschillende hoortoestellen in de omloop. Doordat er veel oorzaken zijn van gehoorverlies of -schade, is niet elk hoorapparaat geschikt voor elke type gehoorprobleem. Daarom is het belangrijk om verschillende gehoorapparaten te vergelijken en de juiste aan te schaffen.

Auteur: redactie van dokterdokter.nl

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd