De 10 meest voorkomende allergietriggers

Algemeen 16 maart 2015 22 Reacties
soorten allergie

Een allergie is een abnormale reactie van je immuunsysteem op ongevaarlijke omgevingsfactoren zoals pollen, huidschilfers van dieren, bepaalde voeding of latex. Bijna alles kan een allergische reactie ontlokken die varieert van mild en vervelend tot urgent en levensbedreigend. Hier zijn de 10 meest voorkomende soorten allergie.

Allergietrigger 1. Pollen

Polllenallergie behoort tot de meest voorkomende soorten allergie. Blootstelling aan stuifmeel van bomen, grassen en onkruid kan leiden tot hooikoorts of seizoensgebonden allergieën. Symptomen? Niezen, loopneus, verstopte neus en jeukende, tranende ogen. Je kunt het behandelen met anti-allergeenmiddelen die alleen de symptomen bestrijden of de oorzaak wegnemen met immunotherapie. Voorkom of verminder klachten van hooikoorts door binnen te blijven op winderige dagen als de pollendichtheid hoog is. Houd ramen op dat soort dagen gesloten.

Allergietrigger 2. Huidschilfers van dieren

Eiwitten die uitgescheiden worden door de talgklieren van een dierenhuid en tevens aanwezig zijn in dierenspeeksel, kunnen een allergische reactie ontlokken. Het kan twee jaar of langer duren voor de allergie zich ontwikkeld heeft en symptomen verdwijnen soms pas maanden nadat het contact met het dier verbroken is. Als jouw huisdier een allergie bij jou ontlokt, zorg dan in ieder geval dat je slaapkamer een huisdiervrije zone wordt en was het huisdier regelmatig. Een HEPA-filter en regelmatig stofzuigen kan ook helpen. Ook allergie-injecties kunnen een gunstige uitwerking hebben.

Allergietrigger 3. Huisstofmijt

De huisstofmijt is een voor het blote oog onzichtbaar klein spinnetje dat leeft van huidschilfers van mensen en dieren. Het spinnetje komt veel binnenshuis voor op stoffige plaatsen. Bij een allergie voor huisstofmijt wordt de allergische reactie vooral uitgelokt door deeltjes in de lucht afkomstig van de ontlasting van de huisstofmijt. Door je huis zo schoon mogelijk en stofvrij te houden verklein je de kans op een reactie op huisstofmijt.

Allergietrigger 4. Insectensteken

Een allergische reactie op een insectensteek kan bij mensen ernstig of zelfs levensbedreigend zijn. Symptomen omvatten een uitgebreide zwelling en roodheid van de steek of beet die meer dan een week kan aanhouden, misselijkheid, moeheid en lichte koorts. Het komt voor dat een insectensteek leidt tot een anafylactische reactie, met symptomen als ademhalingsproblemen, netelroos, zwelling van het gezicht, keel of mond, snelle hartslag, duizeligheid, of een scherpe daling van de bloeddruk. Als er sprake is van een ernstige allergie voor insectensteken kan de huisarts besluiten je epinefrine voor te schrijven voor noodsituaties. Dit medicijn moet met een injectie toegediend worden.

Allergietrigger  5. Schimmels

Schimmels produceren allergenen, irriterende stoffen, en in sommige gevallen, potentieel toxische stoffen. Inademen of het aanraken van schimmel of schimmelsporen kan allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Er zijn vele soorten van schimmels; de overeenkomst is dat ze allemaal vocht nodig hebben om te groeien. Je vindt schimmels in vochtige ruimtes zoals kelders en badkamers, evenals in gras of mulch (grof gehakt plantaardig materiaal dat dient om de bodem te bedekken). Vermijd activiteiten die symptomen uitlokken, zoals het harken van bladeren en ventileer vochtige gebieden in de woning.

Allergietrigger 6. Voeding

Melk, schelpdieren, kippenei en/of soja, pinda’s, noten, en tarwe behoren tot de meest voorkomende voedingsmiddelen die allergieën veroorzaken. Een allergische reactie treedt meestal binnen enkele minuten op na het consumeren van het schuldige voedsel. Symptomen kunnen ernstig zijn. Ze omvatten omvatten ademhalingsproblemen, huiduitslag, braken, diarree, en zwelling rond de mond. Vermijd voeding waar je allergisch voor bent in zijn geheel. Ben je er toch aan blootgesteld, dan kan in een levensbedreigende situatie een injectie epinefrine (adrenaline) nodig zijn.

Allergietrigger 7. Latex

Latex (natuurrubber) in handschoenen, condooms, en bepaalde medische hulpmiddelen kan leiden tot latexallergie. Klachten ontstaan binnen minuten tot een uur na contact. Symptomen zijn onder meer huiduitslag, irritatie van de ogen, loopneus, niezen, piepende ademhaling, en jeuk van de huid of neus. Allergische reacties kunnen variëren van roodheid van de huid en jeuk tot een anafylactische reactie, die ademhalingsproblemen, netelroos, en plotselinge gastro-intestinale problemen kan veroorzaken. Als je allergisch bent, moet je altijd een medisch paspoort of een medical alert penning bij je houden met daarop de vermelding dat je allergisch bent voor latex.

Allergietrigger 8. Medicijnen

Medicijnen zoals penicilline of aspirine kunnen een allergie veroorzaken. Symptomen variëren van mild tot levensbedreigend en kunnen netelroos, jeukende ogen, congestie en zwelling in de mond en keel omvatten. Het beste is om het medicijn volledig te vermijden, maar als je toch wordt blootgesteld kun je milde symptomen behandelen met antihistamine of steroïden. Voor ernstige allergische symptomen kan een epinefrine-injectie nodig zijn.

Allergietrigger 9. Parfum

Geurstoffen gevonden in producten zoals parfums, geurkaarsen, wasmiddel, en cosmetica kunnen milde tot ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Voor de meeste mensen verminderen de symptomen zodra de geur buiten bereik is. Voor sommigen kan herhaalde blootstelling leiden tot een toename van de symptomen die vaker voorkomen en langer duren. Er is enige discussie gaande over de vraag of de reactie op geurstoffen onder de noemer allergie valt of dat het gewoon een gevoelige reactie van je lichaam op een irriterende stof is.

Allergietrigger 10. Kakkerlakken

Jak! Kakkerlakken zijn niet alleen griezelig, een eiwit in hun uitwerpselen kan ook nog eens een hinderlijk allergeen zijn. Kakkerlakken laten zich niet gemakkelijk bestrijden dus als je kakkerlakken in huis hebt, kun het beste meteen contact opnemen met de ongediertebestrijdingdienst in je gemeente. Houd in ieder geval de keuken schoon en dicht alle gaten en kieren in de vloeren en ramen om te voorkomen dat ze (weer) je huis in kruipen.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Aandoeningen Dokterdokter.nl, WebMD

22 Reacties

 • Rode tomaat schreef:

  Ik ben ultiem allergisch voor pinda’s. Als ik ook maar een flintertje van een pinda binnenkrijg, wordt ik helemaal benauwd, zet mijn gezicht op en krijg ik een kleur als een tomaat. Ik heb al twee keer een anafylactische reactie gehad. Dat is heel angstaanjagend. Irritant is dat sommige producten gemaakt zijn in een fabriek waar ook noten verwerkt zijn. Meestal staat het op de verpakking, maar je vergeet ook wel eens te kijken. Dan bne ik weer de sjaak. Het preventief gebruik van een antihistaminicum helpt niet, dus ik moet soms noodmedicatie. Een allergie kan dus best veel invloed op je leven hebben.

  • Zonnetje schreef:

   Wat vervelend. Een pinda is alleen een peulvrucht, geen noot! Ik heb namelijk een notenallergie, maar kan prima pinda’s eten:)

 • Koukleum schreef:

  Bestaat er ook winterallergie?

 • Redactie Dokterdokter.nl schreef:

  Beste Koukleum,

  Winterallergie bestaat zeker. Het is een verzamelnaam wanneer je gevoelig bent voor stof, huismijt, pollen of schimmelsporen.
  Via onderstaande links kun je er meer over lezen:
  https://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/5689/snotterig-en-rode-ogen-verkoudheid-of-winterallergie
  https://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/5712/zo-bestrijd-je-winterallergie

  Hartelijke groet,

  Redactie Dokterdokter.nl

 • grootmoeder van_3 schreef:

  Ik heb sterke allergische reacties op bij voorbeeld diesel-uitstoot. Kwam ziek terug van een week Egypte en eveneens van een week Malta. Tijdens beide reisjes was de lucht vergeven van fijnstof uit bussen en motorboten. Ook het kappen van veel groen tussen mijn woning en een snelweg heeft mijn conditie aanmerkelijk verslechterd.

 • An schreef:

  Ook ik heb last van fijnstof
  Ook als ik met de auto over de snelweg Rij krijg ik allemaal aanvallen
  Wat is hieraan te doen
  Ik heb chronische holte ontsteking en astma
  Vr gr a

 • dennis schreef:

  Mijn zoon had elke keer hele opgezette ogen.
  Helemaal rood en tranen.
  Jaren hebben we gedacht aan hooikoorts.
  Is er mee bij de oogarts geweest.
  Nu zijn we er achter dat het door het visvoer voor aquariumvissen komt.
  Sinds zijn vrouw nu de vissen voert en hij er niet meer mee in aanraking komt nooit meer last gehad.

 • UWV-hufters schreef:

  tot 10e jaar ‘kinderastma’daarna nooit meer last gehad. 18e afgekeurd voor militaire dienst (bronchiale reactie op histamine). Meteen daarna allergietest via huisarts: 1) huisstofmijt 2) pollen 3) 2 soorten bladschimmels(!!). NB: voor kinderastma ooit in astmacentrum geweest en ieder jaar in de herfst in de bossen gevroed in de bij elkaar geveegde bladeren. En maar bricanyl slikken…..meten=weten. beter laat dan nooit. Maar volgens UWV nog steeds ao wegens ‘jeugdtrauma’. Inmiddels geen CARA-patient meer……

  • Huismijt4 schreef:

   In bed, lakens, dekens, matras komt het meeste huismijt voor. Die onzichtbare wezentjes zorgen bij sommigen voor allergie.
   Dus luie mensen die te lang blijven liggen in bed veroorzaken veelal zelf dat ze teveel van kwalijke stoffen binnen binnen krijgen veroorzaakt door de huismijt.
   Goed dat ze zichzelf hufter noemen en op kosten van de gemeenschap leven.

 • Giel schreef:

  Als kind zijnde kreeg ik hoofdpijn van pure chocola.
  Melkchocolade was over het algemeen geen probleem.
  15 Jaar geleden was er een periode in mijn leven dat ik bij de lunch een glas chocolademelk dronk.
  Ik kreeg last van pijnlijke huid, die werd heel erg rood, dat was heel irritant en op een rottige plek (scrotum)
  Na veel dokteren (huisarts , dermatoloog) ben ik er zelf achter gekomen dat het door de chocolade kwam.
  Nu heb ik er weer last van, terwijl ik nooit chocola eet.
  Kan het een allergie zijn en waarvoor?

 • Ella schreef:

  Ik reageer op chocolade met galbulten of migraine.
  Maar ook op v-tsin reageer ik met migraine.
  Heb het vermoeden dat mijn zogenaamde “flauwtes” ook een allergische reactie is. Ik voel me dan alsof ik flauw ga vallen. Afwisselend warm en koud. Intense vermoeidheid in spieren en last van spierslapte. Later ook zware hoofdpijn. Ik blijf er heel rustig onder. Wil niet in paniek raken.
  Is mijn vermoeden juist dat het gaat om een mogelijke allergische reactie?

 • Anne schreef:

  Ik heb tot mijn 16e nooit ergens last van gehad, ik kon nivea, dove allerlei creme’s op mijn gezicht smeren! niets aan de hand!
  Totdat ik voor de eerste keer een schoonheidssalon binnenstapte en een basisbehandeling als verjaardagscadeautje kreeg.. twee uur later was het verschrikkelijk! mijn gezicht was opgezwollen, brandrood, droog, schilferig, mijn ogen helemaal dik, branderig en droog als ik mijn ogen of mond iets wijder open wilde doen deed het heel erg pijn, net alsof mijn huid scheurde. Mijn vader was woest omdat het er echt niet meer uitzag.. Ik ben teruggegaan, toen heeft ze er een kalmeringsmasker opgedaan, het werd nog erger.. verschrikkelijk! Het ergste vond ik nog dat zij geen contact opnam hoe het ging.. want het zag er echt niet meer uit..
  Nu ben ik 20, al vier jaar verder.. al bij verschillende mensen dermatologisch, schoonheidsspecialistes met dermatologische achtergrond oid. ze wisten allemaal wat het was.. tot een paar uur later.. heel mijn gezicht zag er al weer niet meer uit! uiteindelijk maar weer naar dokter naar binnen gelopen, nog steeds onduidelijkheid.. heb ik twee maanden achter elkaar allergie pilletjes geslikt en is het wel minder. Dus probeerde ik weer voorzichtig een reiniging voor mijn gezicht te pakken, de volgende dag zag het er niet meer uit..
  Twee jaar terug in de zomer op vakantie liep ik met bevroren doperwten en bevroren krieltjes op mijn gezicht door de vakantie heen, in verwegistan naar de dokter gegaan, omdat het voelde alsof mijn gezicht in de fik stond.
  Vorig jaar naar Roemenie geweest, toen ik het vliegtuig uitstapte voelde ik direct aan mijn gezicht dat het al ging beginnen.., gelijk allergie medicijnen geslikt en werd het al minder.
  Weet iemand een creme waar echt NIETS in zit, niet te vet is, maar toch mijn gezicht wat voedt zodat ik wat minder droge huid heb?
  (en ja.. de bekende hormonenzalf ook al geprobeerd..)

  • Anoniem schreef:

   Ik herken t probleem en ook ik heb 2x bij schoonheidsspecialiste gezeten en zag er daarna ook verschrikkelijk uit in me gezicht..Heeft paar weken geduurd voor t weer er normaal uitzag.nooit meer. Ik gebruik tegenwoordig Decubal zit niks in en werkt goed te krijgen in de natuurwinkel en winkel de Tuinen.

  • Willy schreef:

   Probeer eens Dermolin

 • M schreef:

  Beste Ella,

  Ik herken je verhaal. Treden deze symptomen op direct na het eten? Flauwte kan te verklaren zijn door een dalende bloeddruk, ten gevolge van een anafylactische reactie. Ik heb zelf een kruidenallergie, ik weet dat ik de epipen moet gebruiken als mijn keel dichtknijpt.

  En Anne, ik kan je -na lang gezocht te hebben- eucerin en la roche posay aanraden. Beide te verkrijgen bij de apotheek of dermatoloog, vraag eerst een testertje voor de zekerheid. Ik gebruik tolariane (LRP) of atopi control face Cream (Eucerin). Werkt heel goed, mits je het iedere dag gebruikt. Ik mijd sowieso parabenen en parfum. Sterkte, ik weet hoe het voelt!

 • David schreef:

  Aanvulling op de latex, het heeft ook een kruisreactie met voedingsmiddelen, exotische vruchten bijvoorbeeld, dan kan er beter al een ambulance staan want eet bijvoorbeeld een klein stukje banaan of ananas en het is vrijwel zeker einde oefening
  En zo zijn er nog heel wat problemen zoals noten, pinda’s, smaakversterker E621 kunnen ernstige problemen met zich mee brengen (helaas reageer ik zeer heftig op E621 waardoor elke dag kijken wat te eten een grote klus is omdat het in heel veel eten zit, zoals soep en zelfs boter om te bakken)
  Zelfs kleding en (huishoudelijke) dingen aanschaven vergt veel onderzoek
  Nee, het leven met latex allergie is geen pretje, en dan heb ik ook nog eens hooikoorts en parfum allergie

 • marja vd goorbergh schreef:

  hallo, allemaal zitten we wel ergens mee, ik heb een boompollen en fragancemix 2 en latex allergie en het grootste probleem ik heb een eigen kleine bloemenwinkel ben 57 en wil nog niet stoppen maar t kan zo niet veder weet ook niet meer zo goed wat ik wel en niet kan eten het sluimert al jaren maar is nu weer explosief aan de orde in oktober in t weekend een antihistamine injectie gehad en een 5 daags kuur prednison
  ein oktober weer in t weeken met een bijna 2graats verbrand gezicht hals weer kuur prednison nu is t op mijn handen armen t ergst en t is aan t uitbreiden op diverse plekken op t lichaam t brand en na contact met water jeuken dus 3e kuur 5 dgn pretnison en eten als de basis en kijken hoe t gaat wie o wie heeft een goed advies?

 • anna schreef:

  Hoi iedereen, mijn zoontje van 4 had al tijden last van rode huid en alles. veel zalfjes geprobeerd via de huisarts, niets hielp. uiteindelijk van het kastje naar de muur keer op keer en bleek dus dat hij parfumallergie had, dus op zoek naar producten eerst Neutral geprobeerd maar die werkte niet toch bleven de klachten, alles van dit merk gekocht en weer weggegooid.. nu vond ik laatst allemaal parfumvrije producten bij geenparfum.nl en op het moment word de huid steeds rustiger gelukkig. dat je al zo jong parfumallergie kan hebben dat is apart, omdat ik het niet heb. groetjes van Anna

 • diana schreef:

  Beste dokter Dokter,
  Mijn dochterje, nu 5, heeft al vanaf haar geboorte koemelkeiwit allergie.
  Nog steeds gebruik ik koemelkvrije producten, veelal met soja
  De laatste maanden klaagt ze voortdurend over misselijkheid, buikpijn, en heeft ze zeer kleverige ontlasting, die ze ook niet altijd op kan houden, hoewel geen diaree, wel te soepel. Ook krijgt ze een soort exceem achtige plekken rond haar mond na het eten van (melkvrije) mayonaise. Ik heb het idee dat nu nog een allergie speelt,maar heb geen idee waarvoor! Misschien kunt u me helpen?
  met vriendelijke groet, Diana

 • Annelies schreef:

  Gister was ik met onze jongste dochter in een warenhuis en ze deed een beetje parfum op de pols dat begon direct erg te jeuken en er ontstonden rode vlekken ,dus direct naar het toilet en spoelen. Maar ze werd niet lekker personeel kreeg het in de gaten, en zo kwamen we op de eerste hulp.Daar opnieuw spoelen( met lauw water) daar werd ze misselijk en begon hevig te transpireren de (behandeltafel) werd helemaal nat ik heb sokken uitgedaan om rustig af te koelen. na ruim een half uur zijn we met haar onder begeleiding van e.h.b.o naar de uitgang gegaan en kwam mijn man voorrijden met de auto ,in de auto op de terugweg kreeg ze plotseling stevige hoofdpijn en heb ik haar aspirine gegeven daar knapte goed van op. eind goed al goed dachten we,maar de volgende dag weer hevige hoofdpijn.Mijn vraag is kan een reactie zo hevig zijn?Onze dochter heeft een lichte vorm van astma en heeft een immuun therapie gevolgd voor katten huisstofmijt en onkruid ,ik ben benieuwd alvast bedankt voor het lezen,ik zie uw reactie tegemoet.

 • Bea schreef:

  Ik heb een notenallergie, al 25 jaar. deze kreeg ik toen ik 38 jaar was. Ik let dus goed op mijn voeding.
  In een vliegtuig zat ik naast een mevrouw die cashewnoten op het toilet at, dus niet in mijn onmiddelijke nabijheid. ik werd heel erg naar.
  Volgens mijn allergoloog kan ik door het ruiken van de lucht van noten geen allergische reactie krijgen. is dat zo, ik hoor soms andere meningen.

 • wieowie schreef:

  allergie door medicijnen behandelen met….antihistamine of steroiden!!!hahahaaaa.
  Gelukkig heb ik nergens last van en medicijnen mijd ik sowiezo als de pest en dus ”mijn”huisarts ook.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *