D-mannose bij een blaasontsteking

Een blaasontsteking komt vaak voor. Maar liefst één op de vijftig mensen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Hoewel doorgaans een antibioticakuur wordt voorgeschreven bij een blaasontsteking, zijn er ook een aantal natuurlijke middeltjes die lijken te helpen bij een blaasontsteking. Cranberry’s zijn daar een voorbeeld van. Minder bekend is d-mannose. D-mannose is een natuurlijke suiker dat goed lijkt te werken tegen blaasontstekingen.

Wat is d-mannose?

D-mannose is een natuurlijke suiker, wat ons lichaam zelf in hele kleine hoeveelheden aanmaakt. Je vindt het ook in kleine hoeveelheden in planten, bomen en vruchten. In cranberry’s zit bijvoorbeeld ook een beetje d-mannose. Je kunt het vergelijken met een soort glucose. Het is een enkelvoudige suiker en een van de meest eenvoudige koolhydraten.

Hoe werkt d-mannose?

Om te weten hoe d-mannose werkt, is het in eerste instantie handig te weten wat zich precies in je blaas afspeelt wanneer je een blaasontsteking hebt. Bij een blaasontsteking bevinden zich bepaalde bacteriën in de blaas die daar niet thuishoren. Vaak is dat de E-coli bacterie, een bacterie die zich oorspronkelijk in de darmen bevindt. Via de urinebuis kan deze je blaas binnendringen. Daar hecht de E-coli zich aan de blaaswand, waardoor een ontsteking in de blaas ontstaat.

D-mannose werkt eigenlijk hetzelfde als klittenband. Zodra het je blaas binnenkomt, trekken de d-mannosedeeltjes de E-coli-deeltjes naar zich toe. Deze deeltjes hechten zich aan elkaar, waardoor de bacteriën makkelijker meegaan tijdens het plassen en op die manier je lichaam verlaten.

De werking van d-mannose is niet geheel wetenschappelijk bewezen. Er is nog maar weinig onderzoek gaande naar het gebruik ervan bij blaasontstekingen. Een aantal onderzoeken hebben wel aangetoond dat deze natuurlijke suiker het risico op terugkerende blaasontstekingen kan verlagen. Daarnaast is een voordeel dat het weinig tot geen bijwerkingen blijkt te hebben, en een prettige zoete smaak heeft.

Wat is de beste dosering van d-mannose?

Wat de beste dosering is van d-mannose, verschilt per persoon. Het hangt sowieso af van je klachten. Onderstaande richtlijnen zijn daarom maar een indicatie, je kunt aan je huisarts of apotheker vragen welke dosering voor jou het beste is. De dosering verschilt daarnaast per merk dat je aanschaft. Controleer daarom altijd de gebruiksaanwijzing voordat je d-mannose inneemt. Het is verkrijgbaar in poeder- of capsulevorm.

D-mannose poeder

Heb je plots veel last van blaasontstekingsklachten en heb je d-mannose poeder aangeschaft, neem dan direct een volle theelepel van het d-mannose poeder, opgelost in een half glaasje water, sap of thee. Neem na een uurtje nog een volle theelepel. Daarna kun je elke twee à drie uur een afgestreken theelepel nemen. Houd dat aan tot dag vier. Vanaf dag vier begin je met afbouwen, en neem je nog elke zes uur een theelepel. Neem de dagen daarna steeds één à twee theelepels per dag. Dit aantal theelepels kun je aanhouden als onderhoudskuur, vooral als je vaak een blaasontsteking hebt.

D-mannose capsules

Wanneer je plots last hebt van blaasontstekingsklachten kun je direct vijf d-mannose capsules innemen met wat water, sap of thee. Neem na een uur nog vijf capsules, daarna elke drie à vier uur vijf capsules. Houd dit aan tot dag vier. Op dag vier neem je om de zes uur nog vijf capsules. De dagen daarna neem je nog één à twee keer per dag vijf capsules. Één à twee keer per dag vijf capsules is geschikt als onderhoudskuur, vooral bij terugkerende blaasontstekingen.

Verdere tips bij een blaasontsteking

D-mannose alleen is niet voldoende om een blaasontsteking te genezen of voorkomen. Om de kans op een blaasontsteking te verkleinen zijn nog wat andere zaken noodzakelijk:

  • Drink voldoende, zo’n twee tot tweeënhalf liter per dag. Voldoende drinken is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, het zorgt er ook voor dat je urine blijft doorstromen. De bacteriën in je plasbuis proberen als het ware naar boven te klimmen, richting je blaas. Zolang jij voldoende blijft drinken, spoelen die bacteriën steeds weg en krijgen ze geen kans om zich te hechten.
  • Ga altijd direct plassen na de seks, op deze manier voorkom je dat er bacteriën via je plasbuis je blaas in kunnen komen.
  • Stel het plassen niet onnodig uit, ga naar het toilet als je aandrang voelt.
  • Zorg dat je je blaas altijd helemaal leeg plast.
  • Kleed je warm, vooral je onderlichaam en voeten moeten warm blijven.
  • Draag katoenen ondergoed, dit ademt meer.
  • Vermijd nauwsluitende broeken, anders ontwikkel je sneller irritatie van de urinebuis en schimmelinfecties.
  • Reinig je onderlichaam van voren naar achteren, op die manier voorkom je dat bacteriën van je anus in je plasbuis terechtkomen. Dit geldt vooral voor vrouwen.
  • Zorg als vrouw dat je geen overdreven hygiënische maatregelen neemt. De vagina is zelfreinigend, dus gebruik geen zeep.
  • Naast d-mannose kunnen cranberryproducten helpen.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Thuisarts, D-mannose.nl, Care-free.eu, Gezondheidsplein, Kranjčec, B., Papeš, D., & Altarac, S. (2014). D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World journal of urology32(1), 79-84.

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd