Chronische pijn: langer dan drie maanden dezelfde pijnklachten

Chronische pijn komt bij één op de vijf Nederlanders voor, terwijl slechts 16% van de Nederlanders weet wat het is. Aangezien de aandoening vaak voorkomt is bewustwording ervan belangrijk. Lees hieronder meer over het ontstaan en de behandeling van chronische pijn.

Verschil acute en chronische pijn

Pijn is te onderscheiden in acute en chronische pijn. Pijnprikkels lopen via het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor je pijn ervaart. Normaal heeft pijn een signaal- en waarschuwingsfunctie. Acute pijn geeft een soort waarschuwingssignaal af aan het lichaam waarna het meestal binnen drie weken verdwijnt. Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn al verdwenen is. De pijn kan jarenlang aanhouden of zelfs permanent aanwezig blijven. Drs. Harold Nijhuis, gespecialiseerd in pijnbestrijding, vertelt: "Dit komt doordat bij chronische pijn de signaalfunctie is verdwenen. Bij acute pijn lost het lichaam de pijn vanzelf op, bij de chronische vorm is dit niet meer het geval.”

Hoe ontstaat chronische pijn?

Chronische pijn ontstaat door weefsel- en zenuwbeschadiging. Weefsel- en zenuwbeschadigingen zijn vaak het gevolg van een (ziekenhuis)behandeling, trauma of ziekte. "Iedereen ervaart de pijn op een andere manier. De één heeft constant hevige pijn (hyperalgesie) waarbij er een overgevoeligheid voor pijn bestaat. De ander heeft bij bepaalde handelingen, die normaal niet eens pijnlijk zijn, last van pijn. Bijvoorbeeld bij het strijken over de huid (allodynie)”, aldus Nijhuis. Je kunt een stekende pijn hebben, maar ook een doffe of kloppende pijn. Sommige mensen raken geestelijk uitgeput van de chronische pijn.

Liesbreukoperatie

Wist je dat wereldwijd 10% tot 11% van de mensen chronische pijn overhoudt na een liesbreukoperatie? Ook andere chirurgische ingrepen kunnen de oorzaak zijn van chronische pijn. Dan zijn er tijdens de operatie zenuwen beschadigd.

Wanneer naar de huisarts?

Het duurt vaak verschillende jaren voor een patiënt weet dat hij of zij aan chronische pijn leidt. Dat betekent dat er momenteel veel landgenoten onnodig met pijn rondlopen en vaak de verkeerde therapie krijgen om hun pijn te behandelen. Dus hoe eerder je het herkent, hoe beter. Helaas is er maar één specifieke klacht waaraan je chronische pijn herkent: je hebt langer dan drie maanden pijn. Houd daarom aanhoudende klachten op een bepaalde plek goed in de gaten. Houd eventueel een ‘pijndagboek’ bij ter verduidelijking voor jezelf en voor de huisarts.

Behandelingen bij chronische pijn

De behandeling van chronische pijn begint altijd met medicijnen. Vaak zijn dit pijnstillers maar ook anti-epileptica (medicijnen tegen epilepsie) of antidepressiva (medicijnen tegen depressies), omdat deze werkzame stoffen bevatten tegen zenuwpijn.

Slaat de medicatie niet aan? Dan gaat de arts over op een behandeling. Dit kan uiteenlopen van minimaal invasieve pijnbehandelingen, zoals een wortelblokkade of een injectie van medicijnen, tot neuromodulatie. Bij neuromodulatie of ruggenmergstimulatie worden elektroden dicht bij het ruggenmerg of zenuwen geplaatst. Deze elektrische stimulatie van zenuwen verstoren als het ware de pijnprikkels. Nijhuis: "Neuromodulatie is een veilige, volledig omkeerbare therapie waarbij risico’s op complicaties zeer klein zijn. Bij bepaalde chronische pijnsyndromen kan deze relatief onbekende behandeling met ruggenmergstimulatie zeer succesvol zijn, zonder dat er onnodig langdurig medicijnen genomen worden met vaak ongewenste bijwerkingen.”

Op de website overmijnpijn.nl vind je meer informatie over chronische pijn.

Auteur: Jacqueline van Kuler In samenwerking met: Drs. Harold Nijhuis, specialist in pijnbestrijding

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd