Chloorhexidine: het wondermiddel bij mond- en huidinfecties?

Algemeen 22 juni 2016 1 Reactie
Chloorhexidine: het wondermiddel bij mond- en huidinfecties?

Chloorhexidine, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Het is ook een hele mond vol. Chloorhexidine is een geneesmiddel dat veel wordt voorgeschreven bij een mond- of huidinfectie. Wat doet het precies? Is het echt een wondermiddel? Je leest het hier.

Wat is chloorhexidine?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is chloorhexidine eigenlijk? We vinden over heel ons lichaam veel bacteriën terug. Die bacteriën zijn in het algemeen niet schadelijk, maar in sommige omstandigheden of bij een overmatige hoeveelheid kunnen de bacteriën infecties veroorzaken. Chloorhexidine gaat de vorming van die ontstekingen en  infecties zelf tegen. Het valt de celwanden van bacteriën aan, waardoor deze afsterven.

Chloorhexidine bij mondinfecties

De mond is zo’n plek waar een bacteriële infectie kan ontstaan. We vinden in onze mond veel bacteriën terug, die onder bepaalde omstandigheden infecties kunnen veroorzaken.

Wat is een mondinfectie?

Een mondinfectie is een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong of het tandvlees. Ontstekingen aan het mondslijmvlies of aan de tong gaan vaak samen met tandvleesontsteking. Er zijn talloze oorzaken van een mondinfectie, maar de grootste veroorzaker is wel onvoldoende gebitsverzorging. Klachten die kunnen voorkomen bij een mondinfectie zijn:

 • Pijn in de mond
 • Pijn aan de tong
 • Pijn aan het gebit
 • Pijn aan het tandvlees
 • Roodheid en gezwollenheid van het ontstoken gedeelte
 • Bloed bij het ontstoken gedeelte
 • Aften

Hoe helpt chloorhexidine bij een mondinfectie?

Chloorhexidine doodt bacteriën, waaronder bacteriën die je in de mondholte terugvindt. Die bacteriën kunnen tandbederf en ontstekingen veroorzaken. Chloorhexidine werkt dat proces tegen. Daarnaast is chloorhexidine werkzaam om infecties van wondjes in de mond te voorkomen. Is poetsen niet goed mogelijk door bijvoorbeeld een beugel of een mondoperatie? Dan helpt chloorhexidine in die tijd de vorming van tandplak te voorkomen. Chloorhexidine voor in de mond is er in verschillende vormen:

 • Mondspoeling: de mondspoeling kun je tweemaal per dag een minuutje in je mond houden (neem daarbij een portie van tien milliliter), daarna spuug je het weer uit. Slik de mondspoeling niet door
 • Mondspray: de spray kun je tweemaal per dag in je mond spuiten op het te behandelen tandvlees. Let erop dat je de spray niet inhaleert of in je ogen krijgt
 • Tandgel: de tandgel is bedoeld als toevoeging op tandpasta, niet als vervanging. Ook deze vorm van chloorhexidine kun je twee keer per dag gebruiken

Chloorhexidine bij huidinfecties

Ook de huid is een broedplaats voor bacteriën. Dat maakt dat de kans op infecties op onze huid vaak relatief groot is, zeker wanneer er bijvoorbeeld een wondje op de huid zit.

Wat is een huidinfectie?

Een bacteriële infectie op de huid is een ontsteking van de huid door een bacterie. De kans op zo’n huidinfectie is groter waar de huid een beetje beschadigd is, bijvoorbeeld door een wondje of door droogte. Op zo’n plek kunnen de bacteriën die je op je huid vindt nu ook de huid binnendringen. Daar kunnen ze meer kwaad dan op de huid en ontstaat er al snel een ontsteking. Bij een huidinfectie kun je last hebben van de volgende klachten:

 • Pijnlijke huid
 • Dikke huid
 • Warme huid
 • Rode huid
 • Koorts: slechts in enkele gevallen gaat een huidinfectie samen met koorts

Hoe helpt chloorhexidine bij een huidinfectie?

Chloorhexidine werkt ontsmettend. Het remt de groei van bacteriën en schimmels op de huid. Je kunt chloorhexidine gebruiken om infecties te voorkomen of bestrijden. Ook kun je het gebruiken bij schaaf- en snijwonden, wanneer deze geïnfecteerd zijn of wanneer er kans op infectie is. Daarnaast is chloorhexidine ontsmettend en desinfecterend te gebruiken voor een kleine ingreep. Chloorhexidine voor op de huid is er in verschillende vormen:

 • Crème: de crème breng je dun aan op de huid of op het wondje. De ingesmeerde plek kun je eventueel bedekken met een verbandje om vlekken op kleding te voorkomen
 • Lotion: de lotion breng je met een gaasje aan op de huid of op het wondje en de huid erom heen. Ook die plek kun je eventueel afdekken om vlekken te voorkomen
 • Oplossing: een oplossing werkt hetzelfde als de lotion. Je brengt het aan met een gaasje

Let op: voordat je chloorhexidine aanmaakt, maak je eerst je huid schoon door het onder de kraan te houden. Het beste is om lauw water te gebruiken. Daarna dep je de huid droog. Eventuele korstjes verwijder je door ze te weken. Pas daarna kan de crème, lotion of oplossing worden aangebracht.

Is chloorhexidine echt een wondermiddel?

Hoewel chloorhexidine vaak als geneesmiddel wordt geadviseerd bij bacteriële infecties, bestaan er discussies over de werking van chloorhexidine. Een eerste nadeel is dat chloorhexidine een aantal bijwerkingen kan hebben, zeker bij overmatig gebruik. Je kunt daarbij denken aan:

 • Verkleuring van de tanden
 • Verkleuring van de tong
 • Verkleuring van de kunststoffen in de mond
 • Smaakverlies

Door die bijwerkingen is in veel producten het gehalte chloorhexidine verlaagd. Dat is goed om dit soort bijwerkingen tegen te gaan, maar werkt ook de werking van het product zelf tegen. Wil je dat chloorhexidine goed werkt zonder bijwerkingen, dan zal je dus de perfecte dosering moeten vinden. Je kunt daarover je mondhygiëniste, tandarts of huidarts informeren.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Apotheek.nl, Zendium.nl, Gezondheidplein.nl

1 reactie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *