Buikpijn door stress

Wat gebeurt er eigenlijk met ons voedsel nadat we het opeten? Het voedsel komt terecht in het maag-darmstelsel waar allerlei ingewikkelde processen plaatsvinden, zoals de spijsvertering. Als de spijsvertering verstoord raakt, bijvoorbeeld door stress, komen maag en darmen al snel in opstand waardoor er een vervelende buikpijn kan ontstaan.

Het spijsverteringsproces

Bij het spijsverteringsproces breekt het lichaam voedsel langzaam af tot voedingsstoffen. Tijdens dit proces gaat het voedsel door het spijsverteringskanaal, een stelsel van allerlei organen en lichaamsholten. Het voedsel passeert achtereenvolgens de mond, de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm. Vervolgens scheiden we onverteerbare voedselresten uit als ontlasting. Het gehele spijsverteringsproces duurt gemiddeld zo’n 24 tot 48 uur.

Stress en maag-darmgezondheid

De honderd miljoen zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het uitbalanceren van ons maag-darmstelsel, kunnen helaas uit balans raken. Onze manier van leven is dan ook direct van invloed op de gezondheid van onze maag en darmen. Vooral stress is van grote invloed op onze maag- en darmgezondheid. Ook alcohol, te weinig lichaamsbeweging en roken kunnen het spijsverteringsproces verstoren.

Buikhersenen uit balans

Buikpijn door stress ontstaat door aanmaak van het stresshormoon (cortisol). Door een overvloed van cortisol in je lijf kunnen maag en darmen van slag raken. Zijn de buikhersenen uit balans dan kan dit mogelijk leiden tot:

Geneeskrachtige kruiden tegen buikpijn

Werkt de spijsvertering even niet zoals gewenst en heb je last van maagpijn of darmproblemen? Er zijn verschillende geneeskrachtige kruiden die een gezond maag-darmstelsel ondersteunen. Bijvoorbeeld:

  • Iberis amara – Bittere scheefbloem
  • Engelwortel
  • Kamillebloem
  • Karwijvrucht
  • Citroenmelisseblad,
  • Pepermuntblad
  • Stinkende Gouwekruid
  • Zoethoutwortel
  • Mariadistelvrucht

Vooral gecombineerd helpen deze kruiden verschillende maag- en darmproblemen te verlichten. Deze kruiden worden gebruikt in sommige kruidengeneesmiddelen die helpen tegen buikpijn.

Auteur: Michelle Vellinga Interessante artikelen: Buikpijn en stress - stressplein.eu

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd