Bloed bij de ontlasting: wat betekent dat?

Algemeen 15 februari 2017 3 Reacties
Bloed bij de ontlasting

Een op de vijf mensen heeft jaarlijks wel eens last van bloed bij de ontlasting. Bloed bij de ontlasting is vaak onschuldig, maar kan op verschillende darmproblemen wijzen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met je huisarts wanneer dit zich voordoet. Dokterdokter geeft je alvast wat informatie.

Hoe herken je bloed bij de ontlasting?

Hoe je bloed bij de ontlasting herkent, hangt een beetje af van de plaats van de bloeding. In het algemeen geldt dat hoe verder weg de bloeding, hoe donkerder het bloed van kleur is. Je kunt bloed vermengd in je ontlasting zien, maar soms zit het ook aan het toiletpapier. Bloed bij de ontlasting kan verschillende kenmerken hebben:

 • Als het bloed helder rood is, dan kan dat wijzen op aambeien of een anusfissuur. Het bloed komt dan uit een van de laatste delen van je darmstelsel, en is daarom nog vers.
 • Soms ligt het bloed niet op je ontlasting, maar zit het er echt doorheen vermengd. Dat wijst er vaak op dat er wat verderop in de darmen een bloeding is. Wanneer die bloeding heel ver weg zit, dan kan het bloed heel donker worden, waardoor je ontlasting zwart verkleurt. Zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in je maag of twaalfvingerige darm.
 • Wanneer je naast bloed ook slijm in je ontlasting vindt, kan dat wijzen op een ontsteking in je maagdarmstelsel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de ziekte van Crohn.

De oorzaken van bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Vaak blijft de oorzaak onduidelijk. Oorzaken kunnen zijn:

 • Aambeien: dit is de meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting. Aambeien zijn uitstulpingen van darmslijmvlies die buiten de anus uitsteken. Je krijgt ze door harde ontlasting, veel persen of door veel te hoesten.
 • Anusfissuur: een anusfissuur is een scheurtje in de anus. Zo’n scheurtje kan ontstaan door harde ontlasting. Een anusfissuur is vervelend, omdat hij snel weer open kan gaan bij een volgende keer dat je naar het toilet gaat. Andere oorzaken van een anusfissuur zijn diarree en anale seks.
 • SOA: bloed bij de ontlasting kan ook ontstaan door een SOA die door anale seks is overgedragen.
 • Bloedvatafwijkingen: bloedvatafwijkingen komen vooral bij ouderen voor. Ze kunnen onder andere in de darmen ontstaan en bloeden makkelijk.
 • Ernstige ontsteking van de darmwand: dit kan het geval zijn bij proctitis, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Vaak zit er dan ook slijm bij de ontlasting.
 • Ernstige maagdarminfectie: een maagdarminfectie ontstaat vaak door een virus of bacterie. Ook een voedselvergiftiging of alcoholmisbruik kunnen een maagdarminfectie veroorzaken.
 • Divertikel: een divertikel is een goedaardige uitstulping van de darmwand in de buikholte. Divertikels zijn onschuldig en ontstaan vaak in het laatste deel van je dikke darm. Wanneer de divertikels in de ontlasting blijven steken, kan dat ontstekingen veroorzaken. De kans op divertikels heb je vooral wanneer je ouder dan vijftig jaar bent.
 • Poliep: een poliep is een zwelling van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in enkele gevallen worden ze na verloop van tijd kwaadaardig.
 • Medicijnen: er zijn enkele medicijnen die bloed bij de ontlasting kunnen veroorzaken. Je kunt daarbij denken aan bloedverdunners, pijnstillers met de werkzame stoffen diclofenac of ibuprofen en sommige middelen tegen depressie. Bekijk daarom altijd goed de bijsluiter bij het gebruik van nieuwe medicijnen.
 • Darmkanker: slechts in een enkel geval is kanker de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Wanneer je ouder bent dan vijftig, onbedoeld gewicht verliest of al eerder bij iemand in de familie darmkanker is ontdekt, is je kans op darmkanker groter.

Wat te doen bij bloed bij de ontlasting?

Vaak verdwijnt bloed bij de ontlasting vanzelf weer. Is dat niet het geval, neem dan contact op met je huisarts. Deze zal in eerste instantie kijken of je wellicht aambeien of een anusfissuur hebt. Als dat niet het geval is, wordt verder gezocht naar een oorzaak. Dit kan met een bloedonderzoek, of je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een coloscopie. Zo’n onderzoek duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje. Wanneer de oorzaak eenmaal bekend is, word je afhankelijk van het type oorzaak behandeld.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Gezondheidsplein, Thuisarts, MLDS

3 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *