Alzheimer: symptomen en risicofactoren

Algemeen 29 juni 2017
Alzheimer: symptomen en risicofactoren

Ben ik gewoon vergeetachtig of is er meer aan de hand? De eerste symptomen van Alzheimer lijken soms onschuldig, terwijl ze wijzen op een beginstadium van de ziekte. Tegelijkertijd kunnen bepaalde symptomen voor je gevoel op Alzheimer lijken, maar zijn het eigenlijk verschijnselen van vergeetachtigheid. Daarom vertelt Dokterdokter in dit artikel meer over de kenmerken van Alzheimer en wie het meeste risico loopt om Alzheimer te ontwikkelen.

Symptomen van Alzheimer

Symptomen die Alzheimer kenmerken treden meestal geleidelijk op. Hierdoor herken je de ziekte vaak niet in het beginstadium. De verschijnselen van Alzheimer keren echter steeds vaker terug, waardoor er waarschijnlijk een belletje gaat rinkelen. Schakel dan je huisarts in voor een juiste diagnose.

Alzheimer herken je vaak als eerste aan geheugenproblemen: je verdwaalt in een bekende omgeving, vergeet alledaagse dingen en laat regelmatig eten aanbranden. Iemand met Alzheimer heeft verder mogelijk moeite met:

 • Concentreren/ het hoofd erbij houden
 • De juiste woorden vinden
 • Iets herinneren wat kort geleden is gebeurd
 • Beslissingen nemen
 • Nieuwe dingen leren
 • Zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden
 • Rekenen
 • Met geld omgaan
 • Emoties onder controle houden
 • Oriënteren

Het verloop van de ziekte van Alzheimer verschilt echter per persoon. In het algemeen verlies je naarmate de tijd vordert de controle over je eigen leven. Denken, spreken en dingen doen wordt steeds lastiger. In een later stadium van Alzheimer ben je afhankelijk van anderen. Je raakt verzwakt en hebt minder weerstand, waardoor je sneller infecties kan ontwikkelen.

Wie krijgt Alzheimer?

Je kunt de ontwikkeling van Alzheimer helaas niet voorkomen. Iedereen loopt namelijk risico om Alzheimer te krijgen. Een aantal factoren speelt een rol bij de ontwikkeling van Alzheimer:

Sommige risicofactoren kun je proberen zoveel mogelijk te vermijden. Zo verlaag je het risico om Alzheimer te ontwikkelen. Bij chronische aandoeningen kun je jouw huisarts of behandelend arts om adviezen en leefregels vragen om zo het risico – wanneer mogelijk – te verlagen.

200.000 Nederlanders met Alzheimer

Wist je dat er naar schatting 200.000 Nederlanders zijn met Alzheimer? In 2030 wordt een verdubbeling van dit aantal verwacht. Wereldwijd zouden er zo’n twintig miljoen mensen de ziekte van Alzheimer hebben.

Onderzoek naar Alzheimer

Momenteel hebben ongeveer 260.000 Nederlanders de ziekte van Alzheimer. Dit aantal groeit helaas met de jaren. Er is dus volop onderzoek nodig naar de ziekte, bijvoorbeeld naar de risicofactoren van Alzheimer en het exacte ziekteverloop. Onderzoek is echter duur, daarom zamelt o.a. stichting Alzheimer Nederland geld in.

Hoewel de precieze oorzaak van Alzheimer nog niet bekend is, denken wetenschappers dat er twee veranderingen in de hersenen de ziekte zouden opwekken:

 1. Het ontstaan van plaques: plaques zijn opgestapelde eiwitten die zich nestelen tussen de zenuwcellen in je hersenen. Plaques blokkeren of verminderen de communicatie tussen je hersencellen. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat geheugenverlies of vergeetachtigheid kan ontstaan.
 2. Het ontstaan van neurofibrillaire tangles: ook tangles zijn eiwitten. Het gaat hier echter niet om een opstapeling van eiwitten, maar om een andere opbouw van het tau-eiwit. Tau-eiwitten hebben gezonde mensen ook in hun lichaam, maar bij mensen met de ziekte van Alzheimer is dit eiwit anders opgebouwd. Door deze andere opbouw zorgen de tau-eiwitten bij Alzheimerpatiënten ervoor dat buisjes in cellen verstopt raken en afbrokkelen. Dat verstoort de communicatie tussen de cellen.

Hoe erger de beschadiging van de hersencellen, hoe heftiger de symptomen van Alzheimer worden. Wetenschappers weten nog niet zeker of plaques of tangles Alzheimer veroorzaken. Het zijn echter wel risicofactoren.

Auteur: Jacqueline van Kuler & Kim van der Vliet
Bronnen: Alzheimer.nl, Alzheimer-nederland.nl, Gezondheidsplein.nl, Hersenstichting

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *