Steunkousen: wat zijn de verschillen?

Veel mensen in Nederland zijn afhankelijk van steunkousen. Bij steunkousen wordt er vaak gedacht dat alleen ouderen ze dragen, maar dat is niet bij alle soorten steunkousen het geval. Zo maken ook veel sporters, kantoormensen en mensen die veel zitten en/of staan gebruik van steunkousen. Steunkousen zijn er dus in vele soorten en maten, maar welke soorten zijn er en wat zijn de verschillen?

Wat zijn steunkousen eigenlijk?

Steunkousen zijn bedoeld om de onderbenen of onderarmen te ondersteunen en druk uit te oefenen. De steunkous bestaat uit een dikke elastische stof. Dit materiaal oefent stevige druk uit op het been of de arm, waardoor de doorbloeding en vochtafvoer plaatselijk verbeteren. Hierdoor wordt er minder ophoping van vocht ervaren en kunnen eventuele klachten verminderen of worden voorkomen. De steunkous is er allang niet meer alleen in huidskleur. Tegenwoordig kun je de arm- of beenkousen in allerlei soorten kleuren krijgen. 

Bij welke klachten of aandoeningen zijn steunkousen nodig?

Steunkousen worden gedragen om de klachten met betrekking tot de bloedsomloop in de armen of benen te verlichten. De kousen nemen de oorzaak van de klachten echter niet weg. Daarnaast worden steunkousen gedragen bij verschillende aandoeningen. Voorbeelden van aandoeningen zijn:

Natuurlijk is het ook mogelijk om in andere situaties steunkousen te dragen. Zo worden steunkousen soms ook gedragen door vrouwen die zwanger zijn.

Beenkousen of armkousen

Er zijn verschillende soorten steunkousen. Er zijn steunkousen voor de benen – oftewel beenkousen – en steunkousen voor de armen – de zogenaamde armkousen.

Het verschil in de soorten been- of armkousen zit in de drukklasse, het type breiwerk, de vorm en lengte en confectie of maatwerk. Welke soort steunkous bij jou past wordt door een arts aangemeten.

Drukklassen

De steunkous wordt geclassificeerd in vier drukklassen. Van licht naar zwaar. Klasse 1 is niet medisch, deze wordt aanbevolen bij mensen die veel staan, zitten of sporten, en bij mensen met een kantoorbaan, winkelverkopers en andere risicogroepen voor problemen met de bloedsomloop in de benen of armen.

De drukklassen 2 tot en met 4 zijn wel medisch. Medische steunkousen moeten worden voorgeschreven door een arts of specialist. Medische steunkousen worden vaak gebruikt om klachten bij bepaalde aandoeningen te verlichten.  

Sporters

Sportcompressiekousen behoren inmiddels tot de basisuitrusting van veel sporters. Compressiekousen oefenen druk uit op het been, waardoor de bloedsomloop verbetert en je minder last hebt van verzuring. Doordat de spieren meer zuurstof krijgen heb je meer energie en een groter uithoudingsvermogen. Ook heb je minder kans op blessures, doordat spieren en gewrichten worden gestabiliseerd.

Sportcompressiekousen kun je gebruiken bij sporten zoals wielrennen, hardlopen, turnen, tennissen, atletiek en nog veel meer. Laat je informeren bij een specialist welke soort steunkous het best bij jou past.

Auteur: Jeanine van Wingerden

Pagina laatst aangepast op 15 januari 2020


Gerelateerd