5 tips tegen kalknagels

Gezond leven 9 april 2015 2 Reacties

Met de lente die langzaam op gang komt en het zonnetje die steeds vaker doorbreekt, heb jij je sandaaltjes en slippers al uit de kast getrokken. Lekker met open schoenen over straat paraderen of met je blote voeten door het strandzand lopen, laat het warme weer maar komen! Als je last hebt van kalknagels sta je misschien minder te trappelen om je gesloten schoenen weer op te bergen. Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, ontstaan wanneer een nagel geïnfecteerd raakt met een schimmelinfectie. Het komt vaker voor in teennagels dan in vingernagels, en kan naast de ongewenste uitstraling ook nog eens pijnlijk zijn. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft last van kalknagels. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om kalknagels te voorkomen of behandelen.

1. Draag de juiste schoenen

Draag schoenen die goed passen en die voldoende ruimte overlaten voor je tenen om vrij te bewegen. Als je je nagels behandeld tegen een schimmelinfectie is het beter om nieuwe schoenen te kopen. De schimmel kan namelijk in je schoenen zijn gaan zitten. Dit vertraagt de behandeling.

2. Draag de juiste sokken

Zorg dat de sokken die je draagt schoon en droog zijn en verwissel ze zeer regelmatig. Katoenen sokken zijn het beste voor je voeten.

3. Verzorg je nagels

Het is belangrijk om je nagels goed te voorzorgen, zowel om een schimmelinfectie te voorkomen en tijdens de schimmelinfectie. Knip je nagels dus regelmatig, en zorg dat je je voeten goed schoon houdt. Als je al een schimmelinfectie hebt kan het knippen van je nagels de verspreiding van de infectie voorkomen. Gebruik verschillende nagelschaartjes voor je kalknagels en je gewone nagels.

4. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Als je toch last hebt van kalknagels zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om van kalknagels af te komen. Duik eerst je keukenkastjes in. Met een mengsel van zuiveringszout (1/10), witte azijn (1/10) en water (8/10) kan je infectie tegenhouden en soms zelfs verminderen. Kokosnootolie heeft ook schimmel bestrijdende eigenschappen. Verder kun je bij een natuurwinkel en sommige drogisten Tea Tree Oil (Theeboomolie) kopen. Tea Tree Oil is een natuurlijk ontsmettingsmiddel die effectief kan zijn in het bestrijden van schimmels en bacteriën. Het is wel belangrijk de olie eerst op te lossen in water of te mengen met olijfolie. Gemengd met olijfolie kun je de Tea Tree Oil met behulp van een watje op de nagels aanbrengen en rustig laten drogen. Als je de olie in water hebt opgelost kun je het beste je voeten vijftien tot twintig minuten laten badderen in de oplossing.

5.  Vind de juiste behandeling

Wanneer je last blijft houden van je kalknagels kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij/zij zal je verder adviseren over wat de beste oplossing is. Mogelijk krijg je tabletjes voorgeschreven die bedoeld zijn om de schimmelinfectie te bestrijden. Een andere optie is een soort nagellak of zalf die je op je nagels moet smeren. Je kunt ook contact opnemen met een (medisch) pedicure of podotherapeut voor de behandeling van je kalknagel. Mochten geen van de behandelingen effectief zijn, wordt in sommige gevallen de nagel verwijderd. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je een behandeling kiest.

Voetschimmel of kalknagel?

Weet je niet zeker of je voetschimmel of kalknagels hebt? In het dossier Voetschimmel of kalknagel? lees je alles over de verschillen en behandelmogelijkheden.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: WebMD, NHS

2 Reacties

  • Harry Croon schreef:

    Waarom wordt het gebruik van miconazolnitraatcreme niet genoemd? Je smeert na het douchen een heel klein beetje op de nagels en je dringt de schimmel terug. Heeft dit nadelen?
    Wees met de sokken wat specifieker: wol is uit den boze. Katoen met wat kunststof gaat prima.

  • Katrien schreef:

    Ben het helemaal met Harry eens, je kan wel eerst huis thuis en keukenmiddelen gebruiken maar ben hier absoluut geen voorstander van. Zeker niet in het geval van schimmel die zich vaak uitbreiden en ook kunnen gaan leiden tot een ontsteking. Ook mis ik dat de handen goed gewassen moeten worden na iedere keer insmeren, om verdere schimmel te voorkomen of handschoenen aan.
    Ook vaker dan normaal schone sokken aan en bedden goed verschonen, ook een heerlijke broeiplek voor schimmels bij warmte. Zeker als je een elecktrische deken gebruikt. Ik zeg naar de dokter bij twijfel en niet zelf gaan aanmodderen zo kan de arts ook het verloop zien.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *