Warmtestuwing

Verhoging van de lichaamstemperatuur en verlies van vocht en zouten door blootstelling aan hoge omgevingstemperatuur.

In een warme omgeving raakt het lichaam wamte kwijt door bloed naar de huid te laten stromen en door transpiratie. Hevige transpiratie kan leiden tot excessief verlies van vocht en zouten en warmtestuwing veroorzaken. Dit is zelden ernstig, maar als de persoon geen verkoeling krijgt, kan een hitteberoerte optreden. doordat de normale afkoelingsmechanismen van het lichaam niet meer functioneren. Een hitteberoerte kan dodelijk zijn en moet onmiddelijk medisch behandeld worden.

Warmtestuwing en hitteberoerte komen vooral voor bij temperaturen boven de 40C. Een hoge luchtvochtigheid vergroot het risico, omdat het lichaam in die omstandigheden te weinig warmte kwijt kan raken door transpiratie en oververhit kan raken.

Normaal gezonde mensen kunenn getroffen worden door warmtestuwing en hitteberoerte als ze zich bij heet weer lichamelijk inspannen. Bij baby's en ouderen is het afkoelingsmechanisme minder effectief zodat ze gevoeliger zijn voor warmtestuwing en hitteberoerte. Overgewicht, diabetes, alcoholisme en chronische hartklachten hebben een nadelig effect op het afkoelingsmechanisme. Diarree kan leiden tot uitdroging en de kans op warmtestuwing en hitteberoerte vergroten.

Symptomen:
Na langdurige blootstelling aan een hoge temperatuur kunnen de volgende symptomen van warmtestuwing optreden:

overmatig transpireren
vermoeidheid
spierkramp
misselijkheid en braken
duizeligheid, wankele gang

Als de betrokkene geen verkoeling krijgt, neemt de lichaamstemperatuur toe en kunnen de volgende symptomen van hitteberoerte optreden:

snelle oppervlakkige ademhaling
verwardheid en desorientatie
toevallen


Zonder behandeling kan hitteberoerte binnen een paar minuten leiden tot coma. De dood kan het gevolg zijn van nierfalen, acuut hartfalen, of beschadiging van de hersenen.

Wat kunt u doen?
Warmtestuwing is eenvoudig te behandelen. Leg het slachtoffer op een koele plaats, liefst een ruimte met airconditioning, en geef het beetje bij beetje een koele, zoute drank te drinken tot het zich beter voelt. Als u een hitteberoerte vermoedt moet de betrokkene zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen.

Voorkomen
Aandoeningen als gevolg van de hitte zijn grotendeels te voorkomen door lichamelijke inspanning op de heetste uren van de dag te vermijden, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en veel vocht (maar geen alcohol) te drinken.