Salmonella

De salmonella bacterie zorgt voor voedselvergiftiging. Voedselvergiftiging is de term voor een plotseling optredende ziekte die wordt veroorzaakt door voedsel dat of drank die normaal kan smaken, maar besmet is met een giftige stof of een infectieus organisme.

Symptomen:
De salmonellabacterie geeft een voedselvergiftiging die vooral veroorzaakt door het eten van besmette eieren en kippenvlees. Kenmerkende symptomen zijn overgeven, een lichte koorts en ernstige diarree, waarbij er bloed in de ontlasting kan zitten. De symptomen beginnen meestal 12 tot 72 uur na het eten van besmet voedsel en houden 1 tot 3 dagen aan.

Behandeling:
Gewoonlijk gaan de klachten vanzelf over. Bij milde klachten kunt u zelfhulpmaatregelen nemen om uitdroging te voorkomen (ORS). Ga naar uw huisarts als de klachten ernstig zijn of langer dan 3 à 4 dagen duren, maar waarschuw uw huisarts direct als het om kinderen of een oudere gaat.

Behandeling van voedselvergiftiging is over het algemeen gericht op het voorkomen van uitdroging. De meeste mensen genezen gewoonlijk snel van een voedselvergiftiging en hebben zelden last van langdurige gevolgen.